Ιστορία|15.04.2022 07:55

Ποτέ μην είσαι σίγουρος: Η απίστευτη ιστορία του γιατρού που καταδικάστηκε σε θάνατο για φόνο – Τι ανατριχιαστικό αποδείχτηκε 100 χρόνια μετά την εκτέλεσή του

Newsroom

Η  ιστορία του γιατρού που καταδικάστηκε σε θάνατο για φόνο είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Όχι τόσο για το έγκλημα, όσο για το τι προέκυψε σχεδόν 100 χρόνια μετά την εκτέλεσή του «δολοφόνου»... Να πώς έχει η «Υπόθεση Ρίπερ», που αναστάτωσε τη Βρετανία στις αρχές του 20ου αιώνα

Εκεί, κοντά στα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 1910 πολλοί από τους κατοίκους της οδού Χίλντροπ Κρέσεντ στο βόρειο Λονδίνο άκουσαν μία πνίχτη κραυγή που τους έκανε να τρομάξουν. Η κραυγή, σύντομα μετατράπηκε σε απεγνωσμένη φωνή που ζητούσε έλεος. Για κάποια δευτερόλεπτα επικράτησε εκκωφαντική σιωπή, όταν ένας πυροβολισμός έγραψε τον επίλογο της τρομακτικής ιστορίας, που αρκετοί άκουσαν, πολλοί έμαθαν και όλοι θα μάθαιναν την πραγματική της διάσταση μήνες μετά.

Οι κραυγές και οι φωνές έρχονταν από την κατοικία του δόκτορος Χόλι Κρίπεν και της συζύγου του Κόρα. Ήταν κάτι περισσότερο από σίγουρο, πως κάτι κακό συνέβαινε μέσα στο σπίτι, όμως ουδείς σκέφτηκε να παρέμβει και όταν πια είχε ξημερώσει για τα καλά, όλοι είχαν στο μυαλό μόνο τις δουλειές τους· είχαν ξεχάσει την κραυγή την απεγνωσμένη φωνή που καλούσε σε βοήθεια και τον πυροβολισμό που τους είχαν χαλάσει τον ύπνο τους και τραβούσαν το δρόμο για την καθημερινότητά τους…

Ο γιατρός Κρίπεν, το πρωί καλημέρισε τους γείτονές του, όπως κάθε μέρα και εκείνοι ανταπέδωσαν εγκάρδια τον χαιρετισμό.
Συνέχισε το δρόμο του για το δημαρχείο του Λονδίνου, όπου η σύζυγος του εργαζόταν ως ταμίας στο Μουσικό Εντευκτήριο Κυριών.
Όταν έφτασε εκεί, παρέδωσε μία επιστολή γραμμένη - δήθεν - από τη σύζυγό του, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της. στην επιστολή της, η κυρία Κρίπεν εξηγούσε τους λόγους που έπρεπε να αναχωρήσει εσπευσμένα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η είδηση δεν προκάλεσε καμία υποψία. Η κυρία Κρίπεν, άλλωστε ήταν Αμερικανίδα, όπως και ο γιατρός σύζυγός της.

Ο Χόλι Κρίπεν ήταν ομοιοπαθητικός γιατρός στη Νέα Υόρκη όταν παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Κόρα Τιούνερ (η οποία αργότερα πήρε το καλλιτεχνικό όνομα Μπελ Έλμορ). Σε αντίθεση με τον πράο, ευγενικό και καλοσυνάτο σύζυγό της, η κυρία Κρίπεν, ήταν αναιδής,  χειριστική και εκρηκτική. Εβδομάδες μετά την «αναχώρηση» της Μπελ, μια γυναίκα εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιατρού. Ήταν η δεσποινίς Έθελ Λε Νεβ, μία 27χρονη συνεσταλμένη ελκυστική γραμματέας, 20 χρόνια νεότερη από τον Κρίπεν.
Κάποιοι εντυπωσιάστηκαν και κάτι υποψιάστηκαν όταν είδαν, μέρες μετά, στο χορό του Μουσικού Εντευκτηρίου Κυριών τον δόκτορα Κρίπεν με τη γραμματέα του, η οποία φορούσε μία χρυσή καρφίτσα από εκείνες της συζύγου του και έλαμπε πλάι στον σύντροφό της!
Κάποιες από τις φυλές της Μπελ, όμως ταράχτηκαν τόσο πολύ, που έφτασαν στο σημείο να επικοινωνήσουν με δικούς τους στην Αμερική, ώστε να μάθουν, πού βρίσκονταν η σύζυγος του γιατρού. Δεν πήραν όμως καμία συγκεκριμένη απάντηση. Η Μπελ δεν εντοπίστηκε πουθενά! Η επόμενη κίνησή τους, ήταν να επικοινωνήσουν με τη Σκότλαντ Γιάρντ για να δηλώσουν την εξαφάνιση της φίλης τους Μπελ. Την υπόθεση ανέλαβε ο επιθεωρητής Ουόλτερ Ντιου.

Η πρώτη έρευνα στο σπίτι

Ο αστυνομικός, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επικοινωνήσει με τον γιατρό. Ο τελευταίος, χωρίς να χάσει καθόλου την ψυχραιμία του, μίλησε στον επιθεωρητή και αποκάλυψε ότι η σύζυγός του τον είχε εγκαταλείψει με έναν πυγμάχο και δικαιολογήθηκε ότι από ντροπή δεν είχε πει την αλήθεια στο περιβάλλον τους. Ο επιθεωρητής τον πίστεψε, ζήτησε άδεια να ερευνήσει το σπίτι του γιατρού για τυπικούς λόγους και δεν βρήκε τίποτα που να του κινήσει τις υποψίες.

Ο γιατρός όμως είχε αναστατωθεί από τις έρευνες της Σκότλαντ Γιάρντ και ανησυχούσε ότι ο επιθεωρητής, κάποια στιγμή, θα εντόπιζε κενά στην ιστορία του. Θα τον ανέκρινε ξανά και αυτό ήταν κάτι που ήθελε να αποφύγει. Πήρε τότε λοιπόν την απεγνωσμένη απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα· ζήτησε μάλιστα από την Έθελ να τον ακολουθήσει. Πραγματικά το ζευγάρι αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν ο επιθεωρητής επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον γιατρό, πληροφορήθηκε ότι αυτός και η γραμματέας του είχαν εγκαταλείψει την Αγγλία, τότε διέταξε να γίνει μία πολύ πιο διεξοδική έρευνα στο σπίτι και αυτή τη φορά βρήκε στοιχεία και μάλιστα συνταρακτικά.
Η αστυνομία ανακάλυψε στο κελάρι ένα ανθρώπινο πτώμα! Το κεφάλι και τα άκρα έλειπαν ενώ το υπόλοιπο βρισκόταν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Κατά την τοξικολογική εξέταση εντοπίστηκαν ίχνη σκοπαλαμίνης (φάρμακο που δρα στο νευρικό σύστημα).

Δύο μέρες μετά την ανακάλυψη του πτώματος, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον γιατρό Κρίπεν. Όμως ο γιατρός και η ερωμένη του είχαν ήδη επιβιβαστεί σε πλοίο που απέπλεε από την Αμβέρσα με προορισμό τον Καναδά. Στη λίστα των επιβατών είχαν υπογράψει ως «πατέρας και γιος». Η Έθελ έμοιαζε εκπληκτικά με αγόρι και ουδείς των επιβατών δεν θα καταλάβαινε τίποτα... αν το ζευγάρι ήταν λίγο πιο προσεκτικό στη συμπεριφορά του. Ο καπετάνιος, λίγη ώρα μετά τον απόπλου, είδε «πατέρα και γιο» να επιδίδονται σε τρυφερές περιπτύξεις πίσω από τις σωσίβιες λέμβους· αναστατωμένος αναζήτησε τις αγγελές των καταζητούμενων. Τότε συνειδητοποίησε ότι οι δύο ύποπτοι επιβάτες, ταίριαζαν στις περιγραφές του Κρίπεν και της γραμματέως του. Ο καπετάνιος έστειλε σήμα αμέσως στη Σκότλαντ Γιάρντ και οι αστυνομικοί αντέδρασαν άμεσα. Ο επιθεωρητής Ντιου, κάνοντας έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, πρόλαβε και συνέλαβε το δόκτορα Κρίπεν πριν φτάσει στον Καναδά. «Ευτυχώς τελείωσε», ήταν τα λόγια που πρόλαβε να ψελλίσει ο σατανικός γιατρός πριν του περάσουν χειροπέδες. Ο γιατρός Κρίπεν ήταν ο πρώτος που συνελήφθη έπειτα από σήμα τηλέγραφου!

Δίκη και καταδίκη

Ο Κρίπεν και η Έθελ κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και στάλθηκαν πίσω στην Αγγλία για να δικαστούν. Ο γιατρός διακήρυσσε την αθωότητά του μέχρι τέλους - μάταια όμως. Η δίκη του γιατρού διήρκεσε μόνο πέντε ημέρες και οι σύσκεψη των ενόρκων κράτησε λιγότερο από μισή ώρα. Κρίθηκε ένοχος δολοφονίας εκ προμελέτης και απαγχονίστηκε το Νοέμβριο του 1910. Η Έθελ αθωώθηκε πανηγυρικά και πήρε το πλοίο για την Αμερική, την ίδια μέρα που απαγχονιζόταν ο σύντροφός της. Και εδώ φάνηκε ότι είχε γραφτεί ο επίλογος μιας τραγικής ιστορίας, όμως δεν ήταν έτσι.

Υπήρξε μία αναπάντεχη εξέλιξη η οποία θα έδινε στην υπόθεση δραματική τροπή. Μία πρόσφατη ανάλυση μιτοχονδριακού DNA κατέδειξε ότι ίσως ο Κρίπεν να ήταν τελικά αθώος. Τον Οκτώβριο του 2007, ο ιατροδικαστής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Ντέιβιντ Φόραν, ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία του μιτοχονδριακού DNA έδειξαν ότι τα λείψανα που βρέθηκαν κάτω από το πάτωμα του κελαριού του Κρίπεν δεν ήταν της συζύγου του, Κόρα Κρίπεν.
Μελετώντας δείγμα αίματος που φυλασσόταν στα αρχεία του Βασιλικού Νοσοκομείου του Λονδίνου, μία ομάδα Αμερικανών ιατροδικαστών συνέκρινε το DNA της Μπελ με δείγματα που ελήφθησαν από κάποιο συγγενή της. Τα εντυπωσιακά ευρήματα έφεραν στο φως δύο συγκλονιστικά στοιχεία: Πρώτον η σορός που βρέθηκε στο κελάρι δεν ήταν της Μπελ και δεύτερον δεν ήταν καν γυναίκας!

Αν αυτό αληθεύει - και κανείς δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων - ότι ο γιατρός Κρίπεν ίσως δεν διέπραξε το έγκλημα για το οποίο εκτελε΄στηκε. Μάλιστα δύο εβδομάδες πριν από τον απαγχονισμό του είχε γράψει μια επιστολή στην οποία διακήρυττε: «Είμαι αθώος και κάποια μέρα θα έρθουν στο φως τα στοιχεία που θα το αποδεικνύουν»...

Κάποιοι, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ακρωτηριασμένη σορό στο κελάρι υποστηρίζουν ότι ο γιατρό ςέκαν επαράνομες εγχειρίσεις και το πτώμα ανήκε σε έναν από τους ασθενείς του, που είχε καταλήξει στα χέρια του...
Ο Αμερικανο-Βρετανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ρέιμοντ Τσάντλερ θεωρεί απίστευτο και απίθανο ότι ο Κρίπεν θα μπορούσε να είναι τόσο ανόητος ώστε να θάψει τον κορμό της συζύγου του στο κελάρι του σπιτιού του, ενώ εξαφάνισε το κεφάλι και τα άκρα της!
Τον Δεκέμβριο του 2009, η Επιτροπή Αναθεώρησης Ποινικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού εξέτασε την υπόθεση, δήλωσε ότι το Εφετείο δεν θα εκδικάσει την υπόθεση για να δώσει χάρη στον Κρίπεν μετά θάνατον... Και η Υπόθεση έκλεισε!

ΛονδίνοΒρετανίαειδήσεις τώραεκτέλεσηδολοφονίαγιατρόςαπαγχονισμός