Κόσμος|07.06.2023 13:14

Μία πόλη κάτω από το νερό: Αποκαρδιωτικές εικόνες στη Χερσώνα μετά την κατάρρευση του φράγματος - Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και οι ευθύνες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τη Χερσώνα, μετά την καταστροφή του -ζωτικής σημασίας- φράγματος στην περιοχή Νόβα Κακχόβκα της νότιας Ουκρανίας.

Η κατάρρευση του φράγματος στη Νόβα Κακχόβκα, στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Χερσώνας, θα έχει «σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες», δήλωσε ο αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια στον ΟΗΕ.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς προειδοποίησε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το μέγεθος της καταστροφής θα καταστεί σαφές μόνο τις επόμενες ημέρες. Είπε στο συμβούλιο ότι χιλιάδες άνθρωποι στη νότια Ουκρανία έρχονται αντιμέτωποι «με την απώλεια σπιτιών, τροφίμων, καθαρού νερού και μέσων διαβίωσης» και στις δύο πλευρές της μετωπικής γραμμής.

«Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φράγματος σημαίνουν ότι η διαβίωση θα γίνει ανυπόφορα πιο δύσκολη για όσους ήδη υποφέρουν από τη σύγκρουση», τόνισε ο ίδιος.

Ρώσος αξιωματούχος: Τουλάχιστον επτά άνθρωποι αγνοούνται

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι αγνοούνται μετά από πλημμύρες κοντά στη Νόβα Κακχόβκα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπό κατοχή πόλης που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.

Το χωριό Κορσούνκα στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο είναι εντελώς κάτω από το νερό μετά την κατάρρευση του φράγματος, δήλωσε επίσης ο Vladimir Leontiev στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν επιβάλει ευρύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές της Χερσώνας που συνεχίζουν να κατέχουν, με 14 οικισμούς να έχουν ήδη πληγεί από πλημμύρες ή να απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Νωρίτερα, είχε μόλις κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης γύρω από τη Νόβα Κακχόβκα, όπου τα νερά έφτασαν τα 12 μέτρα και 900 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τότε που έσπασε το φράγμα, αναφέρει το TASS.

Τι δηλώνουν Ουκρανία και Ρωσία

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται, από την πρώτη στιγμή, για τη ρήξη του φράγματος.

Η Ουκρανία κατηγόρησε αμέσως τη Μόσχα, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει ότι το φράγμα «ναρκοθετήθηκε από Ρώσους κατακτητές» οι οποίοι «το ανατίναξαν». Είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν την περιοχή από πέρυσι, πιθανόν ανατίναξαν την υποδομή από το εσωτερικό του εργοστασίου.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα της Μόσχας γύρω από την παραβίαση ήταν πιο συγκεχυμένα, όπως εξηγεί δημοσιογράφος του BBC.

Τελικά, όμως, το Κρεμλίνο κατέληξε σε μια επίσημη εκδοχή των γεγονότων -ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν το φράγμα σε «μια σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς», όπως την περιέγραψε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αυτός ο πόλεμος χαρακτηρίζεται από νωρίς από ισχυρισμούς και αντεπιχειρήματα, από την Ουκρανία και τη Ρωσία και είναι ακόμη δύσκολο για ΜΜΕ όπως το BBC να επαληθεύσουν την εκδοχή των γεγονότων από οποιαδήποτε πλευρά.

Τα έξι «σημεία» για την καταστροφή του φράγματος

  • Ένα φράγμα σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα έσπασε, με αποτέλεσμα το νερό να ξεχυθεί μέσα από αυτό και να πλημμυρίσουν δεκάδες κοινότητες
  • Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή εν μέσω αναφορών για ρωσικούς βομβαρδισμούς
  • Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ανατίναξε την υποδομή, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να υποστηρίζει ότι το φράγμα «ναρκοθετήθηκε από Ρώσους»
  • Το Κρεμλίνο το αρνήθηκε σθεναρά, με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για «άλλο ένα τρομοκρατικό έγκλημα του καθεστώτος του Κιέβου»
  • Το φράγμα αποτελεί σημαντικό πόρο, καθώς τροφοδοτεί με νερό πολλές κοινότητες πάνω από το φράγμα καθώς και τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την παραβίαση «τεράστια» καταστροφή σε ανθρωπιστικό, οικονομικό και οικολογικό επίπεδο
αγνοούμενοιπλημμύρεςΒλαντίμιρ ΠούτινΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα