Κόσμος|27.03.2025 09:40

Σοκ στην αυτοκινητοβιομηχανία με τους δασμούς που επέβαλλε ο Τραμπ

Newsroom

Ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου, πετυχαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά, προκαλώντας εντάσεις με εταίρους και συμμάχους.

«Είναι πολύ μετριοπαθές»

Ο Τραμπ σχολίασε ότι μέσω των δασμών, οι ΗΠΑ θα πάρουν πίσω χρήματα από ξένες χώρες «που παίρνουν τις δουλειές μας και τον πλούτο μας». Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «φίλοι και εχθροί έχουν αφαιρέσει πολλά από τη χώρα μας. Ειλικρινά, ο φίλος ήταν συχνά πολύ χειρότερος από τον εχθρό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την κίνησή του «συναρπαστική» και επισήμανε ότι οι δασμοί θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι θα αναζωογονήσει τη μεταποίηση στις ΗΠΑ. Σε ενημερωτικό δελτίο, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 2 Απριλίου, για να «προστατέψουν» την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «η οποία έχει υπονομευθεί από τις υπερβολικές εισαγωγές που απειλούν την εγχώρια βιομηχανική βάση και τις αλυσίδες εφοδιασμού της χώρας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, που ενισχύονται από άδικες επιδοτήσεις και επιθετικές βιομηχανικές πολιτικές, έχουν επεκταθεί, ενώ η αμερικανική παραγωγή έχει μείνει στάσιμη».

Σε αναταραχή το εμπόριο

Οι εξαγγελίες Τραμπ έφεραν τις έντονες αντιδράσεις από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι δασμοί «είναι κακοί για τις επιχειρήσεις και χειρότεροι για τους καταναλωτές. Η ΕΕ θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα τα οικονομικά της συμφέροντα».

Από τη μεριά του, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ ως «άμεση επίθεση» κατά των εργαζομένων της χώρας του. «Θα υπερασπιστούμε τους εργαζομένους μας. Θα υπεραπιστούμε τις επιχειρήσεις μας. Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας», τόνισε ο Κάρνεϊ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει ήδη μέτρα για να απαντήσει στον Λευκό Οίκο. «Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές. Η ουσία είναι ότι πρέπει να εξετάσουμε τι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα».

Η ανακοίνωση του Τραμπ προκάλεσε σημαντική αναστάτωση στον παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της Βόρειας Αμερικής, όπου εδώ και δεκαετίες οι συναλλαγές γίνονται χωρίς δασμούς, ανέμεσα σε Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό. «Η αυτοκινητοβιομηχανία της Βόρειας Αμερικής έχει εξελιχθεί σε μια καλά λαδωμένη μηχανή και η διατάραξή της θα αυξήσει τις τιμές σε όλα τα τμήματα, εισαγόμενα και εγχώρια, ενώ θα μειώσει και τη ζήτηση», υπογράμμισε στο Al Jazeera o Σαμ Φιοράνι, αναλυτής της AutoForecast Solutions.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Ντάνιελ Άιβς, ο οποίος είναι επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας της Wedbush Securities με έδρα το Λος Άντζελες. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάποια μορφή διαπραγμάτευσης και ότι αυτοί οι δασμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, αν και αυτός ο αρχικός δασμός 25% για τα αυτοκίνητα εκτός ΗΠΑ είναι σχεδόν ένας αβάσιμος αριθμός, που ξύνει το κεφάλι του Αμερικανού καταναλωτή».

«Αναμένουμε να μάθουμε περισσότερα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά προς το παρόν οι επενδυτές θα απογοητευτούν από τις εξαγγελίες Τραμπ, αφού το 25% των δασμών είναι δύσκολο να αφομοιωθεί», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Τι σχεδιάζεται εντός των ΗΠΑ

Την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως στηρίζει το Αμερικανικό Συμβούλιο Πολιτικής Αυτοκινήτου (AAPC), το οποίο εκπροσωπεί αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford, η General Motors και η Stellantis, δήλωσε ότι δεσμεύεται να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά και ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για «ανθεκτικές πολιτικές» προς όφελος των πολιτών της χώρας.

«Ειδικότερα, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν οι δασμοί με τρόπο που να αποφεύγεται η αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές και να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα του ολοκληρωμένου βορειοαμερικανικού τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος αποτέλεσε βασική επιτυχία της συμφωνίας USMCA του Τραμπ», υποστήριξε ο πρόεδρος της AAPC, Ματ Μπλαντ.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν επιβατικά αυτοκίνητα αξίας 214 δισ. δολαρίων το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Στους κορυφαίους εισαγωγείς περιλαμβάνονται πολλοί από τους πιο στενούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Γερμανία. Οι μετοχές των ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησαν απότομα τις τελευταίες ώρες, λόγω και των δασμών που επιβλήθηκαν.

Αναλυτικά, Toyota, Honda, Nissan είδαν πτώση από 1,86% έως 3,35% και η Kia υποχώρησε κατά 2,27%. «Η ζημία για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι εκτεταμένη. Το ίδιο ισχύει για ολόκληρο τον κλάδο», σημείωσε ο Μάρτιν Σρούντερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan του Κιότο της Ιαπωνίας. «Θα περίμενα, επίσης, ότι οι μικρότεροι προμηθευτές θα βάλουν λουκέτο. Τα περιθώρια κέρδους είναι συχνά λεπτά υπό "κανονικές" συνθήκες, οπότε οι δασμοί 25% δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν», συμπλήρωσε ακολούθως.

«Χωρίς προμηθευτές, κάποια κρίσιμα εξαρτήματα θα λείψουν και ολόκληρη η βιομηχανία θα μειώσει πιθανότατα δραστικά την παραγωγή. Ίσως αυτό να οδηγήσει σε αναστροφή, αλλά η ζημιά θα έχει γίνει. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά τα πράγματα φαίνονται αρκετά δυσοίωνα».

Οι επιπτώσεις των δασμών για τις ΗΠΑ

Στην ανακοίνωσή του, ο Τραμπ χαρακτήρισε ως «ευλογία για τις ΗΠΑ» την επιβολή των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο οι αντιδράσεις των αναλυτών ήταν άμεσες, αναφέροντας ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι για υψηλότερες τιμές οχημάτων, αφού το 50% της αγοράς προέρχεται από το εξωτερικό.

«Οι δασμοί που επιβλήθηκαν θα κάνουν πιο ακριβή την παραγωγή και την πώληση αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερες τιμές, λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές και λιγότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της κατασκευής της χώρας», επισήμανε η Τζένιφερ Σαφάβιαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Autos Drive America.

Μάλιστα, στις 2 Απριλίου πρόκειται να ανακοινωθούν και άλλοι δασμοί από τον Τραμπ, με τον ίδιο να έχει ονομάσει την εν λόγω ημερομηνία ως «μέρα απελευθέρωσης», στοχεύοντας στις χώρες που ο ίδιος θεωρεί ότι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ στο εμπόριο.

Χθες (26/3) ο Αμερικανός πρόεδρος φαινομενικά υποβάθμισε τη σοβαρότητα του επόμενου γύρου δασμών, λέγοντας ότι τα μέτρα θα είναι «πολύ ήπια» και ότι ο κόσμος «θα εκπλαγεί». «Σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μικρότεροι δασμοί από αυτούς που μας χρεώνουν εδώ και δεκαετίες», ισχυρίστηκε ο Τραμπ.

δασμοίειδήσεις τώρααυτοκίνητοΗΠΑειδήσειςΝτόναλντ Τραμπαυτοκινητοβιομηχανία