Κόσμος|26.03.2024 22:36

Βαλτιμόρη: Τελικά γιατί το πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα; Πήρε «φωτιά» το ίντερνετ από τις θεωρίες συνωμοσίας

Newsroom

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει τις αιτίες που προκάλεσαν την πρόσκρουση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη γέφυρα Francis Scott Key της Βαλτιμόρης νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το ατύχημα, οι θεωρίες συνομωσίας φούντωσαν στο διαδίκτυο.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Το Dali, χτύπησε έναν από τους πυλώνες στήριξης της γέφυρας περίπου στις 1:30 π.μ., με αποτέλεσμα ολόκληρη η κατασκευή να διαλυθεί σε πολλά σημεία και να πέσει στο ποτάμι, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X (πρώην Twitter). Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναζητούν τουλάχιστον επτά άτομα, ενώ οι αρχές έκαναν λόγο για «σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Η Αρχή Μεταφορών του Μέριλαντ έχει καλέσει τους οδηγούς να αποφεύγουν τη γέφυρα, η οποία αποτελεί μέρος του Interstate 695, ενώ το λιμάνι έχει κλείσει.

Σαν φωτιά σε ξερά χόρτα εξαπλώθηκαν οι θεωρίες συνωμοσίας

Δεν είναι σαφές γιατί το πλοίο χτύπησε τη γέφυρα, αλλά διάφορες θεωρίες έχουν προτείνει πιθανές αιτίες για την καταστροφή -μεταξύ των οποίων ηλεκτρικά προβλήματα και καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το newsweek.

Ηλεκτρικά προβλήματα

Σε ένα βίντεο που δείχνει το πλοίο λίγο πριν συγκρουστεί με τη γέφυρα, φαίνονται τα φώτα του πλοίου να τρεμοπαίζουν και να σβήνουν.

«Το πλοίο φαίνεται να έχασε την ισχύ του δύο φορές πριν από τη σύγκρουση με τη γέφυρα. Σε αυτό το επιταχυνόμενο κλιπ, παρατηρήστε ότι τα φώτα του πλοίου ανάβουν στην αρχή και στη συνέχεια σβήνουν», έγραψε ο χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης @brick_suit στο X, με ένα βίντεο του πλοίου. «Μετά την επιστροφή των φώτων, το πλοίο φαίνεται να χάνει την ισχύ του για άλλη μια φορά πριν επιστρέψει ξανά η ισχύς, αλλά τότε είναι πολύ αργά».

Ο συνταξιούχος καπετάνιος πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Frederick John Nicoll εμφανίστηκε στην εκπομπή Fox & Friends το πρωί της Τρίτης και δήλωσε ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες θα μπορούσε να είναι ένα μηχανικό πρόβλημα στο πλοίο.

Καιρικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες φάνηκαν να είναι καθαρές, αλλά ο Nicoll δήλωσε ότι οι άνεμοι θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει το πλοίο περισσότερο από το συνηθισμένο, λαμβάνοντας υπόψη το μικρό βάρος του πλοίου. Το πλοίο ζύγιζε λιγότερο λόγω του ταξιδιού του στη Σρι Λάνκα, δήλωσε ο Nicoll.

«Θεωρούνταν ελαφρύ, οπότε θα επηρεαζόταν περισσότερο από τον άνεμο απ' ό,τι κανονικά αν ερχόταν βαρύ», είπε.

Εξάντληση

«Η νύχτα είναι ένας σημαντικός παράγοντας», δήλωσε ο Nicoll. Η εξάντληση θα μπορούσε επίσης να έχει επηρεάσει το προσωπικό του πλοίου, αλλά ο Nicoll δήλωσε ότι αυτό είναι λιγότερο πιθανό, δεδομένου ότι το πλοίο μόλις είχε βγει από το λιμάνι.

Κυβερνοεπίθεση

Ορισμένοι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι εξαπολύθηκε κυβερνοεπίθεση κατά του πλοίου, η οποία οδήγησε στην καταστροφή. «Μου φαίνεται σκόπιμο. Είναι πιθανή μια κυβερνοεπίθεση. Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει...», έγραψε ο «πατέρας» των συνωμοσιολόγων του ίντερνετ, Alex Jones στο X.

«Αυτό το πλοίο δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Τα φώτα σβήνουν και το πλοίο κατευθύνεται σκόπιμα προς τα στηρίγματα της γέφυρας», έγραψε ο Βρετανοαμερικανός influencer Andrew Tate. «Ξένοι πράκτορες επιτίθενται σε ψηφιακές υποδομές. Τίποτα δεν είναι ασφαλές».

Σε ένα δελτίο τύπου νωρίς το πρωί της Τρίτης, το FBI δήλωσε ότι η σύγκρουση δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών του Maryland Paul Wiedefeld δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς στην έρευνα για να γνωρίζουμε τι προκάλεσε τη σύγκρουση.

Έξι οι αγνοούμενοι

Την ώρα της τραγωδίας πάνω στη γέφυρα βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα καθώς και οκτώ εργάτες για τη συντήρησή της. Αναζητούνται έξι άνθρωποι που επιδιόρθωναν το κατάστρωμα της γέφυρας. Δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί – ο ένας νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος, αλλά ο δεύτερος δεν έχει τραύματα.

Στο μεταξύ, η Phylicia Porter, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βαλτιμόρης, δήλωσε στο CNN ότι άκουσε ότι ανασύρθηκε ένα πτώμα από το νερό. Η αμερικανική ακτοφυλακή, η οποία ηγείται των προσπαθειών έρευνας, δεν επιβεβαίωσε την αναφορά αυτή.

Θα ξαναχτιστεί η γέφυρα

Όπως έκαναν γνωστό οι τοπικές αρχές, κατά την ενημέρωση, η γέφυρα πρόκειται να ξαναχτιστεί, αλλά θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει «ένα χρονοδιάγραμμα» ή μια εκτίμηση κόστους, καθώς αυτή τη στιγμή κύριο μέλημά τους είναι η διάσωση ανθρωπίνων ζωών.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του, σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πληρώσει ολόκληρο το κόστος για την ανακατασκευή της γέφυρας. «Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πληρώσει ολόκληρο το κόστος της ανακατασκευής αυτής της γέφυρας και περιμένω από το Κογκρέσο να στηρίξει την προσπάθειά μου», τόνισε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ανακατασκευή της γέφυρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ένα «φρικτό δυστύχημα», ενώ ζήτησε να ανοίξει ξανά το λιμάνι το συντομότερο δυνατό. «Τους είπα ότι θα τους στείλουμε όλους τους ομοσπονδιακούς πόρους που χρειάζονται», ανέφερε.

θεωρίες συνωμοσίαςπλοίογέφυραΒαλτιμόρηειδήσεις τώρα