Κόσμος|05.03.2024 10:32

Βίντεο που καθηλώνει: Φάλαινα όρκα σκότωσε λευκό καρχαρία σε δυο λεπτά

Newsroom

Όταν ακούει κανείς για αρπακτικό στους ωκεανούς, το μυαλό του πηγαίνει στον μεγάλο λευκό καρχαρία. Από ότι φαίνεται όμως υπάρχει πια και νέος υποψήφιος για την κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Για πρώτη φορά, μια φάλαινα όρκα βιντεοσκοπήθηκε να κυνηγά και να σκοτώνει έναν νεαρό λευκό καρχαρία σε μόλις 2 λεπτά, σε μια επίθεση που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή».

Η αρσενική όρκα με το παρατσούκλι Starboard αφού σκότωσε τον μεγάλο λευκό καρχαρία στη συνέχεια αφαίρεσε το συκώτι του για να το καταβροχθίσει.

Πρώτη φορά στα χρονικά

Σύμφωνα με το National Geographic, είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες καταγράφουν όρκα να εξολοθρεύει μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, που θεωρείται από τους πιο φονικούς θηρευτές των θαλασσών.

Το βίντεο που δημοσίευσε η Daily Mail καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023 στο λιμάνι Μόσελ Μπέι. Οι όρκες κυνηγούν συνήθως σε ομάδες. Η συμπεριφορά του Starboard σε αυτήν την περίπτωση είναι ασυνήθιστη, λέει η Alison Towner, ειδική στους καρχαρίες στο Πανεπιστήμιο Rhodes και επικεφαλής μιας νέας μελέτης στο που δημοσιεύτηκε στο African Journal of Marine Science.

«Η στρατηγική του μας εξέπληξε πραγματικά. Στο παρελθόν τον είχαμε δει να κυνηγά κοντά σε άλλες όρκες, χρησιμοποιώντας συνεργασία για να εξουδετερώνει τους καρχαρίες και να τρώει το συκώτι τους», λέει η Towner.

ειδήσεις τώραφάλαιναειδήσειςκαρχαρίας