Κόσμος|14.06.2023 11:00

Τουρκικά ΜΜΕ: «Οι Έλληνες απειλούν τους Τούρκους στη Θράκη»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο τουρκικός Τύπος επανέρχεται σήμερα Τετάρτη στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, υποστηρίζοντας και πάλι ότι οι Έλληνες πολιτικοί απειλούν τους «Τούρκους», όπως τους αποκαλεί, ψηφοφόρους και υποψηφίους.

Ακσάμ: «Απειλή ψήφου στην «τουρκική μειονότητα»

«Το κόμμα Μητσοτάκη απειλεί τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης λέγοντας τους ή ‘ψήφο ή δεν υπάρχουν υπηρεσίες’. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Σκέρτσος απείλησε τους Τούρκους με τα δικαιώματα υπηκοότητάς τους. Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε «αν δεν μας δώσετε την ψήφο σας, θα κόψουμε τη βοήθεια».

Αϊντινλίκ: «Απειλές προς την «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα: Αν δεν ψηφίσετε, θα κόψουμε τη βοήθεια»

«Η ένταση κλιμακώνεται καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Κάποια ονόματα από το κόμμα του Μητσοτάκη έβαλαν επανειλημμένα στο στόχαστρο την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υποστήριξε ότι όσοι δεν ψήφιζαν τον δικό τους υποψήφιο, δεν θα έχουν δικαιώματα ελληνικής ιθαγένειας», υποστηρίζει η εθνικιστική εφημερίδα.

Κανάλι 24: «Απειλές κατά των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»

Τέλος, ρεπορτάζ στο φιλοκυβερνητικό Κανάλι 24 για μουσουλμανική μειονότητα αναφέρει: «Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν μπορεί να βγάλει βουλευτή από τη Δυτική Θράκη και, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, άρχισε να απειλεί. Στη συνέχεια, και η αδελφή του κ. Μητσοτάκη και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προέβη σε απειλές. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Δυτική Θράκη, είπε ότι αν δεν τους ψηφίσουν, θα "κόψουν τη βοήθεια προς τους κατοίκους της περιοχής».

Σοζτζού: Ζήτησε ψήφους απειλώντας τους Τούρκους στη Δυτική Θράκη

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτούζ έγραψε: «Στην Ελλάδα, η Μπακογιάννη, η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ταξίδεψε στη Ροδόπη, όπου η αντιπολίτευση ήρθε πρώτη. Υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο μόνο στη Ροδόπη στις πρώτες εκλογές, η Μπακογιάννη είπε στους Τούρκους στο χωριό Hac?oren: "Αν δεν με υποστηρίξετε, δεν μπορώ να σας υποστηρίξω αύριο στην Αθήνα. Δεν αγαπούν όλοι εκεί τη μειονότητα όπως εγώ. Είμαι εδώ για να δώσω αυτό το μήνυμα. Αν δεν μας υποστηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα''».

Χουριέτ: Σκάνδαλο στην Ελλάδα…Απειλή στην τουρκική μειονότητα: Αν δεν δώσετε ψήφο θα κόψουμε τη βοήθεια

Αυτός είναι ο τίτλος της Χουρίετ που αναφέρεται και αυτή στο ζήτημα της μειονότητας

Τουρκιγέ: Απειλή προς τους Τούρκους στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές: Αν δεν ψηφίσετε, θα κόψουμε τη βοήθεια!

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στοχοποιήθηκε η πολιτική βούληση της τουρκικής μειονότητας και τονίζεται ότι τα λόγια της Μπακογιάννη θύμισαν τις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος.

«Η Ελλάδα πηγαίνει ξανά στις κάλπες στις 25 Ιουνίου. Καθώς ο ανταγωνισμός κορυφώνεται, οι πιέσεις και οι απειλητικές δηλώσεις κατά της τουρκικής μειονότητας αυξάνονται. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου εξελέγησαν τέσσερις Τούρκοι βουλευτές από την περιοχή της Δυτικής Θράκης, η οποία ενοχλεί το πρώην κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει η Τουρκιγέ.

Και προσθέτει: «Αρχικά, ο αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στοχοποίησε τους Τούρκους βουλευτές. Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία παρενέβη στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το τουρκικό Γενικό Προξενείο στην Κομοτηνή έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, η αδελφή του Μητσοτάκη και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη προέβη σε απειλές. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Δυτική Θράκη, είπε ότι θα κόψουν τη βοήθεια προς τους κατοίκους της περιοχής αν δεν τους ψηφίσουν. Τέλος, και ο Άκης Σκέρτσος, ο εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, προσχώρησε σε απειλές. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, απείλησε τη μειονότητα με δικαιώματα ιθαγένειας. Υποστήριξε ότι όσοι ψήφισαν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ Ozgur Ferhat και Huseyin Zeybek δεν θα έχουν δικαιώματα ελληνικής ιθαγένειας. Μετά τις απειλές, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμπεριέλαβε Τούρκους βουλευτές στη λίστα του, συναντήθηκε με τον προσωρινό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. Επισήμανε ότι η ρητορική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εθνικούς κινδύνους. Οι Τουρκικοί Σύλλογοι στη Δυτική Θράκη αντέδρασαν στον απειλητικό και ρατσιστικό λόγο. Ο επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Ozan Ahmetoglu δήλωσε ότι οι απειλές είναι απαράδεκτες. Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης επεσήμανε επίσης ότι οι απειλητικοί λόγοι προσβάλλουν τις μειονότητες και τόνισε ότι αυτή η στάση πρέπει να αλλάξει. Το Κόμμα Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (FEP), σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιολόγησε την ομιλία της Μπακογιάννη ως αντιδημοκρατική».


Γενί Μπιρλίκ

Αν δεν ψηφίσετε, θα κόψουμε τη βοήθεια

Τουργκιούν

Άθλια απειλή προς την τουρκική μειονότητα από το κόμμα του Μητσοτάκη

Καβγάς Κιλιτσντάρογλου - δημοσιογράφου επειδή... δεν παραιτείται 

Εντωμεταξύ, μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και του παρουσιαστή ειδήσεων, Φατίχ Πορτακάλ, στην αντιπολιτευόμενη Σοζτζού TV.

Ο Πορτακάλ εδώ και μέρες καλεί μέσω του δελτίου του τον Κιλιτσντάρογλου να παραιτηθεί, γιατί απέτυχε στις εκλογές και γιατί έτσι πρέπει να κάνουν οι έντιμοι πολιτικοί που χάνουν, όπως του λέει.

Ο Κιλιτσντάρογλου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα την Τρίτη το πρωί τον χαρακτήρισε ‘πουλημένο δημοσιογράφο’ γιατί ενώ τον υποστήριζε πάρα πολύ προεκλογικά, μετά τις εκλογές βγαίνει απέναντί του.


Απαντώντας ο Πορτακάλ μέσα από το δελτίο του το απόγευμα του άσκησε σκληρή κριτική, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι βγήκε ο Ερντογάν από μέσα του, δηλαδή τον χαρακτήρισε «αυταρχικό ηγέτη» κι αυτόν, όπως ο Τούρκος πρόεδρος που δεν αφήνει την καρέκλα του με τίποτα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μουσουλμανική μειονότηταειδήσεις τώρατουρκικά ΜΜΕΤουρκία