Κόσμος|14.07.2019 22:38

Μαριόν Μαρεσάλ: Η εγγονή του Λεπέν ρίχνει δίχτυα... στον Σαρκοζί

Έρη Πανσεληνά

Είναι µόλις 29 ετών, αλλά έχει ήδη «γράψει» πολλά χιλιόµετρα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Όταν το 2012 εξελέγη για πρώτη φορά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, σε ηλικία τότε µόλις 22 ετών, έγινε η νεότερη βουλευτής στα γαλλικά χρονικά. Και όταν το 2017 αποσύρθηκε από την πολιτική, αποχώρησε µε αέρα… βετεράνου. Στην πορεία θα έκανε πολλά. Θα προχωρούσε στην ίδρυση του δικού της Ινστιτούτου Κοινωνικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Σπουδών (ISSEP) στη Λιόν, µε την προοπτική εκείνο να γίνει εκκολαπτήριο για µια νέα γενιά (ακρο)δεξιών ηγετών στη Γαλλία. Εν τω µεταξύ, θα αφαιρούσε και το επίθετο «Λεπέν» από το ονοµατεπώνυµό της.

Ωστόσο, πλέον, η 29χρονη Μαριόν Μαρεσάλ, εγγονή του Ζαν-Μαρί Λεπέν και ανιψιά της ηγέτιδας του Εθνικού Συναγερµού (πρώην Εθνικού Μετώπου) Μαρίν Λεπέν, φαίνεται να κάνει παρασκηνιακά βήµατα επιστροφής στην πολιτική, ρίχνοντας µάλιστα δίχτυα και προς την πλευρά της Κεντροδεξιάς του Σαρκοζί. Και όλα αυτά εν µέσω φηµών που τη θέλουν να διεκδικεί ακόµη και την προεδρία της Γαλλίας στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Παρόλο που πριν από δύο χρόνια αποσύρθηκε από την πολιτική, το «αστέρι» της γαλλικής ακροδεξιάς έχει αρχίσει παρασκηνιακά τις «ζυµώσεις». Η 29χρονη Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία έγινε το 2012 η νεότερη βουλευτής στη γαλλική ιστορία, για να βρεθεί ωστόσο στη συνέχεια στα µαχαίρια µε τη µετριοπαθέστερη θεία της και αρχηγό του Εθνικού Συναγερµού Μαρίν Λεπέν και να απαρνηθεί ακόµα και το δεύτερο επίθετό της «Λεπέν», κάνει βήµατα επιστροφής στα πολιτικά.

Αντιδράσεις

Στα τέλη Ιουνίου, ένα δείπνο σε εστιατόριο του Παρισιού ήταν αρκετό για να προκαλέσει σάλο στην υπό κατάρρευση κεντροδεξιά παράταξη των Ρεπουµπλικάνων (πρώην UMP). Σηµειώνεται ότι οι Ρεπουµπλικάνοι ήρθαν τέταρτοι µε µονοψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η 29χρονη Μαρεσάλ γευµάτισε µε περίπου 15 στελέχη και βουλευτές του κόµµατος του Νικολά Σαρκοζί, πυροδοτώντας αντιδράσεις αλλά και επιβεβαιώνοντας ότι για κάποιους στη συντηρητική παράταξη ο µόνος δρόµος επιβίωσης είναι η σύµπραξη µε ακροδεξιές δυνάµεις. «Πάντα έλεγα ότι υπάρχει ένα τείχος ανάµεσα σε εµάς και στον Εθνικό Συναγερµό και -είτε σας αρέσει είτε όχι- αυτό το δείπνο ήταν µια παραβίασή του» δήλωσε ο αρχηγός των Ρεπουµπλικάνων στη Γερουσία, Ζεράρ Λαρσέ, τονίζοντας ότι όσοι συναντήθηκαν µε τη Μαρεσάλ τοποθέτησαν εαυτούς «εκτός» κόµµατος.

Επίσης, µετά τον θρίαµβο του Εθνικού Συναγερµού της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο κόµµα, το Medef (Κίνηµα Γαλλικών Επιχειρήσεων), το ισχυρό γαλλικό επιχειρηµατικό λόµπι, κάλεσε τη Μαρεσάλ να µιλήσει για την άνοδο του λαϊκισµού στο ετήσιο καλοκαιρινό του συνέδριο. Το σχέδιο για το εν λόγω πάνελ τελικά ακυρώθηκε, αφού η ιδέα αποτέλεσε µια δυσάρεστη έκπληξη για πολλούς και συνοδεύτηκε από αντιδράσεις. Η 29χρονη πρώην βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ αναµένεται να παρευρεθεί στο καλοκαιρινό «camp» της Χριστιανικής Ακαδηµίας (Academia Christiana), που ιδρύθηκε το 2013 και θεωρείται «φωλιά φασιστών».

Σε µια συνέντευξη που έδωσε η 29χρονη στις αρχές Ιουνίου, είχε δηλώσει ότι ήθελε να χτίσει «µια µεγάλη συµµαχία της ∆εξιάς», επιµένοντας ότι οι προθέσεις της δεν έχουν να κάνουν µε προσωπικές φιλοδοξίες, ενώ είχε σχολιάσει καυστικά και το ακροδεξιό κόµµα της θείας της: «Είναι απαραίτητο για την πολιτική ζωή, αλλά δυστυχώς ανεπαρκές», αφού η υπεράσπιση του έθνους και η αντιµετώπιση της πολιτικής Μακρόν χρειάζονται «φωνές από άλλα κινήµατα», όπως είχε ισχυριστεί. Από την πλευρά, πάντως, του Εθνικού Συναγερµού, και παρά τις παλαιότερες φήµες, δεν φαίνεται πια να βγαίνουν προς τα έξω µηνύµατα ενόχλησης ή εκνευρισµού αναφορικά µε τις κινήσεις της Μαριόν. 

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, η 50χρονη Μαρίν Λεπέν απάντησε ψύχραιµα, λέγοντας ότι «δεν πρέπει κανείς να είναι πεσιµιστής όταν είναι νέος» και ότι «εάν η Μαριόν θέλει να χτίσει γέφυρες µε την παραδοσιακή ∆εξιά που είναι πιο κοντά σε εµάς απ’ ό,τι στον Μακρόν, τόσο το καλύτερο».

Η Μαρεσάλ, η οποία βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στον σκληροπυρηνικό παππού της Ζαν-Μαρί Λεπέν παρά στη µετριοπαθέστερη θεία της και είχε αποσυρθεί από την πολιτική «για προσωπικούς λόγους», επέστρεψε τον περασµένο Σεπτέµβριο στη δηµόσια ζωή. Η επιστροφή της έγινε µε το άνοιγµα του Ινστιτούτου Κοινωνικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών (ISSEP), το οποίο διευθύνει η ίδια. Ο λόγος για µια σχολή την οποία η 29χρονη φιλοδοξεί να µετατρέψει σε εκκολαπτήριο της νέας γενιάς συντηρητικών ηγετών και διανοητών της Γαλλίας. «∆εν είµαστε µια κοµµατική σχολή. Τα µαθήµατα έχουν µια συντηρητική τάση, αλλά θέλουµε να δώσουµε νέο αέρα» είχε δηλώσει τότε η Μαρεσάλ αναφερόµενη στο Ινστιτούτο, στα µαθήµατα του οποίου περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, «Η τέχνη της παραπληροφόρησης», «Η στρατιωτική στρατηγική», «Ο συντηρητισµός στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στη Ρωσία», «Το Ισλάµ και ο ισλαµικός πολιτισµός: ανάλυση µιας νέας παγκόσµιας τάσης» κ.ά.

Παρά την απόσυρσή της από την ενεργό πολιτική, πολλοί στην ακροδεξιά εξακολουθούν να θεωρούν την 29χρονη διάδοχο της θείας της στην ηγεσία του ακροδεξιού κόµµατος και πιθανή διεκδικήτρια της προεδρίας της Γαλλίας το 2022 (την οποία δεν κατάφερε να κερδίσει η Μαρίν Λεπέν το 2017 απέναντι στον κεντρώο Εµανουέλ Μακρόν).

Νικολά ΣαρκοζίΜαριόν Μαρεσάλ