Ελλάδα|12.12.2019 15:04

Σαρώνει η Διδώ στο πέρασμά της Μακεδονία, Ρόδο, Κρήτη, Εύβοια (vid)

Newsroom

Τα…δόντια της δείχνει και σήμερα η «Διδώ» που ενέσκηψε στη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, δυνατούς ανέμους και χιόνια στα ορεινά. Μια γέφυρα κατέρρευσε στην Εύβοια, κόβοντας στα δύο το βόρειο τμήμα του νησιού, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες στην Κρήτη, δρόμοι πλημμύρισαν στην Ρόδο, ενώ πάνω από 100 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στα παράλια της Λάρισας και ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας ζητάει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Ήπειρο και στην κεντρική και δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και σε ορεινά σημεία του οδικού δικτύου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στη Χαλκιδική και στην Ημαθία όπου η βροχόπτωση συνεχίζεται -αν και με μικρότερη ένταση- αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου είναι κλειστό, λόγω συσσώρευσης νερών, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των οδηγών. 

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους βελτίωση δεν αναμένεται άμεσα, γεγονός που επιτείνει την αγωνία των πολιτών και θέτει σε επιφυλακή τις τοπικές αρχές.

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το Σέλινο Χανίων και ιδιαίτερα την περιοχή της Κουντούρας, αλλά και την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες. Βροχές και χαλάζι συνοδεύουν το πέρασμα της κακοκαιρίας και στην Ρόδο, όπου τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Τσαΐρι, Φανερωμένη και προς το αεροδρόμιο. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ολόκληρες περιοχές πλημμύρισαν και οι κάτοικοι σε πολλά χωριά βρήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 24 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, αλλά και 6 κλήσεις για διάσωση 10 ατόμων που εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους.  

Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Αγιά Λάρισας

Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν πολλές ζημιές ή σοβαρά περιστατικά. Είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου.

Στην Εύβοια χθες το πρωί κατέρρευσε γέφυρα στον κεντρικό άξονα Χαλκίδας-Αιδηψού, όταν φούσκωσε το ποτάμι και υπερχείλισε. Το περιστατικό σημειώθηκε σε μια ώρα που δεν περνούσε αυτοκίνητο από το σημείο και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Και σήμερα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα του νησιού γίνεται από παρακαμπτήριους.

Εκτεταμένη χιονόπτωση για δεύτερη μέρα σημειώνεται στα ορεινά της Ηπείρου. Το ύψος του χιονιού φτάνει στα 30 εκατοστά στην Πυρσόγιαννη, στη Βωβούσα, στο Μέτσοβο, στο Ανήλιο και σε κάποια σημεία η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες και στο ορεινό, επαρχιακό δίκτυο των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς, ενώ κλειστή είναι από την Τετάρτη η επαρχιακή οδός Λαγκαδικίων – Σχολαρίου στον νομό Θεσσαλονίκης λόγω υπερχείλισης ρέματος στην περιοχή.

Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε σημεία του νομού Χαλκιδικής όπου έχουν υπερχειλίσει ρέματα ή έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Συγκεκριμένα η κίνηση των οχημάτων απαγορεύεται στα σημεία: στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, στο 1ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Μουδανιών - Σιθωνίας με τον οικισμό της Ολύνθου όπως και σε κοινοτικούς δρόμους εντός του οικισμού της Φούρκας. Επίσης, στο 44ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών - Συκιάς Χαλκιδικής, στην περιοχή Σπαθιές, έχει αποκλειστεί το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, προς Νικήτη, λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα.

Στην Ημαθία, κλειστές είναι δύο εγκάρσιες διαβάσεις του ποταμού Τριπόταμου, μεταξύ Βέροιας και Λαζοχωρίου, όπως και μεταξύ Μακροχωρίου και Ταγαροχωρίου.

Δεύτερο χτύπημα μέσα σε δύο χρόνια δέχτηκε ο δήμος Αγιάς Λάρισας, όπου η «Διδώ» άφησε έντονο το αποτύπωμα της. Ο παραλιακός άξονας καλύφθηκε από νερά και πάνω από 100 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Αγροτικοί δρόμοι στο Μαυροβούνι και στον Κίσσαβο έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως υπερχείλισε ακόμη και το ρέμα που περνά κάτω από την γνωστή γέφυρα «Καλατράβα», πλάτους 30 μέτρων και βάθους 10 μέτρων. Έπιπλα, ρούχα και αντικείμενα επιπλέουν σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών στο Στόμιο, στην Παλιουριά, στη Βελίκα και στη Σωτηρίτσα και ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, δήλωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να κηρυχθεί η περιοχή ως πληγείσα και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες. Κι ενώ τα παράλια «πνίγονται», στα ορεινά της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας το έχει στρώσει για τα καλά, χωρίς μέχρι στιγμής να παρατηρούνται προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων.

χιονοπτώσειςκακοκαιρίαΔιδώπλημμύρες