Κόσμος|27.07.2023 15:56

Τουρκία: Αυτό είναι το νέο αμφίβιο μη επανδρωμένο όχημα για το Αιγαίο - «Επιχειρεί οπουδήποτε στον κόσμο»

Μαρία Ζαχαράκη

Ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού της Τουρκίας TRT προβάλλει ένα καινούριο αμφίβιο όχημα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο μπορεί να αλλάξει ακόμη και τις ισορροπίες στο Αιγαίο, όπως διατείνεται.

Όπως αναφέρει το δίκτυο: «Μια από τις σημαντικότερες ευαισθησίες της Τουρκίας είναι αναμφίβολα η Γαλάζια Πατρίδα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στο Αιγαίο, επειδή η περιοχή αυτή αποτελείται από πολλά νησιά και βραχονησίδες. Αν και η κατάσταση αυτή υπερτερεί γεωπολιτικά στα χαρτιά της Ελλάδας, η Άγκυρα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξισορροπήσει αυτό το πλεονέκτημα της Ελλάδας με πρότζεκτ στην εγχώρια/εθνική αμυντική βιομηχανία της. Το Kama είναι μία από αυτές τις απαντήσεις, διότι η εν λόγω πλατφόρμα έχει ευέλικτη δομή που μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στις διάφορες αποστολές που θα της ανατεθούν. Η Τουρκία, η οποία έχει αποδείξει την πείρα που έχει αποκτήσει σε μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών, μεταφέρει αυτή τη δυνατότητα και σε θαλάσσια και χερσαία οχήματα. Το Kama, το νέο μέλος της οικογένειας μη επανδρωμένων σκαφών ULAQ, όχι μόνο θα παίξει κρίσιμο ρόλο στη Γαλάζια Πατρίδα, αλλά θα κάνει τη χώρα μας μία από τις καλύτερες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα», αναφέρει το ρεπορτάζ, το οποίο στη συνέχεια παρουσιάζει το νέο μη επανδρωμένο αμφίβιο επίτευγμα.

«Το Kama μπορεί να φέρει εις πέρας αποστολές αναγνώρισης/παρακολούθησης και περιπολίας. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη διαφορά. Υπάρχει μια άλλη κρίσιμη λεπτομέρεια. Το Kama μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασύμμετρο στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον εχθρό. Είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που διακρίνει το Kama από τα άλλα».

Επιχειρεί οπουδήποτε στον κόσμο με το Starlink

Το Kama διαθέτει ένα πολύ προηγμένο σύστημα ελέγχου και επικοινωνίας. Η κεραία του παρέχει δορυφορική σύνδεση Starlink, επομένως όλες οι χώρες με Starlink μπορούν να γίνουν "δυνητικοί πελάτες".

Το ζήτημα "αν κάτι πάει στραβά και χαθεί η σύνδεση" είναι κρίσιμο. Το Kama έχει γίνει μια πλατφόρμα που μπορεί να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις αυτόνομα και μπορεί να εκπληρώσει με επιτυχία την αποστολή του να καταστρέψει τον στόχο του ή να αυτοκαταστραφεί ακόμη και αν χαθεί η επικοινωνία".

Μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα επιφανείας

Το Kama μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πλατφόρμες, ειδικά στο αεροπλανοφόρο Anadolu και σε όλα τα πλοία επιφανείας. Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιηθεί και από δυνάμεις ξηράς. Το Kama είναι μια πλατφόρμα υψηλού επιπέδου και ως εκ τούτου οι δυνατότητες ζημίας ή αποτροπής του εχθρού είναι πολύ υψηλές. 

Στόχος της Τουρκίας είναι να παράξει το πρώτο πρωτότυπο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να πραγματοποιήσει δοκιμές πλοήγησης. Έχει τη δυνατότητα να παράξει πάνω από 100 σκάφη ετησίως.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τούρκου και Ισραηλινού ΥΠΑΜ

Παράλληλα, σήμερα, οι υπουργοί άμυνας του Ισραήλ και της Τουρκίας (Γκάλαντ και Γκιουλέρ) μίλησαν τηλεφωνικά. Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, συζήτησαν την αμυντική συνεργασία (όχι τις επιδρομές στο τζαμί Αλ Ακσά).

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΑιγαίοαμφίβιο