Food & Drink|30.10.2022 09:46

Πίτες και τάρτες με γλυκιά κολοκύθα – Η αγαπημένη του φθινοπώρου

Newsroom

Οι πορτοκαλοκίτρινες, τροφαντές κολοκύθες μπορεί να πρωταγωνιστούν στις spooky διακοσμήσεις των Halloween parties ανά την (παγκοσμιοποιημένη) υφήλιο, αλλά ο πιο απολαυστικός τους ρόλος είναι ως στοιχείο της γέμισης σε αλμυρές και γλυκές πίτες και τάρτες.

Γλυκές κολοκύθες, οι «φίρμες» του φθινοπώρου

Από τα πλέον αγαπητά υλικά της φθινοπωρινής κουζίνας, οι κολοκύθες με τη γλυκιά τους σάρκα και την πυκνή υφή τους είναι απολαυστικές είτε αυτούσιες (μαγειρεμένες σε κατσαρόλα ή ψημένες στο φούρνο), είτε ως βασικό υλικό για τη γέμιση μιας ροδαλής σπιτική πίτας ή βουτυρένιας τάρτας. Οι ιδέες που ακολουθούν αφορούν τη δεύτερη περίπτωση, είναι δηλαδή προτάσεις για στριφτάρια και πίτες σκεπαστές ή ανοιχτές.

Μήπως σας κοιτούν και τις κοιτάτε, αλλά δεν …τολμάτε να τις αγοράσετε;

Η αλήθεια είναι ότι το ερώτημα «κι αν την πάρω, πώς την καθαρίζω;» λειτουργεί αποτρεπτικά απ’ το να δοκιμάσετε μια ωραία και υγιεινή συνταγή με κολοκύθα. Ακολουθώντας όμως τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ,δε θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση οι κολοκύθες κυκλοφορούν πλέον και σε κομμάτια συσκευασμένες στον ατμό, μια λύση εύκολη και γρήγορη για τις συνταγές όπου συμμετέχουν σε γέμιση ή πολτοποιούνται.

Συνταγή για κολοκυθόπιτα γλυκιά (με ρύζι)

Πρόκειται για πολύ νόστιμη παραδοσιακή συνταγή με γλυκιά κολοκύθα όπου μαζί με το γάλα, τα αυγά και τις βανίλιες μπαίνει και μισό φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα που κυριολεκτικά «εξαφανίζεται» κατά το ψήσιμο και δεν γίνεται στο τέλος αισθητό καθώς αφομοιώνεται πλήρως από τη γέμιση. Δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ.

Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα-στριφτάρι με σταφίδες και καρύδια

Σε αυτή τη λαχταριστή εκδοχή γλυκιάς πίτας με κολοκύθα η γέμιση περιέχει ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενω το γλυκό στο τέλος σιροπιάζεται με ένα σιρόπι που περιλαμβάνει και ζωμό από κολοκύθα. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για τάρτα µε κολοκύθα, καρότο και µπέικον

Υλικά συνταγής: 1 φύλλο ζύμης σφολιάτας ή κουρού, 100 γρ. µπέικον ψιλοκοµµένο, 200 γρ. σάρκα κίτρινης κολοκύθας 200 γρ., κοµµένη σε μικρά κυβάκια, 2 καρότα κοµµένα σε πολύ λεπτές ροδέλες, 2 αυγά ελαφρώς χτυπηµένα, 150 γρ. κρέµα γάλακτος, λίγο µοσχοκάρυδο τριµµένο, 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριµµένη, 50 γρ. βούτυρο, σε µικρά κοµµάτια, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής: Σε µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε το ψιλοκοµµένο µπέικον µέχρι να λιώσει το λίπος του. Ρίχνετε τους κύβους κολοκύθας και τις ροδέλες καρότου, χαµηλώνετε τη φωτιά και τα σοτάρετε (χωρίς λάδι, στο λίπος του µπέικον) µέχρι να µαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά να κρυώσουν. Τα μεταφέρετε σε ένα µπολ και προσθέτετε τα αυγά, την κρέµα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, το µοσχοκάρυδο και ανακατεύετε. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Απλώνετε το φύλλο ζύµης σε ένα ελαφρώς βουτυρωµένο ταψάκι (ή φόρµα τάρτας) µε διάµετρο 24 εκ., καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα τοιχώµατα. Κόβετε τα περισσεύµατα ζύµης, την τρυπάτε µε ένα πιρούνι σε διάφορα σηµεία και την ψήνετε για 10’ (µε λαδόκολλα και ωμά φασόλια για βάρος από πάνω ώστε να µη φουσκώσει), µέχρι να στεγνώσει (όχι να ροδίσει). Βγάζετε τη ζύµη από το φούρνο, σκορπίζετε πάνω της τα µισά κοµµατάκια βούτυρο και αδειάζετε από πάνω το µείγµα της γέµισης. Πασπαλίζετε µε την τριµµένη κεφαλογραβιέρα, σκορπίζετε τα υπόλοιπα κοµµατάκια βουτύρου και ψήνετε για 25’–30’, µέχρι να σφίξει το µείγµα και να ροδίσει το τυρί.

Συνταγή για αλμυρή κολοκυθόπιτα με πατάτες και τυριά (χωρίς φύλλο)

Σε αυτή την πίτα χωρίς φύλλο η γλυκιά σάρκα της κολοκύθας συνδυάζεται με πατάτες, φέτα και γραβιέρα για να δώσει ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

κολοκύθατάρτεςπίτες