Κόσμος|17.04.2023 20:53

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τι περιλαμβάνει το πακέτο για την αναβάθμισή των τουρκικών F16 - Η Άγκυρα ακόμα περιμένει για το βασικό κιτ εκσυγχρονισμού

Newsroom

Στην επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου για την έγκριση της πώλησης εξαρτημάτων στην Τουρκία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων των μαχητικών F-16, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ως «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για το κιτ εκσυγχρονισμού που έχει ζητήσει η Άγκυρα για τα μαχητικά της αεροσκάφη, ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει.

Η συγκεκριμένη ειδοποίηση από το Κογκρέσο αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού (αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο δεν σχετίζεται καθόλου με το αίτημα της αναβάθμισης των κιτ εκσυγχρονισμού και της αγοράς νέων μαχητικών (αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Στον «πάγο» για το δεύτερο αίτημα

Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιλέξει να μην στείλει την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις έντονες ενστάσεις που έχουν διατυπώσει κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες.

Τέλος, η ειδοποίηση που στάλθηκε στο Κογκρέσο αφορά ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).

Τι μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το «πράσινο φως» για την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού που αναβαθμίζει τα τουρκικά F-16. Πηγές που ενημέρωσαν τον ανταποκριτή του πρακοτορείου Αναντολού για το θέμα ανέφεραν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβίβασε επίσημα την απόφασή του στο Κογκρέσο για την πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού του δικτύου τακτικής σύνδεσης δεδομένων Link-16, του συστήματος επικοινωνίας των πολεμικών αεροσκαφών F-16.

Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη δήλωση από την Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία κοινοποίησε στο Κογκρέσο την επίσημη απόφαση πώλησης όπλων των ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε ο ανταποκριτής του Αναντολού , με το σύστημα τακτικής σύνδεσης δεδομένων Link-16, τα υπάρχοντα F-16  που υπάρχουν στο πακέτο πωλήσεων, πρόκειται να αναβαθμιστούν στο επίπεδο "Block Upgrade-2".

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Υπουργείου εντός 15 εργάσιμων ημερών για εγκρίσεις πωλήσεων που δίνονται στα μέλη του ΝΑΤΟ και εντός 30 εργάσιμων ημερών για χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει συνήθως το Κογκρέσο για τα σχέδια πωλήσεών του και εκδίδει επίσημη ειδοποίηση κατά την επιστροφή που λαμβάνει.

Τι είναι Link 16

Το Link-16, επίσης γνωστό ως Tactical Data Link (TDL), είναι ένα στρατιωτικό ραδιοδίκτυο που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και τις συμμαχικές χώρες.

Αυτό το δίκτυο παρέχει τακτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), πλοίων και στρατευμάτων εδάφους.

Το Link-16 είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά του όπως η μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας, η αυτόματη ανανέωση δεδομένων, η δυναμική δρομολόγηση και η ευρεία κάλυψη. Αυτή η ικανότητα προσφέρει μια σειρά από τρόπους επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αεράμυνα, αεροπορική επίθεση, ναυτικό πόλεμο και άλλες τακτικές επιχειρήσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΣτέιτ ΝτιπάρντμεντΗΠΑειδήσεις τώραF-16