Κόσμος|01.06.2023 06:45

Εκλογές Τουρκία: Αλλαγή σελίδας ή συνέχιση προκλήσεων από τον Ερντογάν; Πώς θα διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά μετά τη νίκη στις κάλπες

Μαρία Ζαχαράκη

Το νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ένα «Δούναι και λαβείν» με τη Δύση. Ήδη άρχισε με το τηλεφώνημα Μπάιντεν όπου φάνηκε απροκάλυπτα το «δώσε μου να σου δώσω», ενώ ΗΠΑ και ΕΕ προετοιμάζονται για μια νέα πενταετία με τον Ερντογάν.

Αφού δεν μπόρεσαν να τον αποφύγουν, γιατί προς στιγμήν πίστεψαν ότι θα τις χάσει αυτές τις εκλογές, θα επιδιώξουν έστω να κάποια deals μαζί του, όπου όλοι θα παίρνουν από κάτι στεγνά και υπολογιστικά.

Πάντως το ίδιο φαίνεται να σκέφτεται και ο Ερντογάν ο οποίος έχει δείξει ότι θα είναι λιγότερο συγκρουσιακός στο εξωτερικό έχοντας κάνει ήδη τη στροφή. Μάλιστα αυτό που ακούγεται είναι ότι θα επιδιώξει ακόμη και επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πριν το 2024, έτσι ώστε να ενισχύσει τη σχέση του με τον Μπάιντεν.

Αναφορικά με την ΕΕ, παρόλο που οι πιθανότητες για μια νέα σελίδα στην ενταξιακή πορεία είναι σχεδόν μηδενικές σε αυτό το στάδιο, στο θέμα της τελωνειακής ένωσης και των θεωρήσεων θα υπάρξει περιθώριο ελιγμών.

Οι κινήσεις στα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, οι γνώστες του θέματος στην Τουρκία, θεωρούν ευρέως -λαμβάνοντας υπόψη τον αψύ χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου- ότι θα υπάρξει κάποια αυτοσυγκράτηση μετά τις εκλογές, αλλά και αυτή θα έχει τα όριά της. Σε κάθε περίπτωση οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, που τροφοδοτήθηκαν από δηλώσεις, όπως «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» δείχνουν τάση μείωσης για ένα διάστημα.

Στην Άγκυρα πάντως έχει πάρει φωτιά το παρασκήνιο σχετικά με τα ονόματα, που πρόκειται να συμπεριλάβει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Όπως όλα δείχνουν, αναμένονται ριζικές αλλαγές, αλλά όλα μέχρι στιγμής είναι εικοτολογίες γιατί στο τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος να λαμβάνει άλλες αποφάσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑΕυρωπαϊκή ΈνωσηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤζο Μπάιντενεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραελληνοτουρκικά