Υγεία|22.03.2022 07:16

ΕΣΥ: 4.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λιγότεροι λόγω της αναστολής - Προς ψήφιση ειδική διάταξη για παράταση

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ακόμη και σήμερα Τρίτη είναι πιθανό να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη η οποία θα προβλέπει την παράταση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στο ΕΣΥ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 4.700 υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού είναι σε αναστολή από τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν λαμβάνουν τον μισθό τους. Παράλληλα όμως, οι θέσεις τους παραμένουν κενές με συνέπεια να δημιουργούνται δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία

Η αναστολή θα κρατήσει αρκετούς μήνες και πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί και να έχει λήξει η πανδημία, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Πάντως, ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί και η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, καθώς ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσει ότι θα αποτελεί προϋπόθεση το εμβόλιο για να παρέχει κανείς τις υπηρεσίες του στο σύστημα υγείας.

Σε ό,τι αφορά στην οριστική απόλυσή τους από το ΕΣΥ, φαίνεται ότι η κυβέρνηση το μελετά με ιδιαίτερη προσοχή, μεταφέρουν πηγές του ethnos.gr. Και αυτό διότι ένα κύμα 4.700 απολύσεων από τα νοσοκομεία θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους αλλά και σε φορείς, γεγονός που δεν φαίνεται να ευνοεί την κυβέρνηση ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που έχει ξεκινήσει η παραφιλολογία για τις επερχόμενες εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ αρχικά ο υπουργός Υγείας ξεκάθαρα δήλωνε ότι θα απολυθούν όσοι δεν εμβολιαστούν, πλέον δηλώνει ότι: «Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ εάν δεν εμβολιαστούν».

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση μελετά την περαιτέρω άρση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία, ενώ ανοίγει και η συζήτηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ένα θέμα που θα θέσει η κυβέρνηση άμεσα στους ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Ήδη αύριο Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό ώστε να μελετήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να αποφανθούν εάν θα πρέπει να μειωθούν και άλλο τα μέτρα. 

ειδήσεις τώραυπουργείο Υγείαςαναστολή εργασίαςυγειονομικοίΕΣΥΚορονοϊός