Γαλλία: Περιπέτειες για τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ - Ελέγχεται για υπόθεση διαφθοράς
NewsroomΗ γαλλική αστυνομία προχώρησε σήμερα σε μια έρευνα στο δημαρχιακό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας υπόθεσης διαφθοράς και ενδεχόμενων οικονομικών ατασθαλιών, ανέφερε μια δικαστική πηγή.
Ο Φιλίπ, που είναι δήμαρχος της Χάβρης και θεωρείται ευρέως ως πιθανός διάδοχος του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία, στις εκλογές του 2027, «συνεργάζεται με τις αρχές», ανακοίνωσε το γραφείο του.
Η έρευνα που διεξάγεται
Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας προκαταρκτικής εξέτασης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 για αθέμιτη άσκηση επιρροής, ευνοιοκρατία, κατάχρηση δημοσίων πόρων και ψυχολογική παρενόχληση» ανέφερε η πηγή, χωρίς να κατονομάσει τον Φιλίπ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η έρευνα στρέφεται εναντίον του ίδιου του Φιλίπ και ορισμένων συνεργατών του.
Ο Φιλίπ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός το 2020, ενόψει του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός του Μακρόν, αφού αποχώρησε από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων για να ενταχθεί στην ομάδα του προέδρου, μετά τις εκλογές του 2017. Το 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της Χάβρης, στη βόρεια Γαλλία, απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του.
«Ο δήμαρχος, οι αιρετοί αξιωματούχοι και οι δημοτικές υπηρεσίες της Χάβρης είναι στη διάθεση του εισαγγελέα ώστε να παραδώσουν στο σύνολό τους οποιαδήποτε στοιχεία είναι αναγκαία για την έρευνα» ανέφερε το δημαρχείο στην ανακοίνωσή του.
- Ένταση και χημικά στην Πάτρα: Μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στη γέφυρα του Ρίου – Έκοψαν την κυκλοφορία με κλούβες
- Κρεμλίνο: Οι θέσεις του Τραμπ για το Ουκρανικό συμπίπτουν με τις δικές μας
- Απίστευτο περιστατικό στην Αμαλιάδα: Μαθητής γυμνασίου εκβίαζε 12χρονο συμμαθητή του – Του απέσπασε πάνω από 8.000 ευρώ
- Συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη: Δότης σπέρματος με καρκινικό γονίδιο έγινε πατέρας τουλάχιστον 197 παιδιών