Ελλάδα|03.07.2020 13:57

Η silicon valley… της Ηπείρου

Εύρης Τσουμής

Σε κέντρο καινοτομίας εξελίσσεται βήμα-βήμα η Ήπειρος τόσο με την εγκατάσταση μεγάλων πολυεθνικών τεχνολογικών ομίλων όσο και την και με την ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων σε όλη την περιοχή.

Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2011 προχωράει και φέρνει αποτελέσματα. Μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί στα Γιάννενα οι τεχνολογικοί όμιλοι της P&I, της  TEAMVIEWER, καθώς και η Prodyna καθώς και δύο τοπικές εταιρίες αιχμής TERRACOM και «ΝΑΥΡΟΖΟΓΛΟΥ».

Παράλληλα ήδη έχουν ξεκινήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου εργασίες για την ολοκλήρωση του Τεχνολογικού Πάρκου Ιωαννίνων και έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για τη μελέτη της κατασκευής εγκαταστάσεών του σε οικόπεδο 25 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλεξανδρος Καχριμάνης «αν  ευωδοθεί η προσπάθεια αυτή, τότε θα δημιουργηθούν 600 με 700 θέσεις εργασίας για απόφοιτους Πληροφορικής των πανεπιστημιακών σχολών Ιωαννίνων, Άρτας και   Κοζάνης».

Επίσης προχωράει η δημιουργία «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας σε χώρο που παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Στο «Πάρκο» προγραμματίζεται να στεγαστεί το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών το οποίο θα έχει παράρτημα και στην Κόνιτσα, να δημιουργηθεί Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης με έμφαση στις ελληνικές φυλές και  να λειτουργήσει Αγορά Παραγωγών τοπικών προϊόντων.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης

Όπως  ανέφερε ο κ. Καχριμάνης η προσπάθεια αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου από την Περιφέρεια ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε μέχρι τις ημέρες μας.  

Παράλληλα στην Αρτα, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος. «Είναι λαμπρό το μέλλον και για τη Γεωπονική  Σχολή, αρκεί να θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο», τόνισε  ο Περιφερειάρχης.

Γιάννενατεχνολογικό πάρκοτεχνολογίακαινοτομία