Κόσμος|18.03.2023 22:32

Νεκροί και συντρίμμια στον Ισημερινό μετά τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ - Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Καταστροφές στον Ισημερινό μετά τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ (AP Photo)
Καταστροφές στον Ισημερινό μετά τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ (AP Photo)
Καταστροφές στον Ισημερινό μετά τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ (AP Photo)
Καταστροφές στον Ισημερινό μετά τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ (AP Photo)

Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε μια παράκτια περιοχή του Ισημερινού και του βόρειου Περού το μεσημέρι του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να προκληθούν υλικές ζημιές.

«Ζητώ ψυχραιμία και να ενημερωθούν οι άνθρωποι μέσω των επίσημων διαύλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο σε ένα tweet.

Ο σεισμός, τον οποίο το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) μέτρησε σε μέγεθος 6,8 βαθμών, σημειώθηκε σε βάθος 66,4 χιλιομέτρων περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη Μπαλάο στην επαρχία Γκουάγιας.

Ο σεισμός δεν θεωρείται πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, δήλωσαν οι Αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Γραμματεία Διαχείρισης Κινδύνων του Ισημερινού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένας τοίχος κατέρρευσε πάνω σε ένα όχημα, σκοτώνοντας ένα άτομο, στην πόλη Κουένκα. Στην κοινότητα Ματσάλα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές κτιριακές εγκαταστάσεις κατέρρευσαν, μεταξύ των οποίων ένα διώροφο σπίτι και μια προβλήτα, ενώ πολλές κοινότητες έμειναν χωρίς ρεύμα.

Αισθητός σε πάνω από 10 περιοχές

Ο σεισμός οδήγησε επίσης σε υλικές ζημιές σε δύο άλλες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου ενός τοίχου που κατέρρευσε σε ένα σούπερ μάρκετ, και έγινε αισθητός σε περισσότερες από τις μισές από τις 24 επαρχίες της χώρας, ανέφερε η Γραμματεία.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador εκκένωσε και ανέστειλε τις δραστηριότητες σε πολλές εγκαταστάσεις για προληπτικούς λόγους, αλλά δεν ανέφερε ζημιές.

«Βγήκαμε όλοι στους δρόμους... ήμασταν πολύ φοβισμένοι», δήλωσε ο Ερνέστο Αλβαράδο, κάτοικος της Ίσλα Πούνα, ενός νησιού κοντά στο επίκεντρο, προσθέτοντας ότι ορισμένα σπίτια είχαν καταρρεύσει.

Τον αρχικό σεισμό ακολούθησαν δύο ασθενέστεροι μετασεισμοί την επόμενη ώρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Ισημερινού.

Τέλος, οι Αρχές του Περού δήλωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη βόρεια περιοχή της χώρας και ότι δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές σε ανθρώπους ή κτίρια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρανεκροίσεισμόςζημιέςΙσημερινός