Κραν Μοντανά: Μεγαλώνει η αγωνία για την 15χρονη Αλίκη - Αποκαλυπτικά βίντεο και ερωτήματα για την πυρασφάλεια
NewsroomΗ αγωνία κορυφώνεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου μετά τη φονική έκρηξη και πυρκαγιά σε μπαρ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αγνοείται η 15χρονη Αλίκη Καλλέργη, ενώ οι οικογένειες δεκάδων νέων ζουν δραματικές ώρες αναμονής.
Η 15χρονη Αλίκη βρισκόταν στο μπαρ όπου εκατοντάδες άτομα γιόρταζαν την αλλαγή του χρόνου, τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μαζί με τρεις φίλες της, οι οποίες επίσης αγνοούνται, εντείνοντας την αγωνία για την τύχη τους.
Οι συγγενείς της ανήλικης έδωσαν από την πρώτη στιγμή στη δημοσιότητα τη φωτογραφία της, απευθύνοντας έκκληση για οποιαδήποτε πληροφορία. Την ανάρτηση έκανε ο αδελφός της, ο οποίος βρισκόταν επίσης στο σημείο εκείνο το βράδυ.
Η Αλίκη έχει διπλή υπηκοότητα, ελληνική και ελβετική, και ζει μόνιμα στην Ελβετία. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς είχε μεταβεί στο μπαρ για να διασκεδάσει, σε έναν χώρο όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, βρίσκονταν πολλά ανήλικα άτομα ηλικίας 13 έως 16 ετών.
Την ίδια ώρα, ο κατάλογος των αγνοουμένων μεγαλώνει, ενώ η τραγωδία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη που έχει βιώσει ποτέ η Ελβετία. Η ταυτοποίηση των σορών αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πολλά θύματα έχουν σοβαρά και εκτεταμένα εγκαύματα.
Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, οι νεκροί ανέρχονται στους 47, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 115, αρκετοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Αντίθετα, οι ελβετικές αρχές κάνουν λόγο για 40 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες, χωρίς ακόμη να υπάρχει οριστικός απολογισμός.
Γονείς αγνοουμένων απευθύνουν σπαρακτικές εκκλήσεις για πληροφορίες, την ώρα που ξένες πρεσβείες προσπαθούν να εξακριβώσουν αν πολίτες τους συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων που παγιδεύτηκαν στο μπαρ.
«Η αναμονή είναι αβάσταχτη»
Ολόκληρες οικογένειες ζουν δραματικές στιγμές, περιμένοντας μια είδηση για την τύχη των παιδιών τους. «Αναζητώ τον γιο μου εδώ και 30 ώρες. Η αναμονή είναι αβάσταχτη», δηλώνει στο BFM TV η Λετίσια, μητέρα του 16χρονου Αρθουρ, που αγνοείται από τη νύχτα της τραγωδίας.
Όπως περιγράφει, δεν γνωρίζει αν ο γιος της βρίσκεται σε νοσοκομείο ή νεκροτομείο, ούτε καν σε ποια πόλη. «Αν είναι ζωντανός, είναι μόνος και δεν μπορώ να είμαι στο πλευρό του», σημειώνει συγκλονισμένη.
Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η ταυτοποίηση των θυμάτων θα πάρει χρόνο, καθώς πολλά από τα σώματα είναι απανθρακωμένα. «Οι πληροφορίες είναι τόσο ευαίσθητες που δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα στις οικογένειες αν δεν είμαστε 100% βέβαιοι», δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Βαλέ, Ματιάς Ρενάρ.
Στη διαδικασία ταυτοποίησης χρησιμοποιούνται οδοντιατρικά στοιχεία και δείγματα DNA, σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές.
Αποκαλυπτικά βίντεο και ερωτήματα για την πυρασφάλεια
Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν υπό διερεύνηση, ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας. Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν το ταβάνι του υπογείου –κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά ηχομόνωσης– να φλέγεται, πιθανότατα από πυροτεχνήματα προσαρμοσμένα σε μπουκάλια σαμπάνιας.
Σοκαρισμένοι κάτοικοι και επισκέπτες αφήνουν κεριά και λουλούδια κοντά στο μπαρ, ενώ η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σοροί θυμάτων βρίσκονται ακόμη μέσα στο κτίριο.
«Ήταν χειρότερο από ταινία τρόμου»
Ο 19χρονος Τζιάνι, ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να βοηθήσουν, περιγράφει σκηνές απόλυτης φρίκης. «Άνθρωποι καμένοι, παραμορφωμένοι, με τα ρούχα τους να έχουν λιώσει στο δέρμα τους. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο», λέει.
Ο ίδιος βοήθησε τις δυνάμεις διάσωσης μέχρι το ξημέρωμα, σε θερμοκρασίες -11 βαθμών Κελσίου, τονίζοντας ότι ακόμη και οι επαγγελματίες διασώστες ήταν συγκλονισμένοι. «Οι πυροσβέστες έκλαιγαν. Ήταν χειρότερο από ταινία τρόμου», καταλήγει, περιγράφοντας τη νύχτα που το Κραν Μοντανά βυθίστηκε στο σκοτάδι.
- Λήμνος ή Ισλανδία; Μαγικές εικόνες από το νησί που καλύφθηκε ολόκληρο από χιόνι!
- Νέες σειρές, αγαπημένες επιστροφές και φιλόδοξες παραγωγές - Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στη μικρή οθόνη
- Σάκκαρη για πρόταση γάμου από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Είμαι πολύ τυχερό κορίτσι
- Μεγαλώνει η αγωνία στο Κραν Μοντανά για την 15χρονη Αλίκη - Αποκαλυπτικά βίντεο και ερωτήματα για την πυρασφάλεια