Κόσμος|23.02.2023 21:30

Οι ΗΠΑ δίνουν δισεκατομμύρια στην Ουκρανία αλλά ο λαός δεν συμφωνεί - Μειώθηκε το ποσοστό «στήριξης με κάθε κόστος»

Newsroom

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθαρίζει πως θα υποστηρίξει σθεναρά την Ουκρανία μετά και το ταξίδι του στο Κίεβο, στην πατρίδα του η δημόσια υποστήριξη για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία αμβλύνεται καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο δεύτερο έτος του, χωρίς ορατό τέλος.

Η υποστήριξη των Αμερικανών για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έχει πέσει στο 58%, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Reuters/Ipsos που έγινε σε περισσότερους από 4.000 Αμερικανούς.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 6 έως τις 13 Φεβρουαρίου και δείχνει μεγάλη πτώση από το 73% που είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει τη μεταφορά όπλων, σε δημοσκόπηση που έγινε τον Απρίλιο του 2022.

Ο ενθουσιασμός εξασθενεί σε μια δύσκολη συγκυρία στην πολιτική των ΗΠΑ που μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του Μπάιντεν να εκπληρώσει πλήρως την υπόσχεσή του πως θα υποστηρίζει τον Κίεβο για όσο διάστημα τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στο ουκρανικό έδαφος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους - το οποίο περιορίζει το ποσό των χρημάτων που μπορούν να δανειστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Απαιτούν απότομες περικοπές δαπανών για να τιθασεύσουν το έλλειμμα, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που έχουν συμμαχήσει με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχουν ζητήσει περιορισμούς στη βοήθεια που παρέχουν στην εμπόλεμη χώρα.

Η βοήθεια θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην προεδρική εκστρατεία του 2024, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος αναμένεται ευρέως να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, επέκρινε αυτή την εβδομάδα την πολιτική «λευκής επιταγής» του Μπάιντεν για την Ουκρανία.

Επί του παρόντος, οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες στο Κογκρέσο, οι οποίοι αντιτίθενται σφοδρά στον Μπάιντεν στα περισσότερα θέματα, υποστηρίζουν τη βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας, ζητώντας μάλιστα από την Ουάσινγκτον να στείλει πιο ισχυρά όπλα, πιο γρήγορα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚόουλ, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο την Τρίτη ότι η δυναμική στην Ουάσινγκτον μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση της αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Αλλά το κόμμα είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά την Ουκρανία. Οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέθεσαν ένα ψήφισμα που πρότεινε τη διακοπή της βοήθειας νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά δεν έχει αρκετή υποστήριξη για να θέσει σε κίνδυνο τη βοήθεια στο εγγύς μέλλον.

Μάλιστα, μόλις 11 Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες από τους 222 υπέγραψαν το ψήφισμα. Αν και δεν είναι πολλοί, η Ρέιτσελ Ρίζο, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε ότι θα είναι λάθος να τους αγνοήσουν.

«Η επιρροή που έχει η μικρή ομάδα δεν έχει φανεί ακόμη, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που θα μας απασχολήσει», δήλωσε η ίδια.

Σημειώνεται πως το Κογκρέσο ενέκρινε κάθε νέα δόση της χρηματοδότησης που ζήτησε η κυβέρνηση Μπάιντεν από την έναρξη του πολέμου, με την αμερικανική βοήθεια να ξεπερνά τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ, η βοήθεια προς την Ουκρανία έχει δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες αναρωτιούνται γιατί οι ΗΠΑ ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία, την ώρα που οι Αμερικανοί έχουν υψηλό πληθωρισμό και την διαταραγμένη οικονομία.

Μια παγκόσμια δημοσκόπηση της Ipsos στα τέλη του περασμένου έτους διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Μόνο στην Ουγγαρία και την Ιταλία υπήρξαν παραφωνίες, με τους ηγέτες των χωρών να συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Τζο ΜπάιντενΗΠΑΟυκρανίαειδήσεις τώρα