Κόσμος|28.03.2024 11:28

Τουρκία: Μαζικές παραιτήσεις στο Νέο Κόμμα Ευημερίας και προσχώρηση στο ΑΚΡ

Μαρία Ζαχαράκη

20 στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της τοπικής οργάνωσης Άγκυρας του μικρού ισλαμιστικού Νέου Κόμματος Ευημερίας, παραιτήθηκαν 3 μέρες πριν από τις εκλογές και προσχώρησαν στο κυβερνών κόμμα AKΡ του Ταγίπ Ερντογάν. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού για την δημαρχία της Άγκυρας, Τουργκούτ Αλτινόκ.

Δεν αποκλείεται ίδια κίνηση να γίνει και στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να ενισχυθεί αντίστοιχα ο Μουράτ Κουρούμ, ο εκλεκτός του Ερντογάν, έναντι του Ιμάμογλου, που φαίνεται να έχει το προβάδισμα μέχρι στιγμής.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές το ισλαμικό Νέο Κόμμα Ευημερίας είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία, ωστόσο στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου το κόμμα δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το ΑΚΡ και κατεβαίνει με δικούς του υποψηφίους, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Τούρκου προέδρου και έβαλε συνεχώς κατά του αρχηγού του κόμματος, με το οποίο συνδέεται ιδεολογικά. 

Το Νέο Κόμμα Ευημερίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει περίπου το 2% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, διαφορά ικανή να κρίνει το αποτέλεσμα στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Κουρούμ: Θα κερδίσουμε με διαφορά 1,7 πόντων

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΑΚΡ για την Κωνσταντινούπολη, Μουράτ Κουρούμ, δήλωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κόμματος θα κερδίσει με 1.7 μονάδες διαφορά από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk ανέφερε πως πηγαίνοντας στις κάλπες οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν δύο βασικά ζητήματα:

  • Πρέπει να γίνουν βήματα για να απομακρυνθεί εντελώς ο φόβος των σεισμών από την ατζέντα σε αυτή την πόλη μετά από τις εκλογές.
  • Πρέπει να τελειώσει το πρόβλημα της κίνησης στην Κωνσταντινούπολη το συντομότερο δυνατό.

Metropoll: 11,6 μονάδες η διαφορά μεταξύ Ιμάμογλου - Κουρούμ

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll πάντως προβλέπει ποσοστό 48,6% για τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δήμο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε νέα δημοσκόπησή της ενώ για τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μουράτ Κουρούμ προβλέπει 37%.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 24 και 26 Μαρτίου και δείχνει ότι ο Ιμάμογλου αυξάνει τα ποσοστά του, ενώ η υποστήριξη προς τον Κουρούμ μειώνεται.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκίαδημοτικές εκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΕκρέμ Ιμάμογλου