Κόσμος|23.02.2023 05:45

Σαμίμα Μπεγκούμ: Αφαιρείται οριστικά η βρετανική υπηκοότητα από τη «νύφη του ISIS»

Newsroom

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα την αφαίρεση της υπηκοότητας της Σαμίμα Μπεγκούμ, η οποία, ως έφηβη, είχε ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» (ΙSIS).

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της 23χρονης -σήμερα- Σαμίμα, η εντολέας τους έχασε την έφεση που άσκησε κατά της απόφασης για αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητάς της. Η γυναίκα το 2015, ως μαθήτρια, εγκατέλειψε τη Βρετανία προκειμένου να ενταχθεί στον ΙSIS. Η γεννημένη στη Βρετανία Μπεγκούμ αναχώρησε από το Λονδίνο μαζί με δύο συμμαθήτριές της με προορισμό τη Συρία, όπου και παντρεύτηκε έναν τρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους και γέννησε τρία παιδιά, τα οποία πέθαναν όταν ήταν ακόμη νήπια.

Η βρετανική υπηκοότητα τής αφαιρέθηκε το 2019 για λόγους εθνικής ασφαλείας. Λίγο νωρίτερα είχε βρεθεί σε στρατόπεδο κρατουμένων στη Συρία. Τγον Νοέμβριο η ίδια προσέφυγε στα δικαστήρια του Λονδίνου εναντίον της απόφασης. Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι το υπουργείο εσωτερικών της Βρετανίας δεν ερεύνησε το ενδεχόμενο, η πελάτισσά τους, να ήταν ένα παιδί που «έπεσε θύμα trafficking».

«Νύφη του ISIS» 

Η προσφυγή της Μπεγκούμ, που έγινε γνωστή ως «νύφη του ISIS» απορρίφθηκε σήμερα (22/02) από το ειδικό δικαστήριο με την ονομασία «Special Immigration Appeals Commission», που εξετάζει προσφυγές εναντίον αποφάσεων για αφαίρεση υπηκοότητας για λόγους εθνικής ασφαλείας. Η ίδια βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία, και συγκεκριμένα στον καταυλισμό αλ-Ροχ. Η Μπεγκούμ περιγράφει τη δομή ως «χειρότερο από τη φυλακή», καθώς δεν υπάρχει όριο στη διάρκεια της κράτησής της εκεί. Έκανε προσφυγή εναντίον της απόφασης τρία χρόνια αφότου της αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα.

Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι ο Σατζίντ Τζαβίντ, υπουργός εσωτερικών κατά τον Νοέμβριο του 2022, όταν έκανε την προσφυγή της, είχε «προαποφασίσει» την αφαίρεση της υπηκοότητάς της, πριν καν λάβει οποιαδήποτε στοιχεία από αξιωματούχους. Οι δικηγόροι του βρετανικού υπουργείου, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι, η υπόθεσή της, έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια και όχι με trafficking, ενώ επισήμαναν ότι, η γυναίκα, είχε ευθυγραμμιστεί με το Ισλαμικό Κράτος.

Ισλαμικό Κράτοςειδήσεις τώραυπηκοότηταΒρετανία