Κόσμος|28.05.2023 22:17

Εκλογές Τουρκία: Δεν παραιτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου - «Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Newsroom

Δεν παραιτείται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παρά τη συντριπτική του ήττα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη να τον στηρίξουν ενώ έχασε σε πολλές επαρχίες με μεγαλύτερο ποσοστό από ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε «παρών» στον αγώνα που όπως είπε θα συνεχιστεί κατά της αυταρχικής κυβέρνησης του Ερντογάν ενώ ευχαρίστησε του εκατομμύρια ψηφοφόρους που τον στήριξαν.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ειδικότερα, όπως είπε ο Κιλιτσντάρογλου: «Δεν μπορούσα να επιτρέψω να σας φάνε τα δίκια σας. Δεν μπορούσα να παραβλέψω τις αδικίες που διαπράττονται. Δεν μπορούσα να σωπάσω ενώπιον όλων των αδικιών που διαπράττονται. Και δεν θα μπορούσα να επιτρέψω να σας συμπεριφέρονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και ενώ προσπαθούσατε να επιβιώσετε, έρεπε να αντιμετωπίσετε όλες τις δυσκολίες: να κοιμίζετε τα παιδιά σας νηστικά, οι αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους. Από τα Νότια της Τουρκίας μέχρι τον Πόντο, δεν μπορούσα να επιτρέψω αυτή τη διχόνοια που είχα σπείρει, και δεν μπορούσα να αφήσω τον κάθε καταφρονημένο πολίτη να συνεχίσει τον δρόμο του με αυτόν τον τρόπο.

Εγώ σαν άνθρωπος που μεγάλωσε στα ίδια χώματα με εσάς, κατέβαλλα κάθε προσπάθεια για να μπορέσετε και να μπορέσουν να συνεχίσουμε την πορεία μας, να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να παλέψουμε για τη ζωή. Εμείς για τις μητέρες μας, για τους πατέρες μας, για τους εμπόρους μας, για τους αγρότες, πρέπει να πολεμήσουμε και αυτό έκανα. Όλες οι δυνατότητες που είχε αυτό το κράτος παραδόθηκαν στα χέρια ενός ανθρώπους. Και αυτές οι παράνομες ασκήσεις πίεσης που εκτελέστηκαν από αυτόν τον άνθρωπο έπρεπε να βρούνε έναν αντίλογο. Και αυτό προσπάθησα να κάνω και ευχαριστώ όλους τους πολίτες που με στήριξαν σε αυτόν τον αγώνα. Αυτός ο αγώνας είχε πραγματικούς ήρωες και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Σε αυτές τις εκλογές φάνηκε η βούληση του λαού να αντιμετωπίσει αυτή την αυταρχική κυβέρνηση. Το CHP μαζί με την Συμμαχία για το Έθνος έδωσε αυτόν τον αγώνα και θα συνεχίσει να τον δίνει από την πρώτη θέση αυτού του αγώνα και την αντίστασης. Στα 25 εκατομμύρια που μας ψήφισε δηλώνω ότι συνεχίζω αυτή την πορεία. Είμαστε εδώ».

Ακσενέρ: Συγχαρητήρια στον Ερντογάν - Θα κάνουμε αξιολόγηση

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος και μέλος της Συμμαχίας της αντιπολίτευσης Μεράλ Ακσενέρ έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν για τη νίκη του και δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες η αντιπολίτευση θα προχωρήσεις στην αυτοκριτική της. «Συγχαίρω τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική του νίκη.Σήμερα στις 22.30, θα πάμε στα κεντρικά γραφεία του CHP μετά από πρόσκληση του κ. K?l?cdaroglu και θα κάνουμε μια αξιολόγηση εκεί», σημείωσε στην ομιλία της

Από την άλλη ο δήμαρχος της επαρχίας Μπολού Ταντζού Οτσά , ο οποίος βρίσκεται στους κόλπους της αντιπολίτευσης κάλεσε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αποσυρθεί: «Αρκετά όμως... Σε παρακαλώ φύγε, αγάπησε τα εγγόνια σου, έδωσες ελπίδα για 13 χρόνια. Ο Ιμάμογλου πρέπει να αναλάβει αμέσως το CHP», σημείωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν