Κόσμος|13.01.2020 15:51

Η Τουρκία έτοιμη για «απόβαση» στη Λιβύη - Πονοκέφαλος για Ρωσία και ΗΠΑ

Newsroom

ΗΠΑ και Ρωσία εμφανίζονται ενοχλημένες από τη συμφωνία της Τουρκίας για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη, ενώ δεδομένα ανάλογη στάση κρατά και η Ε.Ε. Η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της, Τουρκίας, για πρωταγωνιστικό ρόλο ως τοποτηρητή στη Λιβύη. Πιο αναλυτικά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανησυχία ΗΠΑ για την κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, σύμφωνα με σημερινή δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Πέρασε από την Βουλή της Τουρκίας η συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Eπικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση η συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Νωρίτερα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, «αν οι αδελφοί μας μάς το ζητήσουν». Αλλά και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, υπογράμμισε σήμερα ότι με τη συμφωνία αυτή αυξάνεται η ισχύς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, «η οποία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ένας αναμφισβήτητος παίκτης στην περιοχή».

T

Ο Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε επίσης ότι η υπογραφείσα συμφωνία αποτελεί συνέχεια της ενεργής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο εγκλωβισμός της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας. Τώρα υπάρχει μία Τουρκία που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της εθνικής της κυριαρχίας και που ασκεί μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική στην πράξη. Είναι μία Τουρκία που λειτουργεί εντός των ορίων του νόμου κι όχι με επιθετική πολιτική, όπως έκαναν ορισμένες χώρες, και που επιθυμεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη».

Ερντογάν: Κάποιοι ανησύχησαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Στον αγώνα που δίνει η Τουρκία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων σε κάθε τομέα και δη στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε ημερίδα των Τούρκων Εξαγωγέων. «Ο αγώνας που έχει δώσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια είναι ένας σπάνιος αγώνας στην ιστορία των εθνών. Είμαστε αντιμέτωποι με αδικίες, παρανομίες, απειλές, παγίδες και παιχνίδια που άλλο προηγούμενο δεν έχουν», τόνισε για να προσθέσει ότι η Τουρκία βγήκε νικήτρια από όλα αυτά και πλέον έχει λόγο στο διεθνές γίγνεσθαι.

«Να, στη Γενεύη και μετά στη Μαλαισία υπογράψαμε 17 συμφωνίες. Αυτές οι υπογραφές είναι σημαντικές γιατί η Τουρκία μπορεί να δείξει το που μπορεί να φτάσει, όχι μόνο στην περιοχή της αλλά και σε διεθνές επίπεδο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να φέρει ως παράδειγμα στη συνέχεια τη συμφωνία με την Τρίπολη.

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε μια συμφωνία, ένα μνημόνιο συνεργασίας. Υπογράφηκε μία συμφωνία στρατιωτική και μία συμφωνία για τις ακτές. Μία συμφωνία για τα δικαιώματά μας στη θάλασσα, αλλά κάποιοι ανησύχησαν από αυτό, αναστατώθηκαν», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση που αναρωτήθηκε «τί δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη και την ανατ. Μεσόγειο».

«Εσείς με ποιον είστε;» ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος για να υπενθυμίσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία ρήση των προγόνων του. «Δεν μπορούμε να λάβουμε καμία υποστήριξη από άλλες χώρες στον αγώνα που δίνουμε, παρά από το έθνος μας που αρκεί για να συνεχίσουμε».

Πρόσω ολοταχώς προς τη μεγάλη και δυνατή Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στον στόχο της μεγάλης και δυνατής Τουρκίας. «Θα εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να αφήσουμε στα παιδιά μας μια χώρα όπου θα μπορούν να υλοποιήσουν τα οράματά τους για το 2053 και το 2071 μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και ειρήνης».

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι όλα πάνε καλά στην οικονομία και η  ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται ραγδαία. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο μεγαλόπνοο σχέδιό του για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι προσφορές για να ξεκινήσει το έργο.

ΡωσίαΤουρκίαΗΠΑκρίση στη ΜεσόγειοΛιβύη