Food & Drink|10.01.2021 11:06

Μεταξύ... φύλλων: 10+1 συνταγές για πίτες και πιτάκια

Newsroom

Οι πίτες είναι μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής παράδοσης. Ένα μικρό θαύμα του λαϊκού πολιτισμού, καμωμένο με αλεύρι και νερό, μια λεκάνη, ένα ξυλίκι κι ό,τι υλικό είναι κάθε φορά διαθέσιμο ‒ η πιο απτή απόδειξη ότι καθετί έχει την αξία του. Ανοιχτές ή σκεπαστές, με λίγα φύλλα ή με πολλά, άλλοτε χοντρά κι άλλοτε λεπτούτσικα, στριφτές, του φούρνου και του τηγανιού, μπελαλίδικες αλλά και πιο τεμπέλικες, χειμωνιάτικες κι ανοιξιάτικες, λιτές, της ανάγκης ή πιο πλούσιες, γιορτινές, απλωμένες σε όλο τον ελλαδικό χώρο, είναι ένα νόστιμο... μάθημα οικιακής οικονομίας.

Τα φύλλα για τις πίτες είναι πολλά, οι γεμίσεις αμέτρητες σχεδόν. Οι παραλλαγές που συναντάμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο αποτυπώνουν το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκαν, τις μαγειρικές ντοπιολαλιές της κάθε περιοχής. Η κουζίνα μας έχει μπόλικο υλικό στα αρχεία της. Και στην πορεία ενσωματώνει κι άλλα στοιχεία και συνήθειες. Τα παλιά μπλέκονται με τα καινούργια. Οι πίτες εξελίσσονται μαζί μας. Μαθαίνουν νέα υλικά. Προσαρμόζονται στις τωρινές ανάγκες μας και στους πιο γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

Τα έτοιμα φύλλα (κρούστας, σφολιάτας, χωριάτικα, κουρού, κιχί) λύνουν τα χέρια όσων τρομάζουν στην ιδέα του να τα φτιάξουν μόνοι τους – εμείς θα τους προτείνουμε να το προσπαθήσουν κάποια στιγμή πάντως– και προτιμούν μια μαγειρική εύκολη κι απλή. Κι έτσι, πάντως, οι πίτες και τα κάθε λογής πιτάκια διατηρούν την γλυκιά, παρηγορητική αίσθηση του σπιτικού. Δε θέλει πολλά ο άνθρωπος για να ευτυχίσει...

Διαβάστε τις παρακάτω συνταγές από τη συλλογή του www.ethnos.gr και του Open TV για να πάρετε ιδέες και μετά τη δουλειά, ένα Σάββατο ή μια Κυριακή, δέστε την ποδιά σας, βγάλτε τα ταψάκια και τις λαμαρίνες κι ανάψτε το φούρνο. Με τυριά, με χόρτα και κάθε λογής μυρωδικά, με λαχανικά, με αλλαντικά και με κρέας, οι πίτες είναι πάντα καλοδεχούμενες. Είτε ως ορεκτικό, είτε για κολατσιό/ σνακ, όλες τις μέρες, όλες τις ώρες.

 

Κοτόπιτα με μανιτάρια και πιπεριές

Τυροπιτάκια κουρού

φωτογραφία: Παντελής Μαρλαγκούτσος

Μυκονιάτικα κρεμμυδοπιτάκια

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Ζαμπονοτυρόπιτα

Μπουρεκάκια με κιμά

 Η πίτα του Βίραγγα

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μακαρονόπιτα

Στριφτές πίτες με σπανάκι και κιμά

Σουτζουκόπιτα

Παστουρμαδοπιτάκια

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Ανοιχτή πίτα με τυριά και σέσκουλα

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

 

συνταγέςπαράδοσηελληνική κουζίναφύλλοπίτεςπίτα