Κόσμος|03.01.2020 19:36

Ιράν - Σουλεϊμανί: Εκπρόσωπος του στρατού ξεσπά σε κλάματα σε ζωντανή μετάδοση (vid)

Newsroom

Με τις αντιδράσεις για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί να εξακολουθούν, τη Μέση Ανατολή να «βράζει» και ενώ οι Ιρανοί βρίσκονται στους δρόμους, ζητώντας εκδίκηση για τον θάνατό του, αξιωματούχος του ιρανικού στρατού εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν και ξέσπασε σε κλάματα, στη διάρκεια της επίσημης ανακοίνωσης για τον θάνατο του Σουλεϊμανί. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail, ο Ραμεζάν Σαρίφ φαίνεται να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του στη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, με τον παρουσιαστή να προσπαθεί να τον παρηγορήσει, όντας κι εκείνος εμφανώς συγκινημένος. Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε την Πέμπτη 3/1 ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου, που σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα σε αμερικανική επιδρομή στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πώς έγινε η επιχείρηση

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν εδώ και μήνες από κοντά τις μετακινήσεις του στρατηγού Σουλεϊμανί και θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει πολύ νωρίτερα. Το Πεντάγωνο εξήγησε πως ο Ιρανός στρατηγός «προετοίμαζε σχέδια επιθέσεων σε Αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή». Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, είχε προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ δεν θα δίσταζαν να λάβουν «προληπτικά» μέτρα, αν πληροφορούνταν ότι προετοιμάζονται νέες επιθέσεις. Είχε προειδοποιήσει πως ο θάνατος την περασμένη εβδομάδα ενός Αμερικανού εργολάβου σε επίθεση με ρουκέτα σε βάση του Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ), η οποία αποδόθηκε σε μια φιλοϊρανική παράταξη, «άλλαξε τα δεδομένα».

ΙράνΚασέμ Σουλεϊμανί