Υγεία|15.11.2020 07:58

Κορονοϊός: Οι 7 ημέρες που θα κρίνουν πόσο θα παραταθεί το lockdown

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Όσο κι αν ακούγεται πια τετριμμένο, οι επόμενες επτά ημέρες φαίνεται πως θα είναι κρίσιμες για την πορεία της επιδημίας στην χώρα μας. Αλλωστε τα πρώτα αυστηρότερα μέτρα με περιορισμούς και sms άρχισαν να εφαρμόζονται στις 7 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα και θα έχουν συμπληρωθεί 14 ημέρες. Οπότε και οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας, εκτιμούν ότι θα καταγραφούν τα πρώτα δείγματα μίας πολυπόθητης μείωσης.

Ωστόσο, η πρώτη εβδομάδα δεν εξελίχθηκε καλά επιδημιολογικά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι ειδικοί ανέμεναν να είχαν κάποιο μικρό έστω αποτέλεσμα τα μέτρα. Αντίθετα η επιδημία συνέχισε να καλπάζει στη χώρα μας με καθημερινά πια πάνω από 3.000 κρούσματα.

Αυτό είναι και το σημείο κλειδί, καθώς τα ενεργά κρούσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, όπως και οι διασωληνωμένοι, είναι που απασχολούν και προβληματίζουν τους ειδικούς.

Το Lockdown

Πηγές του ethnos.gr από την επιτροπή των ειδικών, αναφέρουν ότι είναι σχεδόν βέβαιον πως το lockdown θα χρειασθεί να παραταθεί, αφού η εικόνα σήμερα στη χώρα μας δεν δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς. Αποτελεί ωστόσο απόφαση της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.

Πάντως υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο ethnos.gr, ότι ιδανικά το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να ανοίξει ξανά η χώρα, περί τα μέσα Δεκεμβρίου (στις 14 Δεκεμβρίου), ώστε να μπορέσει ζωντανέψει η αγορά για τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και την κατάσταση του συστήματος Υγείας δεν θα αποτελέσει μία εύκολη απόφαση, έστω κι αν σε οικονομικό επίπεδο ο κόσμος του εμπορίου στενάζει όσο παραμένει σε ισχύ το lockdown.

Ο κρίσιμος δείκτης του ΕΣΥ

Και το ζήτημα είναι πως η αντοχή του συστήματος υγείας είναι αυτή που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στο αν θα διακοπεί το lockdown ή όχι τον ερχόμενο μήνα.

Έστω κι αν τα κρούσματα μειωθούν σημαντικά, η κυβέρνηση δεν προτίθεται με γεμάτες ΜΕΘ να ανοίξει τη χώρα με τον κίνδυνο να υπάρξει νέα ταχύτατη διασπορά και να μην υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις εντατικές, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.

Εξάλλου τα κυβερνητικά στελέχη από την πρώτη στιγμή δεν έκρυβαν ότι ο δείκτης πληρότητας στο ΕΣΥ είναι καθαριστικός παράγοντας για τη συνέχιση εφαρμογής ή όχι των σκληρών μέτρων που σήμερα υπάρχουν στη χώρα.

Τα Χριστούγεννα

Αυτό πάντως που θεωρείται βέβαιον είναι ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων, εάν δεν έχει λήξει το lockdown εξαιτίας συνεχιζόμενης έξαρσης κρουσμάτων, θα μειωθούν οι περιορισμοί σε έναν βαθμό ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να χαλαρώσουν λίγο εξαιτίας των συνεχόμενων μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί.  

Άλλωστε αυτός ήταν και ο φόβος από την αρχή της κυβέρνησης, μήπως η συνεχιζόμενη καραντίνα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από το λουκέτο στην αγορά. Γι αυτό και δεν είναι τυχαία και η επιλογή της μεθόδου «ακορντεόν» του ανοίγω-κλείνω δηλαδή. Εξάλλου ακόμη και η ίδια η εκπρόσωπος της επιτροπής των ειδικών καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ψυχολογία των Ελλήνων δεν θα άντεχε ένα συνεχόμενο lockdown.

ΜΕΘκρούσματαlockdownνέα μέτραΚορονοϊός