Υγεία|29.12.2021 10:33

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός; Ειδικοί εξηγούν τα συμπτώματα και πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Newsroom

Έχετε πονόλαιμο, ρινική καταρροή και μυϊκούς πόνους; Μπορεί να είναι κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊόςΌλες οι ασθένειες μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα, καθιστώντας μερικές φορές δύσκολο να διακρίνετε ποια αντιμετωπίζετε.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων του κορονοϊού έχουν αυξηθεί καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί, αλλά οι αριθμοί νοσηλείας φαίνεται να παραμένουν σχετικά χαμηλοί. Για τους εμβολιασμένους, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση με αυτή την μετάλλαξη φαίνεται λιγότερο πιθανό να είναι σοβαρή, δήλωσε ο επιδημιολόγος και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Τμήματος Υγείας του Ντιτρόιτ, Δρ Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ.

«Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το εμβόλιο είναι σαν να δίνεις μια κλήση "να είσαι σε επιφυλακή" στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Έτσι, η ικανότητά του να εντοπίζει, να στοχεύει και να καταστρέφει τους ιούς είναι πολύ μεγαλύτερη κάθε φορά που παίρνουμε άλλη μια ώθηση του εμβολίου», δήλωσε ο Ελ Σαγιέντ σύμφωνα με το CNN. «Είναι λογικό τα συμπτώματα που θα εμφανίσετε να είναι ηπιότερα αν έχετε εμβολιαστεί», προσθέτει.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι λοιμώξεις δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, πρόσθεσε, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τον κίνδυνο υπερφόρτωσης των Συστημάτων Υγείας.

«Ακριβώς επειδή ο ατομικός κίνδυνος σοβαρής ασθένειας μπορεί να είναι μικρότερος, αυτό δε σημαίνει ότι σε κοινωνικό επίπεδο η Όμικρον δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», είπε. «Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό ενός σχετικά μεγάλου αριθμού μπορεί να είναι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός».

Πολλές λοιμώξεις από κορονοϊό μπορεί να μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη. Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθετε είναι να κάνετε μια εξέταση, δήλωσε η Δρ Σάρα Ας Κομπς, επιμελήτρια ιατρός σε Νοσοκομείο Παίδων στις ΗΠΑ.

«Χωρίς να κάνετε τεστ, θα έλεγα ότι είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει διάκριση αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Κομπς. «Πρέπει απλώς να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο όπως με του κορονοϊού», εξήγησε.

Ποια συμπτώματα πρέπει να αναζητήσετε

Τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού τείνουν να είναι παρόμοια, δήλωσε ο Ελ Σαγιέντ.
Τόσο ο κορονοϊός όσο και η γρίπη συχνά προκαλούν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο, δύσπνοια και εμετό ή διάρροια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η λοίμωξη από την Covid-19 μπορεί να διακριθεί, ωστόσο, από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που συχνά τη συνοδεύουν. Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης που αποτελούσε το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι μιας λοίμωξης από κορονοϊό εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό σύμπτωμα, αν και είναι λιγότερο διαδεδομένο τώρα από ό,τι ήταν με άλλες μεταλλάξεις, δήλωσε ο Ελ Σαγιέντ.

«Για τους ανθρώπους που αισθάνονται σοβαρό πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα με ξηρό βήχα που έχει επιδεινωθεί, τότε είναι που πραγματικά πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια», προειδοποίησε.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η έκθεση. «Αν αρχίσετε να αισθάνεστε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αξίζει να αναρωτηθείτε: Έχει μολυνθεί από κορονοϊό κάποιος με τον οποίο έχω έρθει σε επαφή; Αξίζει επίσης να απομονωθείτε και να κάνετε ένα rapid test», συμβούλευσε.

Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ακόμη συμπτώματα, ίσως είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί εάν έχετε βρεθεί κοντά σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

«Νομίζω ότι αξίζει να διατηρούμε τις υποψίες μας ότι θα μπορούσε να είναι κορονοϊός λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε την παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά», πρόσθεσε ο Ελ Σαγιέντ.

Πότε να κάνετε εξέταση για κορονοϊό

Συχνά είναι καλό να αντιμετωπίζετε τις υποψίες σας για κορονοϊό κάνοντας ένα τεστ, αν και το πότε το κάνετε έχει διαφορά.
Εάν αισθάνεστε συμπτώματα, τώρα είναι η ώρα να κάνετε ένα τεστ, δήλωσε ο Ελ Σαγιέντ.

Για όσους έχουν εκτεθεί αλλά δεν αισθάνονται συμπτώματα, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να εμφανιστεί σε ένα rapid test, εξήγησε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να περιμένετε πέντε ημέρες μετά την έκθεση πριν από την εξέταση και να παραμείνετε σε επιφυλακή, σύμφωνα με το CDC.

«Το γεγονός ότι το τεστ είναι αρνητικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν πρόκειται για τον κορονοϊό», δήλωσε ο Ελ Σαγιέντ. «Η καλύτερη προσέγγιση είναι να κάνετε τεστ και στη συνέχεια ίσως να ξανακάνετε τεστ σε 12 έως 24 ώρες, και αν έχετε δύο αρνητικά αποτελέσματα, μπορείτε να είστε πιο σίγουροι ότι δεν είναι».

Είτε πρόκειται για τον κορονοϊό είτε για το κοινό κρυολόγημα, ήταν πάντα καλή ιδέα να απομονώνεστε όσο καταπολεμάτε μια ιογενή ασθένεια, είπε. Αυτό έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τον κίνδυνο εξάπλωσης που αυξάνεται με τον κορονοϊό.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας αρχίσει να έχει συνάχι

Ενόψει της επιστροφής στα σχολεία μετά τις χειμερινές διακοπές, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης όπως και του κορονοϊού, δήλωσε η Κομπς.

Όταν μια οικογένεια έρχεται στα επείγοντα περιστατικά της με ένα παιδί που έχει συνάχι και πονόλαιμο και ρωτάει τι είναι, απαντάμε με ειλικρίνεια: Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι χωρίς εξέταση, είπε η Κομπς. Τα παιδιά βιώνουν την Όμικρον με τον ίδιο τρόπο που βιώνουν και οι ενήλικες, καθώς τα συμπτώματα είναι πολύ πιο εκτεταμένα και συχνά πιο ήπια, όπως ένα κρυολόγημα, είπε.

Το να κάνετε εμβόλιο για τη γρίπη στο παιδί σας είναι σημαντικό για να μειώσετε την πιθανότητα να προσθέσετε έναν άλλο ιό στο μείγμα, δήλωσε η Κομπς. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών εξακολουθούν να περιμένουν την έγκριση του εμβολίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αλλά τα μεγαλύτερα μπορούν να εμβολιαστούν για να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης και σοβαρής ασθένειας.

Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε τις λοιμώξεις όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, δήλωσε η Κομπς. Όταν δεν είναι σαφές αν το παιδί σας εκτέθηκε ή αν εκκρεμεί ακόμη η εξέτασή του, πρωτόκολλα όπως η χρήση μάσκας, η απολύμανση, η απομάκρυνση και η μείωση των συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους εξακολουθούν να θεωρούνται αποτελεσματικά στη μείωση της εξάπλωσης, πρόσθεσε.

Και να ξέρετε ότι οι οδηγίες μπορεί να μεταβληθούν με την πάροδο του χρόνου, προειδοποίησε ο Ελ Σαγιέντ. «Αλλάζει γρήγορα. Μαθαίνουμε πολλά περισσότερα», δήλωσε. «Η Όμικρον είναι μια παραλλαγή που γνωρίζουμε πραγματικά μόνο εδώ και περίπου ένα μήνα», κατέληξε.

εμβόλιοΚορονοϊόςκρυολόγημασυμπτώματαμετάλλαξη Όμικρονγρίπη