Κόσμος|03.02.2023 17:07

Ολομέτωπη επίθεση Ερντογάν σε αντιπολίτευση και έμμεσες αιχμές κατά της Δύσης: Τι είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Ευθείες βολές κατά της αντιπολίτευσης και έμμεσες αιχμές κατά της Δύσης εξαπέλυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εγκαίνια που πραγματοποίησε στο Κάστρο του Αετού στην Κωνσταντινούπολη, το κάστρο από όπου ξεκίνησε η άλωση της Πόλης.

Σε μία ομιλία με έντονα χαρακτηριστικά προεκλογικής συγκέντρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με δυνάμεις που πηγαίνουν ενάντια στην Τουρκία και να προβάλλει τον πατριωτισμό της δικής του κυβέρνησης.

«Θα κάνουμε την Κωνσταντινούπολη να σταθεί ξανά στα πόδια της», είπε. «Αυτό που υπήρχε στην Κωνσταντινούπολη πριν έρθουμε εμείς ήταν σκουπίδια, λακκούβες και λάσπη. Είστε έτοιμοι να πείτε στις 14 Μαΐου Bye Bye Κεμάλ και να τους δώσετε ένα μάθημα. Είστε έτοιμοι να τους δώσετε ένα μάθημα στους υποστηρικτές τους», ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια άρχισε να απαριθμεί τα έργα που έχει κάνει στη χώρα, φέρνοντας ως πρότυπο για άλλη μια φορά τον Μωάμεθ τον Πορθητή κι επαναλαμβάνοντας τη γνωστή ρήση: «Τώρα σκεφτείτε από πού ήρθαμε και πού φτάσαμε!».

«Ο Μωάμεθ ο Πορθητής πέρασε γαλέρες στη στεριά και εμείς, ως απόγονοί του, περάσαμε ένα  σιδηροδρομικό σύστημα κάτω από το Βόσπορο. Bye Bye Κεμάλ! Εσύ έχεις φτιάξει τέτοια έργα; Ή όσοι είναι δίπλα σου έχουν φτιάξει τέτοια έργα; Έχετε στα χέρια σας τις μεγάλες πόλεις. Σε αυτές τις μεγάλες πόλεις, τι κάνατε; Για πείτε... Πείτε ‘κάναμε αυτό’. Τίποτα (δεν έκαναν)!», είπε.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει παραδοθεί σε δυνάμεις που θέλουν το κακό της Τουρκίας και της Κωνσταντινούπολης.

«Εκείνοι που σπαταλούν την  ενέργεια της χώρας και της Κωνσταντινούπολης και σπαταλούν  το χρόνο και τους πόρους της, δεν έχουν σταματήσει καθόλου, δεν σταματούν. Αυτοί που κλείνουν το μάτι σε όλους, από τους κηδεμόνες μέχρι τους ηθικούς αυτουργούς πραξικοπημάτων, από τις τρομοκρατικές οργανώσεις μέχρι τους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να διατηρήσουν τη δική τους ξεπερασμένη τάξη πραγμάτων, ένωσαν και πάλι τα όπλα εναντίον μας, όπως πάντα. Τι λέει (ο Αλί Μπαμπατζάν); ‘Τι θα πει η Δύση;’, λέει. Τι θα πει, δηλαδή; Βάι, βάι, βάι! Ντροπή σας! Έχουν ανάγκη το μπράβο της Ευρώπης;», ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι προετοιμάζεται για μια νέα πρόκληση απέναντι στη νοοτροπία που θέλει να αναβιώσει τον μονοκομματικό φασισμό, παίρνοντας πίσω της τις παγκόσμιες δυνάμεις στις εκλογές που θα πάει η χώρα μας στις 14 Μαΐου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά ΗΠΑ και Ευρώπης.

«Προετοιμαζόμαστε για μια νέα πρόκληση απέναντι στη νοοτροπία που θέλει να αναβιώσει τον μονοκομματικό φασισμό, παίρνοντας πίσω της τις παγκόσμιες δυνάμεις στις εκλογές που θα πάει η χώρα μας στις 14 Μαΐου. Είμαστε έτοιμοι;», ρώτησε και πάλι το λαό.

«Ποιος είναι αυτός που από τα 57 αεροδρόμια έχει φτιάξει τα 26; Ποιος έχτισε όλες αυτές τις γέφυρες από τη γέφυρα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ έως τη γέφυρα Οσμάνγκαζί και Νισιμπί; Ποιος φτιάχνει αυτούς τους δρόμους; Εσύ τους έφτιαξες, κύριε Κεμάλ, ή όσοι είναι δίπλα σου τους έφτιαξαν;», ρώτησε και πάλι αφήνοντας συνεχώς αιχμές.

Το Κάστρο του Αετού

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα το Κάστρο του Άιδος, από το οποίο θεωρείται ότι ξεκίνησε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν έπειτα από 12 χρόνια, στο Σουλτανμπεϊλί της ασιατικής Κωνσταντινούπολης και σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινιάζει την ανακαινισμένη μορφή του.

Το κάστρο χτίστηκε από τους Βυζαντινούς σε μια έκταση 26 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε μια από τις πιο στρατηγικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πήρε το όνομά του από το «Αετός» στα ελληνικά.

Το κάστρο χτίστηκε τον 11ο-12ο αιώνα, όταν οι τουρκικές επιδρομές άρχισαν να γίνονται έντονες, σε ένα λόφο που δεσπόζει στην περιοχή και θεωρείται δύσκολα προσβάσιμος σε ύψος 325 μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΔύσηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκία