Υγεία|26.05.2021 15:34

Ελληνική ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες για ασθένειες του γήρατος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Το δρόμο για νέες θεραπείες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ασθένειες του γήρατος και κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες φλεγμονές, αλλά και οι καρκινογεννέσεις, ανοίγει ανακάλυψη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία, μάλιστα, δημοσιεύθηκε και στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Μάλιστα, αυτήν την περίοδο η επιστημονική ομάδα του ΙΤΕ, σε συνεργασία με εργαστήρια της Γερμανίας και του Σαν Φρανσίσκο, ασχολείται με την παρασκευή των κατάλληλων φαρμάκων, προκειμένου να τονωθούν οι επιδιορθωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των γενετικών βλαβών που σχετίζονται με τις ασθένειες του γήρατος.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα γενιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση αυτών των γενετικών βλαβών. Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης θεραπευτικών προσεγγίσεων και κυρίως στο θέμα των χρόνιων φλεγμονών, σε συνεργασία με εργαστήρια της Γερμανίας και του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε κάτι έτοιμο σε διάστημα λιγότερο των πέντε χρόνων από σήμερα. Ο διαβήτης, οι χρόνιες φλεγμονές, οι καρκινογεννέσεις και πολύ λιγότερο η παχυσαρκία συνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το γήρας, από ό,τι με άλλους παράγοντες, ακόμα και σε σχέση με το κάπνισμα», λέει στο ethnos.gr ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και καθηγητής Γενετικής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γαρίνης.

Η πρωτεΐνη - «κλειδί»

Ερευνητές του ΙΤΕ ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη XAB2 εμπλέκεται τόσο στην επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών όσο και στη ζωτικής σημασίας διαδικασία ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που επηρεάζει την παραγωγή άλλων πρωτεϊνών, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κυττάρου. Οι μεταλλάξεις, μάλιστα, στο γονίδιο που ενεργοποιεί την παραγωγή της XAB2 οδηγούν σε θνησιγένεια. Παράλληλα, οι ερευνητές κατάφεραν να εξηγήσουν το γιατί οι μεταλλάξεις των γονιδίων που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών οδηγούν σε αναπτυξιακές ανωμαλίες στον άνθρωπο. 

«Είναι πολύ σημαντική η ανακάλυψη ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμπλέκεται στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδιών. Για παράδειγμα, μία γονιδιακή έκφραση είναι η παραγωγή ινσουλίνης, την οποίαν οι διαβητικοί αναγκάζονται να παίρνουν με ενέσεις», τονίζει ο κ. Γαρίνης.

Εκτός από τον επικεφαλής της η επιστημονική ομάδα αποτελείται από τις Δρ. Εύη Γουλιελμάκη και Δρ. Μαρία Τσεκρέκου.

Όλες οι ειδήσεις

Ελληνοτουρκικά: Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου στις 31 Μαΐου για συνάντηση με Δένδια

Ακίνητα: Οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Πανελλήνιες: Γρίφος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για τους 110.000 υποψήφιους

Εμβόλιο AstraZeneca: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τα όρια ηλικίας

διαβήτηςπρωτεΐνηασθένειεςανακάλυψη