Food & Drink|15.09.2022 09:00

Σταφίδες παντού! Κορινθιακές ή σουλτανίνες, σε γλυκές και αλμυρές συνταγές

Newsroom

Ξανθές (σουλτανίνες) ή μαύρες (με πλέον φημισμένες τις κορινθιακές), οι σταφίδες πρωταγωνιστούν σε γλυκά και αλμυρά εδέσματα όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, χαρίζοντας μας τη νοστιμιά τους και τα πολύτιμα θρεπτικά τους στοιχεία. Είναι τρόφιμο βαθιά συνδεμένο με την ελληνική διατροφή, της οποίας ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελούν τα λιαστά (φρούτα, λαχανικά, ακόμη και ψάρια, όπως η παριανή γούνα), μέθοδος συντήρησης τροφίμων, που αξιοποιούσε τον καυτό μεσογειακό ήλιο.

Μαύρη σταφίδα, από τα πλέον ιστορικά προϊόντα της Ελλάδας

Η μαύρη σταφίδα υπήρξε άλλωστε από τα πλέον ιστορικά προϊόντα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 19ο αιώνα η κορινθιακή και εν γένει πελοποννησιακή σταφίδα αποτελούσε πάνω από το 60% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών, ενώ η αρχή της κατάρρευσης του σταφιδεμπορίου συνέπεσε με την πτώχευση του ελληνικού κράτους του 1893.

Διατροφικά ατού της σταφίδας

Σύμφωνα με τη Nicola Shubrook, διατροφολόγο συνεργαζόμενη με το BBC GoodFood, 5 είναι τα σημεία που -βάσει ερευνών- ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση μέτριας ποσότητας σταφίδας.

1. Οι σταφίδες ενδέχεται να βοηθούν στον περιορισμό καρδιακών νοσημάτων. Παρά την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά που έρευνα συσχετίζει με μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και της αρτηριακής πίεσης.

2. Οι σταφίδες μπορεί εμμέσως να συμβάλλουν στη διαχείριση του διαβήτη. Τα ίδια συστατικά μπορεί επίσης να βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, καθώς έχουν συσχετιστεί με αίσθηση αυξημένου κορεσμού και μείωση της συνολικής κατανάλωσης τροφής.

3. Οι σταφίδες υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα στην καθημερινή μας διατροφή. Οι σταφίδες βοηθούν στην αύξηση της λήψης φυτικών ινών, όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

4. Οι σταφίδες υποστηρίζουν τη στοματική υγεία των ενηλίκων. Παρά τη γλύκα τους και την κολλώδη υφή τους, οι σταφίδες φαίνεται πως φέρουν ουσίες που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του pH, καθώς και ορισμένα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αναστολή επιβλαβών βακτηριδίων.

5. Οι σταφίδες συμβάλλουν στη δημιουργία αίσθησης κορεσμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε σταφίδες ως σνακ μετά το σχολείο, αντί για σοκολάτες ή πατατάκια, καταναλώνουν τελικά λιγότερη ποσότητα φαγητού την ημέρα.

Συνταγές με σταφίδες

Οι σταφίδες πρωταγωνιστούν σε αρκετά γλυκά τόσο της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής όσο και της ευρωπαϊκής. Αγαπούν το σύκο, το μήλο και την κανέλα, τα καρύδια και το κουκουνάρι. Μπαίνουν σε ζύμες κέικ, σε κρέμες και ρυζόγαλα, αλλά και σε ωραία, χειμωνιάτικα στρούντελ μαζί με άλλα ξηρά φρούτα και καρπούς. Σε ό,τι αφορά τα αλμυρά πιάτα οι σταφίδες εισχωρούν εύκολα στις πράσινες σαλάτες, δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό κρέας, αλλά και στον μπακαλιάρο, ενώ στην αραβική και τη μικρασιατική κουζίνα πρωταγωνιστούν συχνά σε ρύζι και πιλάφια.

Συνταγή για αφράτα σταφιδοψωμάκια με μαχλέπι. Οι σταφίδες πρωταγωνιστούν στο παραδοσιακό σταφιδόψωμο. Μια πιο ιδιαίτερη συνταγή για πεντανόστιμα γλυκά ψωμάκια του πρωινού που μοσχοβολλούν μαχλέπι θα βρείτε εδώ.

Ψημένο τσιζκέικ με ανθότυρο, σταφίδες και μπισκότα μιράντα
Αν σας αρέσουν τα ψημένα τσιζκέικ, τα λεγόμενα και νεοϋορκέζικα, θα εννθουσιαστείτε με αυτή την παραλλαγή που χρησιμοποιεί ελληνικό τυρί, σταφίδες και παραδοσιακά μπισκότα. Βρείτε τη συνταγή εδώ

Δείτε ακόμη:

> Κέικ με μήλα, σταφίδες, μέλι και καρύδια

Χοιρινές μπριζόλες με μήλα και σταφίδες

Μπακαλιάρος φούρνου με σταφίδες

συνταγέςκέικψωμίσταφίδες