Κόσμος|23.04.2023 17:25

Συνεχείς εξελίξεις στο Σουδάν: Απογειώθηκαν για την Αίγυπτο ελληνικά αεροσκάφη - Αγωνία για τον απεγκλωβισμό αμάχων

Newsroom

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θρίλερ που είναι σε εξέλιξη στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό αμάχων, ανάμεσα στους οποίους είναι και Έλληνες πολίτες. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών.

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα. Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Χτυπήθηκε γαλλικό κομβόι με ξένους υπηκόους - Ανάμεσά τους Έλληνες και Κύπριοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα σημειώθηκε χτύπημα στο γαλλικό κομβόι που εγκαταλείπει την εμπόλεμη χώρα στο οποίο επιβαίνουν και Έλληνες πολίτες. Οι πρώτες αναφορές από τον στρατό του Σουδάν κάνουν λόγο μόνο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό, ενώ όπως μετέδωσε το OPEN, δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλληλοκατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή, την οποία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.

H ενημέρωση του Νίκου Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις για το Σουδάν προχώρησε το πρωί της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας, από το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που Έλληνες είναι για δεύτερη εβδομάδα εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ που σφυροκοπείται από σφοδρές μάχες.

«Αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων, στην Αίγυπτο, σε ετοιμότητα για να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών», γνωστοποίησε ο ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων πολιτών».

Παράλληλα, είπε πως «έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου μονάδα διαχείρισης κρίσεων που βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΕΕ αλλά και συνεδριάσει δύο φορές την ημέρα» και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΞ παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμένου.

Μάλιστα, τόνισε πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών που πρέπει να απεγκλωβιστούν περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κύπρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

απεγκλωβισμοίειδήσεις τώραΣουδάνΓΕΕΘΑ