Κόσμος|04.05.2023 06:45

Πώς κατάφεραν τα drones να «αγγίξουν» το Κρεμλίνο, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας; Η επίθεση που προκαλεί εκνευρισμό στη ρωσική ηγεσία

Newsroom

Μια δραματική δήλωση από την προεδρία της Ρωσίας υποστήριξε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί στο Κρεμλίνο - στην καρδιά της Μόσχας - κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν προφανώς εξοπλισμό ραντάρ για να απενεργοποιήσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεν υπήρξαν θύματα και ο πρόεδρος δεν έπαθε τίποτα, αναφέρεται. Αλλά το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας» κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ένας αριθμός βίντεο. Φαίνεται να δείχνουν τουλάχιστον ένα drone να πετάει προς το Κρεμλίνο, ακολουθούμενο από έκρηξη. Ένα άλλο φαίνεται να δείχνει καπνό να βγαίνει από ένα κτίριο του Κρεμλίνου και μια πυρκαγιά. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τα πλάνα και δεν είναι σαφές τι πραγματικά συνέβη.

Ενοχλητικό περιστατικό

Αλλά αν αυτό που λέει το Κρεμλίνο είναι αλήθεια, και πρόκειται για μια πραγματική απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου, τότε θα ήταν ένα εξαιρετικά ενοχλητικό περιστατικό για το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο κ. Πούτιν φαίνεται να είναι ένας από τους πιο καλά φυλασσόμενους ηγέτες στον κόσμο. Στις εκδηλώσεις του στη Μόσχα, στις οποίες συμμετείχαν δημοσιογράφοι του BBC, εφαρμόστηκαν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων ελέγχων και μεγάλων αυτοκινητοπομπών, με κλειστό εναέριο χώρο και διακοπή της κυκλοφορίας.

Τώρα θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά προστατευμένος είναι ο Ρώσος ηγέτης - και σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας.

Τους τελευταίους μήνες, αντιαεροπορικά συστήματα έχουν εντοπιστεί στις στέγες της Μόσχας, κοντά σε κτίρια-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Άμυνας. Έχουν τοποθετηθεί εκεί ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο - επειδή το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι η Ουκρανία, ή όσοι συμπαθούν την Ουκρανία, μπορεί να επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους υψηλής αξίας.

Αν αυτό ήταν το περιστατικό, τότε τα μέτρα αυτά απέτυχαν. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά επιθέσεων και εκρήξεων που έχουν πλήξει το ρωσικό έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια έξαρση τέτοιων περιστατικών. Το πρωί της Τετάρτης, μια αποθήκη καυσίμων έπιασε φωτιά στην περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας, η οποία φέρεται να προκλήθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Δύο εμπορευματικές αμαξοστοιχίες εκτροχιάστηκαν στην περιοχή Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε ξεχωριστά αλλά πανομοιότυπα περιστατικά. Ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι ευθύνονται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αξιωματούχοι που εγκαταστάθηκαν από τη Ρωσία στην κατεχόμενη Κριμαία ισχυρίστηκαν ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν υπεύθυνα για μια επίθεση σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων.

Η συχνότητα τέτοιων επιθέσεων προκαλεί νευρικότητα στους απλούς Ρώσους.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αστυνομία στη Μόσχα έχει κατακλυστεί από τηλεφωνήματα του κοινού που αναφέρουν θεάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πρωτεύουσα.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί σθεναρά ότι επιτέθηκε στο Κρεμλίνο ή ότι είχε στόχο τον πρόεδρο Πούτιν. Όμως, είτε η ρωσική περιγραφή των όσων συνέβησαν είναι ακριβής είτε όχι, το ερώτημα τώρα είναι αν η Μόσχα θα απαντήσει - και αν ναι, πώς.

Ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ζητήσει σκληρή δράση. Μια απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου, αν αυτό ήταν, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές για σκληρές αντιδράσεις σε χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος.

Έχει όμως η Ρωσία τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ουσιαστικά αντίποινα; Μένει να δούμε αν αυτό το περιστατικό θα οδηγήσει σε κάποια σημαντική κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης, εκτιμά το BBC.

ΚρεμλίνοεπίθεσηΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραμη επανδρωμένο αεροσκάφοςΡωσίαdroneΟυκρανίαdrones