Υγεία|04.12.2023 06:45

Έρχεται υπουργική απόφαση για νέους «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις: Τι θα γίνει με τους ελέγχους

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Νέους «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να επιβάλει το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα εκδώσει νέα υπουργική απόφαση που θα φέρει νέους «κόφτες» και περιορισμούς σε εξετάσεις πάσης φύσεως.

Στόχος είναι όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες εξετάσεις που πραγματοποιούνται αλλά και για να περιοριστούν οι πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ αλλά δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

Να σημειωθεί ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης κατά πολλά εκατ. ευρώ, που αποδίδεται από τον Οργανισμό σε μεγάλο βαθμό στις πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν με τους νέους κόφτες που θα επιβληθούν θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση ή και άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση των ασθενών στις δωρεάν εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ.

Έλεγχοι στις εξετάσεις

Στο μεταξύ όμως στον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εξετάσεις που έχουν χρεωθεί στον Οργανισμό έχουν γίνει στους ασφαλισμένους. Από τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα έχει ζητηθεί από τον ΕΟΠΥΥ να αποσταλούν σε εικόνες δείγματα εξετάσεων από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποσταλούν όλα τα αποδεικτικά για μαγνητικές και αξονικές που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2023 από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν παρατυπίες.

Τα στοιχεία είναι αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία, σημειώνουν πηγές του ethnos.gr. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν εξωτερικοί ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές και αποζημιώνονται επίσης από τον ΕΟΠΥΥ. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι προς ώρας δεν έχουν ελεγχθεί και έχουν πιθανώς εξαιρεθεί.

Ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές με τα ποιοτικά κριτήρια που είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, βάση των οποίων οι κλινικές θα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες, εκτιμά ότι θα μπούνε πραγματικά κανόνες στη διεξαγωγή και την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων μόνο όταν εφαρμοστούν οι real time έλεγχοι.

Οι real time έλεγχοι θα επιτευχθούν με τη συμβολή μεγάλων ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών.

διαγνωστικές εξετάσειςγιατρόςΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςνοσοκομείοειδήσεις τώρα