Κόσμος|15.02.2024 22:52

Φιντάν: «Ελπίζουμε στην Ουγγαρία για την ένταξή μας στην ΕΕ»

Μαρία Ζαχαράκη

Συνάντηση με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Peter Szijjarto, είχε σήμερα στην Άγκυρα ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας από την Ουγγαρία το β’ εξάμηνο του 2024, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Άγκυρα εναποθέτει τις ελπίδες της σε αυτήν την περίοδο για μία πρόοδο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ ήταν ιδιαίτερα οξύς για το ότι οι Βρυξέλλες προσεγγίζουν με βάση την «ταυτότητα» την Τουρκία μέχρι τώρα.

Η Ε.Ε. να σταματήσει την «ταυτοτική» πολιτική με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι «Η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά και να τερματίσει την ταυτοτική πολιτική στην προσέγγισή της με την Τουρκία» προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να θυσιάζονται στους πολιτικούς μικρο-υπολογισμούς ορισμένων χωρών».

Ο Χακάν Φιντάν συνέχισε λέγοντας: «Βασιζόμαστε στην πολύτιμη συμβολή και την υποστήριξη της Ουγγαρίας για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στην ένταξή μας στην ΕΕ και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ.

Όπως γνωρίζετε, η Ουγγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από την 1η Ιουλίου.

Επομένως, αναμένουμε η ΕΕ να σκεφτεί πιο ορθολογικά όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας και να υιοθετήσει μια στάση που θα συμβάλει στην περιφερειακή ευημερία και σταθερότητα».

Χακάν ΦιντάνΟυγγαρίαΤουρκίαειδήσεις τώρα