Κόσμος|14.06.2023 16:25

Στην αντεπίθεση ο Τραμπ: Πολιτική η δίωξη σε βάρος μου - Ο Μπάιντεν θέλει να καταστρέψει την αμερικανική δημοκρατία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Στο δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Jim Rassol)
Στο δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo)
Στο δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo)
Στο δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo)
Στο δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo)
Στο δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo)
Στο δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo)

Λίγες ώρες αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακό χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων, και αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «διεφθαρμένη πολιτική επιδίωξη» που αποσκοπεί στην καταστροφή του, μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ενώ υποστηρικτές φώναζαν το όνομά του, τον επευφημούσαν και τραγουδούσαν «χρόνια πολλά», ο Τραμπ ο οποίος έγινε 77 ετών την Τετάρτη έκανε πλάκα μαζί τους και απάντησε: «υπέροχα γενέθλια!».

Ο πρώην πρόεδρος βρισκόταν νωρίτερα στο Μαϊάμι για την απαγγελία κατηγοριών στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς τον κατηγορούν για εσκεμμένη απόκρυψη διαβαθμισμένων εγγράφων και παρακώλυση της δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον για 37 ομοσπονδιακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 31 παραβιάσεων του νόμου περί κατασκοπείας.

Ο Τραμπ δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, υπό τον όρο να μην συζητήσει την υπόθεση με τους μάρτυρες. 

Στο Νιου Τζέρσεϊ, διατήρησε το ίδιο επιθετικό λόγο του. Κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι ενορχήστρωσε τις ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη».

«Ο Μπάιντεν θα μείνει για πάντα στην ιστορία όχι μόνο ως ο πιο διεφθαρμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας, αλλά ίσως ακόμη πιο σημαντικό, ως ο πρόεδρος που μαζί με μια ομάδα από τους πιο κοντινούς του κακοποιούς, απροσάρμοστους και μαρξιστές προσπάθησε να καταστρέψει την αμερικανική δημοκρατία».

Ο Τραμπ αποκάλεσε επίσης τον Τζακ Σμιθ, τον ειδικό σύμβουλο που του απήγγειλε τις ομοσπονδιακές κατηγορίες ως «διαταραγμένο» και «κακοποιό».

Παρερμήνευσε τον νόμο περί προεδρικών αρχείων, για τον οποίο έχει κατηγορηθεί ότι παραβίασε, και απέκρουσε τις κατηγορίες, λέγοντας πως «κατέχω τα δικά μου προεδρικά έγγραφα, κάτι που έχει κάνει σχεδόν κάθε άλλος πρόεδρος».

Όπως αναφέρει η Guardian ωστόσο, τα διαβαθμισμένα έγγραφα δεν ανήκουν στον Τραμπ καθώς ο νόμος περί προεδρικών αρχείων ορίζει ότι όλα τα επίσημα έγγραφα ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και κανένας πρόεδρος στην πρόσφατη ιστορία δεν έχει αρνηθεί να επιστρέψει τις σωρούς των διαβαθμισμένων αυτών εγγράφων.

Ο πρώην πλανητάρχης αντιμετωπίζει πολλά νομικά προβλήματα. Τον περασμένο μήνα, ένα σώμα ενόρκων στο Μανχάταν ψήφισε υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του και οι τοπικοί εισαγγελείς άσκησαν ποινικές διώξεις σχετικά με τις πληρωμές στη Στόρμι Ντάνιελς. Εν τω μεταξύ, ο Φάνι Γουίλις, ο εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον της Τζόρτζια, ερευνά αν ο ίδιος και οι σύμμαχοί του παρενέβησαν παράνομα στις εκλογές του 2020 στην πολιτεία και εξετάζει το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες.

«Θα διορίσω έναν πραγματικό ειδικό εισαγγελέα για να κυνηγήσει τον πιο διεφθαρμένο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον Τζο Μπάιντεν», υποσχέθηκε ο Τραμπ. «Θα εξαφανίσω εντελώς το βαθύ κράτος», επισήμανε.

Τον στηρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί παρά τις διώξεις 

Πάντως, στο κλίμα αυτό των διώξεων η πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων - 81% - δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες κατά του Τραμπ είχαν πολιτικά κίνητρα, ενώ η απαγγελία κατηγοριών δεν φαίνεται να επηρεάζει την υποστήριξη του Τραμπ στον αγώνα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Με την πιστή υποστήριξη της ρεπουμπλικανικής βάσης, ο Τραμπ έχει φέρει τους ανταγωνιστές του το 2024 σε δύσκολη θέση. Μπορούν είτε να επιλέξουν να τον στηρίξουν, είτε να διακινδυνεύσουν την απομάκρυνση ψηφοφόρων.

«Δεν κυνηγούν εμένα, κυνηγούν εσάς», δήλωσε ο Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ. «Και εγώ απλά έτυχε να στέκομαι στο δρόμο τους».

Οι κατηγορίες και οι ποινές φυλάκισης

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες μη εξουσιοδοτημένης διατήρησης πληροφοριών εθνικής άμυνας. Κάθε κατηγορία «φέρνει» μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο βοηθός του Γουόλταϊν Ναούτα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες και για συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της Δικαιοσύνης, παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων ενόρκων και απόκρυψη στοιχείων σε ομοσπονδιακή έρευνα. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια.

Οι δύο αντιμετωπίζουν πρόσθετες κατηγορίες για ψευδή δήλωση. Αυτές επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζο ΜπάιντενΗΠΑΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΝιου ΤζέρσεϊΔιώξη