Κόσμος|02.05.2023 22:00

Πρώτη στην Ευρώπη! Σε μέγεθος 2800 γηπέδων ποδοσφαίρου: Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει το γιγαντιαίο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας

Μαρία Ζαχαράκη

Σε άλλη μία εντυπωσιακή αναγγελία προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 13 ημέρες πριν από τις εκλογές, ανακοινώνοντας τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου των τελευταίων ετών.

«Θέλω να μοιραστώ ένα νέο καλό νέο. Βρήκαμε πετρέλαιο με ημερήσια παραγωγική ικανότητα 100 χιλιάδων βαρελιών στο Τζουντί και το Γκαμπάρ» (κοντά στα σύνορα με το Β. Ιράκ), είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «Η Τουρκία θα είναι πλέον εξαγωγέας ενέργειας και όχι χώρα που θα έχει ανάγκη ενέργεια».

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στα εγκαίνια του ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι: «Τώρα λαμβάνουμε τα θετικά αποτελέσματα όλων των βημάτων που έχουμε κάνει ένα προς ένα. Με τις νέες μας κινήσεις θα συνεχίσουμε να απογοητεύουμε όσους συκοφαντούν τις κινήσεις μας στον τομέα της ενέργειας. Τώρα έχουμε αρχίσει να παράγουμε πετρέλαιο από τα πηγάδια που τσιμεντώθηκαν, επειδή δεν υπήρχε πετρέλαιο πριν, από τις περιοχές που εγκαταλείφθηκαν λόγω της τρομοκρατίας. Μια από τις 10 μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έγιναν σε ξηρά στον κόσμο έγιναν την Τουρκία πέρυσι. Βρήκαμε πετρέλαιο με ημερήσια παραγωγική ικανότητα 100 χιλιάδων βαρελιών στο Τζούντι και το Γκαμπάρ. Το όνομα της νέας πετρελαιοπηγής είναι Ήρωας Αϊμπουκέ Γιαλτσίν. Ω τρομοκράτες, θα σας θάψουμε σε αυτές τις πετρελαιοπηγές. Αυτό το απόθεμα πετρελαίου, 20 χιλιόμετρα από το Τζίζρε, έχει πολύ υψηλή ποιότητα. Έχουμε ήδη αρχίσει να στέλνουμε το πετρέλαιο από την πρώτη γεώτρηση στα διυλιστήρια για επεξεργασία. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το απόθεμα πετρελαίου δεν θα είναι για το καλό της χώρας και του έθνους μας; Περιμένουμε νέα καλά νέα από την ίδια περιοχή».

«Ήθελαν να αφήσουν την Τουρκία εκτός ενεργειακής κούρσας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε εξαπολύοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ, καταλογίζοντάς τους την ευθύνη για τη μη ανακάλυψη πετρελαίου μέχρι σήμερα στην Τουρκία.

«Πάντα αναρωτιόμασταν, ενώ το πετρέλαιο αναβλύζει ακριβώς πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, γιατί δεν βγαίνει στα δικά μας εδάφη. Αποδεικνύεται ότι το πετρέλαιο δεν έβγαινε από το έδαφος της χώρας μας γιατί τα χέρια και τα πόδια μας είναι δεμένα από τρομοκρατικές οργανώσεις και διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα γιατί κάποιοι δεν θέλουν το τέλος της τρομοκρατίας. Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα γιατί οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μεταφέρουν τόσα χρήματα και όπλα στο PKK και τις προεκτάσεις του στη Συρία. Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα γιατί κάποιος στοχοποιεί τα UAV, τα UCAV και τις εταιρείες που τα παράγουν, που είναι η πιο σημαντική μας δύναμη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Όλα αυτά είναι κινήσεις αυτών που θέλουν να αφήσουν την Τουρκία εκτός ενεργειακής κούρσας. Ας δούμε με ποιους συνεργάζεται ο υποψήφιος που έχουμε μπροστά μας, ο οποίος τώρα έχει μπερδευτεί αν είναι 7, 9 ή 11 (εταίροι). Ας μην το ξεχνάμε αυτό, δεν ξέρουμε πού και πώς θα πεθάνουμε. Δεν επιδιώκουμε ούτε αξιώματα, ούτε πολιτική περιουσία, ούτε θέσεις. Ήρθαμε σε αυτό το έθνος όχι για να γίνουμε αφέντες αλλά για να γίνουμε υπηρέτες. Έχουμε μόνο έναν στόχο και αυτός είναι να πάρουμε τις ευλογίες σας».

«Κάποιοι τρομάζουν με τα έργα μας...»

Στην ομιλία του σήμερα ο Ερντογάν υπογράμμισε άλλη μια φορά την ευρωστία και τη σημασία της τουρκικής Αμυντικής βιομηχανίας, απαριθμώντας ξανά και ξανά τα επιτεύγματά της και τονίζοντας τη σημασία τους για να στοχεύσει την αντιπολίτευση, αλλά και «όσους βρίσκονται στην άλλη όχθη του νερού», όπως επανέλαβε.

"Παραδώσαμε τη ναυαρχίδα του ναυτικού μας, το πλοίο μη επανδρωμένων οχημάτων Αναντολού στο πολεμικό ναυτικό. Βγάλαμε το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος από το υπόστεγο στο διάδρομο προσγείωσης, το οποίο θα είναι η κύρια μαχητική δύναμη της πολεμικής μας αεροπορίας. Πραγματοποιήσαμε την πρώτη πτήση του Hurjet, του πρώτου επανδρωμένου, υπερηχητικού αεροσκάφους της χώρας μας. Τι πιστεύετε, σας άρεσαν; Σας ευχαριστώ...

Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 4 γεωτρύπανα. Έχουμε 2 ερευνητικά σκάφη. Είμαστε πλέον αυτάρκεις. Αυτά είναι τα δικά μας πλοία, τα οποία ανήκουν μόνο σε εμάς τους ίδιους, όχι στους έξω. Χτίζουμε το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Άκουγιου για το σκοπό αυτό. Από τώρα, καλύπτουμε το 10% όλων των αναγκών μας με το Άκουγιου. Υπάρχει μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μονάδα. Πρώτα ο Αλλάχ, συνεχίζοντας να κυβερνάμε, θα κατασκευάσουμε το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο. Αυτό θα γίνει πιθανότατα στη Σινώπη.

Αυτά βέβαια τρομάζουν σοβαρά κάποιους. Κάποιους εντός και κάποιους στην άλλη όχθη του νερού. Αλλά πάνω απ' όλα, καθώς θάβουμε τους τρομοκράτες στο Cudi, στο Gabar, στο Tendurek, στο Besler Creek, κάποιοι ανάμεσά τους ενοχλούνται.

Αφήστε τον κ. Κεμάλ να διαπραγματεύεται μαζί τους πίσω από κλειστές πόρτες. Δίπλα του είναι ο γνωστός Νταβούτογλου. Έχει μαζί του και τον Μπεμπετζάν (σ.σ. τον Μπαμπατζάν – το λέει υποτιμητικά). Εκεί είναι ο Καραμολάογλου. Και φυσικά κι η κυρία Μεράλ. Φεύγει μια φορά από το τραπέζι και μετά ξαναγυρίζει. Φεύγει ξανά. Σας έχουμε βαρεθεί. Υπάρχουν κι αυτοί κάτω από το τραπέζι (σ.σ. HDP). Δεν τους φτάνουν, τώρα πήραν και τους δύο δημάρχους μαζί τους. Συνεχίζουν το δρόμο μαζί τους. Αλλά ενώ αυτοί περπατούν με εκείνους στο Καντίλ, εμείς περπατάμε με τη Λαϊκή Συμμαχία''.

Εκείνοι παίρνουν εντολές από το Καντίλ, εμείς από τον Αλλάχ

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τις βαριές κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις της με τους Κούρδους, ενώ εκθείασε για άλλη μια φορά τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Εκείνοι παίρνουν εντολές από το Καντίλ (το όρος κρησφύγετο του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ) και εμείς παίρνουμε εντολές από τον Αλλάχ. Ενώ αυτοί περπατούν με εκείνους στο Καντίλ, εμείς περπατάμε με τη Λαϊκή Συμμαχία».

«Αυτό το έθνος θα δώσει το απαραίτητο μάθημα στις 14 Μαι??ου»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις προσωπικές επιθέσεις κατά του αντιπάλου του της Εθνικής Συμμαχίας.

«Ο κ. Κεμάλ και οι συνεργάτες του λένε σε κάθε ευκαιρία ότι ήρθαν όχι για να χτίσουν αλλά για να καταστρέψουν, όχι για να χτίσουν αλλά για να διαταράξουν, όχι για να ενθαρρύνουν αλλά για να απειλήσουν. Ω Καντίλ, δεν έχεις σημαία, δεν έχεις κάλεσμα για προσευχή, δεν έχεις πατρίδα, γνωρίζουμε τα παρακλάδια σου. Αυτό το έθνος θα δώσει το απαραίτητο μάθημα σε όσους δεν έχουν πατρίδα, δεν έχουν εζάνι και δεν έχουν Κοράνι στις 14 Μαΐου, Θεού θέλοντος».

Ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός ενέργειας της Ευρώπης

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε και τα εγκαίνια του ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kalyon Karap?nar (SPP) στο Ικόνιο, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η Τουρκία θα γίνει μια από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο με μια γιγαντιαία επένδυση σε μέγεθος 2.800 γηπέδων ποδοσφαίρου. Με το εργοστάσιο που εγκαινιάζεται, θα παράγονται ετησίως 3 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαενέργειαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν