Ξεκίνησε η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2025»
Μαρία ΖαχαράκηΗ Τουρκία ξεκίνησε τη μεγάλη ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος-I/2025», που διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλες τις γύρω θάλασσες της χώρας από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Στην άσκηση συμμετέχουν 92 πολεμικά πλοία και 66 αεροσκάφη, με στόχο την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της διοίκησης και του συντονισμού μεταξύ των διαφορετικών σωμάτων.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η άσκηση στοχεύει στην ενίσχυση των ικανοτήτων αντίδρασης σε πολλαπλές απειλές και στην προσαρμογή των ναυτικών δυνάμεων σε περιβάλλοντα υψηλής έντασης.
Το υπουργείο υπενθύμισε ότι στην περσινή άσκηση «Θαλασσόλυκος-II/2024» είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα MARLIN IDA, εξοπλισμένο με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης, κάτι που η Άγκυρα θεωρεί πρωτοποριακό επίτευγμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η τουρκική πλευρά τονίζει πως η προσθήκη τέτοιων συστημάτων στο οπλοστάσιο του ναυτικού θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε μελλοντικά σενάρια κρίσεων και συγκρούσεων.
- Τουρκικά θαλάσσια πάρκα: Φόβοι για νέα ένταση στο Αιγαίο - «Υπάρχουν τα σπέρματα μιας κρίσης»
- UFO πάνω από την Ευρώπη: Οι Βρυξέλλες «στρέφουν» το βλέμμα στον ουρανό - Οι μαρτυρίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Ένας μύκητας που «τρέφεται» με ακτινοβολία: Σοκαριστική ανακάλυψη επιστημόνων στο Τσερνόμπιλ
- Πτώση ελικοπτέρου στη Σίφνο: Νιόπαντρο ζευγάρι σε γαμήλιο ταξίδι δύο από τα θύματα - Συγκλονιστικές μαρτυρίες και βίντεο-σοκ