Anisakis: Τι είναι το παράσιτο... εχθρός των φίλων του σούσι - Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται
NewsroomΑνησυχία έχει προκαλέσει η δηλητηρίαση ενός 22χρονου στη Θεσσαλονίκη μετά από κατανάλωση σούσι, ένα έδεσμα της ασιατικής κουζίνας έντονα διαδεδομένο στην Ελλάδα.
Όπως όλα δείχνουν, ο... υπεύθυνος είναι το παράσιτο «Anisakis» και πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη δηλητηρίαση στη χώρα από αυτό.
Η Ανισακίαση ή ανισακίδωση συχνά συνδέεται με οξέα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία και έμετο.
Η ανισακίαση, γνωστή και ως ασθένεια του σκουληκιού της ρέγγας, είναι μια παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από νηματώδη (σκουλήκια) που προσκολλώνται στα τοιχώματα του οισοφάγου, του στομάχου ή του εντέρου.
Το παράσιτο «anisakis» απαντάται συχνότερα σε περιοχές όπου είναι δημοφιλής η κατανάλωση ωμού ψαριού, όπως η Ιαπωνία, καθώς εντοπίζεται σε ακατέργαστα ή ωμά ψάρια και γενικά φαγητά τα οποία δεν έχουν ζεσταθεί σωστά. Επομένως, όσο η κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένου ψαριού γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, έχουν καταγραφεί ως αποτέλεσμα περιπτώσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου.
Συμπτώματα και σημάδια
Σύμφωνα με το CDC, τα άτομα με ανισακίαση μπορεί να παρουσιάσουν σημεία και συμπτώματα όπως:
- Κοιλιακό άλγος
- Ναυτία
- Εμετός
- Κοιλιακή διάταση (ανώμαλη κοιλιακή διόγκωση)
- Διάρροια
- Αίμα και βλέννα στα κόπρανα
- Ήπιος πυρετός
Τα άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως:
- Εξανθήματα
- Κνησμός
- Σπάνια, αναφυλαξία
Μερικά άτομα αισθάνονται ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση ωμού ή μη καλά μαγειρεμένου ψαριού ή καλαμαριού. Αυτό το αίσθημα οφείλεται στην κίνηση του σκουληκιού στο στόμα ή στο λαιμό.
Πώς μεταδίδεται
Όταν ορισμένα μολυσμένα θαλάσσια θηλαστικά, όπως φάλαινες ή θαλάσσιοι ελέφαντες, αφοδεύουν στη θάλασσα, απελευθερώνουν αυγά. Αυτά τα αυγά μετατρέπονται σε μολυσματικές προνύμφες ενώ βρίσκονται στο νερό. Τα καρκινοειδή, όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες, καταναλώνουν τις μολυσματικές προνύμφες και στη συνέχεια τα ψάρια ή τα καλαμάρια καταναλώνουν τα καρκινοειδή.
Όταν οι άνθρωποι τρώνε ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα μολυσμένα ψάρια ή καλαμάρια, καταναλώνουν τις προνύμφες των νηματωδών, οι οποίες μπορούν να εισβάλουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τελικά, το παράσιτο πεθαίνει και προκαλεί φλεγμονή στον οισοφάγο, στο στομάχι ή στο έντερο.
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταδώσουν την ανισακίαση ο ένας στον άλλο.
- Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα της
- Κακοκαιρία Byron: Τι θα γίνει με τον μισθό όσων δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους
- Πανικός στη αεροσκάφος: Φωτιά σε διάδρομο απογείωσης γέμισε με καπνούς Airbus A320 με 180 επιβαίνοντες
- Mega deal στα σκαριά στον τομέα της ψυχαγωγίας: Η Netflix κοντά στην αγορά της Warner Bros!