Food & Drink|10.05.2022 08:05

Τέσσερις σαλάτες που έγιναν κυρίως πιάτο

Newsroom

Όταν θέλετε γεύμα ελαφρύ κι υγιεινό και ταυτόχρονα ισορροπημένο, απολαυστικό και χορταστικό, τότε χρειάζεστε επειγόντως μια σαλάτα λίγο πιο ενισχυμένη από τις κλασικές. Εδώ θα βρείτε τη συνταγή της.

Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο, ντοματίνια, ροκφόρ και κουκουνάρι

Υλικά: 300 γρ. πράσινες σαλάτες ανάμεικτες χοντροκομμένες (μαρούλι, βαλεριάνα, ρόκα, τρυφερό σπανάκι), 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 200 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό σε κομματάκια, 7 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 80 γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 60 γρ. κουκουνάρι, 4 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από μηλόκρασο, 3-4 σταγόνες πράσινο ταμπάσκο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα πράσινα σαλατικά, αφού τα πλύνετε και τα στεγνώσετε. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κοτόπουλο και τον άνηθο και ανακατεύετε. Σκορπίζετε το ροκφόρ.
Καβουρντίζετε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει και το στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Το σκορπίζετε και αυτό στη σαλάτα. Χτυπάτε στο σέικερ το σησαμέλαιο με το ελαιόλαδο, το ταμπάσκο, το μηλόξιδο και το αλατοπίπερο και περιχύνετε τη σαλάτα.

Σαλάτα με τόνο, αγκινάρες, φασολάκια και πατάτες

Υλικά: 200 γρ τόνος κονσέρβας στραγγισμένος κομματιασμένος, 4 αγκινάρες καρδιές, χυμός από 3 λεμόνια, 2/3 φλιτζάνιού ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 8 πατατούλες βρασμένες με τη φλούδα τους, 350 γρ. φασολάκια πράσινα στρογγυλά, 15 ελιές μαύρες
10 ντοματίνια Κρήτης κομμένα στη μέση, φρέσκια κάππαρη, 100 γρ. λαδοτύρι ή φέτα (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις βάζετε αμέσως σ’ ένα μπολ με νερό και το χυμό από το ένα λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια τις ζεματίζετε πολύ ελαφρά και τις κόβετε σε τέταρτα. Ζεματίζετε τα φασολάκια για 5΄και τα στραγγίζετε. Ετοιμάζετε μια μαρινάτα με το χυμό από τα υπόλοιπα λεμόνια, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Μαρινάρετε τις κομμένες αγκινάρες σ’ αυτό το μείγμα για 2 ώρες και τις σερβίρετε σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες τα ζεματισμένα φασολάκια, τα ντοματίνια, τον τόνο και τις ελιές. Γαρνίρετε τη σαλάτα με το λαδοτύρι ή φέτα (προαιρετικά) και φρέσκια κάππαρη και την περιχύνετε με τη μαρινάτα. Ανακατεύετε και σερβίρετε.

Σαλάτα με ψητές μελιτζάνες, πιπεριές, μοτσαρέλα και λαδόξιδο

Υλικά: 3 μελιτζάνες, 2 κίτρινες πιπεριές, 200 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια, 1 κλωναράκι θυμάρι, μερικά φύλλα βασιλικού, 3 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσαμικό, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας, 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 2 ώριμες ντομάτες και σφιχτές

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε ροδέλες και τις βάζετε σε αντικολλητικό ταψάκι μαζί με τις πιπεριές κομμένες στη μέση χωρίς τα σπόρια. Τις περιχύνετε με λίγο λάδι και τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνετε 15΄ σε δυνατό φούρνο μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι με το ξίδι και το αλατοπίπερο και προσθέτετε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Ξεφλουδίζετε τη μία ντομάτα, αφαιρείτε τους σπόρους και τα υγρά και την ψιλοκόβετε. Την προσθέτετε στο λαδόξιδο μαζί με το σκόρδο. Κόβετε σε ροδέλες τη δεύτερη ντομάτα και τη μοτσαρέλα. Σερβίρετε τις ψητές μελιτζάνες και τις πιπεριές ψιλοκομμένες εναλλάξ με ροδέλες μοτσαρέλας και ντομάτας σε πιατέλα και τις περιχύνετε με το λαδόξιδο.

Σαλάτα με ζυμαρικά, ντοματίνια και σάλτσα βασιλικού

Υλικά: 400 γρ. φαρφάλες, 300 γρ. ραντίτσιο, 10 ντοματίνια μικρά, 1 ματσάκι από φύλλα βασιλικού, λίγο κουκουνάρι, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, 5 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φαρφάλες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε στο μούλτι τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα, 3-4 κουταλιές λάδι και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά. Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ελαιόλαδο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το πλυμένο ραντίτσιο και τις φαρφάλες. Ρίχνουμε το πέστο στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κομμένα στη μέση και προαιρετικά λίγο ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα από πάνω.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

σαλάτεςντομάτασπανάκισαλάταπατάτεςκοτόπουλοζυμαρικάτόνος