Ελλάδα|19.06.2019 13:22

Ειδικό χωρικό σχέδιο: Ετσι θα αναγεννηθούν Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα

Μαρία Λιλιοπούλου

Σε οικισµό-πρότυπο κατά βάση παραθεριστικής κατοικίας µε ελεύθερες προσβάσεις, αναµόρφωση του οδικού δικτύου, απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από κάθε περίφραξη αλλά και δηµιουργία πεζοδρόµων και ποδηλατοδρόµων φιλοδοξεί να µετατρέψει το Μάτι και τις πληγείσες περιοχές των Δήµων Νέας Μάκρης και Ραφήνας το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής, το οποίο προεγκρίθηκε καθορίζοντας χρήσεις γης και µέγιστους συντελεστές δόµησης.

Το ΕΧΣ αφορά τµήµα της πυρόπληκτης περιοχής, έκτασης περίπου 7.900 στρεµµάτων, µε όρια την ακτογραµµή από τα ανατολικά, τις οδούς Παύλου Μελά - ∆ηµοκρατίας - Αλ. Φλέµινγκ - Κωστή Παλαµά από τα νότια, τη Λεωφόρο Μαραθώνος και το ανατολικό όριο του Ν. Βουτζά από τα δυτικά και τις οδούς Μιλτιάδου - Αεροπορίας - Ευκαλύπτων - Καποδιστρίου - Ποσειδώνος - Αεροπορίας από βόρεια. Ιδιαίτερη µέριµνα θα υπάρξει στην προώθηση αντιπυρικής και αντιπληµµυρικής προστασίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής.

Οσον αφορά τις χρήσεις γης, το ΕΧΣ προβλέπει για τη ∆ηµοτική Ενότητα Νέας Μάκρης, στην οποία εντάσσεται το Μάτι, περιοχές παραθεριστικής κατοικίας σε συνδυασµό µε γενικής κατοικίας και προτεινόµενο Σ∆ 0,30, περιοχές κεντρικών εξυπηρετήσεων σε υφιστάµενες, όπως πλησίον της Λ. Μαραθώνος, γύρω από τον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας, όπου προτείνεται η χρήση γενικής κατοικίας µε εξαιρέσεις, µε Σ∆ 0,40, µε διατήρηση του τυχόν υψηλότερου συντελεστή.

Επίσης προβλέπεται διατήρηση των χρήσεων στις περιοχές κατασκηνώσεων στον Αγιο Ανδρέα µε Σ∆ 0,30. Για τη ∆ηµοτική Ενότητα Ραφήνας προβλέπονται περιοχές παραθεριστικής κατοικίας, όπως το Κόκκινο Λιµανάκι, µε προτεινόµενο Σ∆ 0,40. Ως περιοχές κύριας κατοικίας που θα µπορούσαν να στεγάσουν και τις κοινωνικές υποδοµές προτείνονται, µεταξύ άλλων, η περιοχή πλησίον της Λ. Αλ. Φλέµινγκ (περιοχή Σκουφέικα). Επίσης αναφέρεται ο συνδυασµός χρήσεων αµιγούς και γενικής κατοικίας, µε κατεύθυνση η γενική κατοικία να αναπτυχθεί πλησίον της Λ. Φλέµινγκ και προτεινόµενο Σ∆ 0,50. Στη Ραφήνα προβλέπονται και περιοχές γεωργικής γης, κυρίως ανατολικά της Λ. Μαραθώνος και δυτικά των περιοχών παραθεριστικής και κύριας κατοικίας, µε προτεινόµενο Σ∆ 0,30.

Και στις δύο ενότητες χωροθετούνται περιοχές ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου. Οσον αφορά το θαλάσσιο µέτωπο και την παραλιακή ζώνη προβλέπεται µεταξύ άλλων:

Αύξηση της προσπελασιµότητας µε διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών και των ποδηλατών σε όλο το µήκος της παραλιακής ζώνης και µε κάθετους πεζοδρόµους σύνδεσης του οδικού δικτύου µε το παράκτιο µέτωπο, εξασφάλιση ικανών και ασφαλών προσβάσεων για όλες τις κοινωνικές οµάδες.

Απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις κατά προτεραιότητα στο τµήµα µεταξύ της οδού Ποσειδώνος και της ακτογραµµής στο Μάτι και µεταξύ της οδού ∆ηµοκρατίας και της ακτογραµµής στο Κόκκινο Λιµανάκι.

Ανάδειξη του θαλάσσιου µετώπου και δηµιουργία ενιαίου παραλιακού περιπάτου που θα συνδέει τη Ραφήνα µε το Ζούµπερι µέσω της πληγείσας περιοχής. Αναφορικά µε το οδικό δίκτυο προβλέπεται ιεράρχησή του και ορθολογική αναδιάρθρωση, καθώς επίσης και βελτίωση των οδικών συνδέσεων µεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης, καθώς και της πληγείσας περιοχής µε το Ζούµπερι και τον Ν. Βουτζά. Επιπλέον προτείνεται η δηµιουργία δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλατών. Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στην οριοθέτηση των ρεµάτων και κυρίως του ρέµατος Παπά ως στοιχείου σύνδεσης µεταξύ των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιµανάκι.

ΡαφήναπυρκαγιέςΜάτι