Υγεία|04.02.2019 21:46

Υπουργείο Υγείας: Οκτώ μέτρα για τους καρκινοπαθείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε οκτώ δραστικά μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών αλλά και την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας και τις νέες καινοτόμες θεραπείες, προχωρά το υπουργείο Υγείας. 

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, με οκτώ νέες δράσεις που θα εφαρμοσθούν στη μεταμνημονιακή περίοδο επιδιώκεται να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο οποίος έχει παραμείνει εδώ και χρόνια στα χαρτιά. 

Τα οκτώ μέτρα του υπουργείου Υγείας είναι:

  1. Ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών. Πρόκειται για τον φορέα που θα καταγράφει όλα τα περιστατικά καρκίνου στη χώρα μας, θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεων πρόληψης, την προαγωγή της έρευνας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά μεταξύ άλλων και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.
  2. Πρώιμη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.  Άμεση πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, χωρίς γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις», υπόσχεται ο υπουργός Υγείας. Κάτι που θα γίνει μέσα από το νέο μηχανισμό Αξιολόγησης  Φαρμάκων και Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Οι ασθενείς μετά από ιατρική γνωμοδότηση- θα μπορούν να έχουν εξατομικευμένα πρώιμη πρόσβαση σε νέα φάρμακα που δεν έχει ακόμα εγκριθεί η αποζημίωση τους. 
  3. Η ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική  συνταγογράφηση.  Πρόκειται για τις οδηγίες που θα ακολουθούν οι γιατροί για τη θεραπεία των ασθενών και τη χορήγηση φαρμάκων. Ήδη έχουν εκπονηθεί πρωτόκολλα για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και τις κακοήθειες του αιμοποιητικού συστήματος, ενώ αναμένεται να ενταχθούν και στο σύστημα της συνταγογράφησης.
  4. Η κατάρτιση Μητρώων Ασθενών, όπου θα ενταχθούν όλοι οι πάσχοντες. Τα μητρώα θα συνδέονται με τα Πρωτόκολλα καθώς και με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας που αναπτύσσεται στις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας. 
  5. Η ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας που έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας. Η αρχική πρόβλεψη είναι να λειτουργήσουν 4 Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας στο πλαίσιο του Δημόσιου Τομέα και μάλιστα με προτεραιότητα στην Ογκολογία. Στόχος η σταδιακή  εφαρμογή στην κλινική πράξη των νέων, επαναστατικών εξελίξεων στη μοριακή ιατρική, στη γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία , που αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην προσέγγιση και αντιμετώπιση του καρκίνου. 
  6. Η έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς αυτούς τους κρίσιμους εργαστηριακούς δείκτες- οι οποίοι αποτελούν τη βάση της εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών-  δεν μπορεί να προχωρήσει η Ιατρική Ακριβείας. Αναμένεται σύντομα η κοστολόγηση και έγκριση αποζημίωσης 12 νέων βιοδεικτών. 
  7. Η αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών, με την πρόσβαση σε οπιοειδή αναλγητικά και φαρμακευτική κάνναβη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με «ειδική συνταγή ναρκωτικών» που θα χορηγείται από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων. 
  8. Η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου πρόληψης και συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, με στόχο την προαγωγή της υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και τη μείωση της αποφεύξιμης θνησιμότητας λόγω νεοπλασματικών παθήσεων. 

Από την ατζέντα του υπουργού Υγείας δε θα μπορούσε να λείπει και το κάπνισμα. Μία μέρα μετά τις εξαγγελίες του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι η πρώτη προτεραιότητα του κόμματός του, ο Ανδρέας Ξανθός προαναγγέλλει επίσης την εφαρμογή του νόμου άμεσα

μέτρακαρκινοπαθείςκαρκίνοςυπουργείο Υγείας