Ιστορία|16.07.2022 07:49

Οι καταραμένοι Κένεντι: Ό,τι πιο τραγικό κι απίθανο τους έχει συμβεί – Λοβοτομή, θάνατος σε μάχη, δολοφονίες, αεροπορικά δυστυχήματα, ναρκωτικά, αυτοκτονίες

Newsroom

Αεροπορικά δυστυχήματα, δολοφονίες, θάνατος από υπερβολική δόση, τροχαία, λοβοτομή, σκοτωμοί, αυτοκτονίες, σοβαρότατες ασθένειες! Αυτή είναι μια περίληψη με τίτλους της τραγωδίας της οικογένειας Κένεντι, που έχει βιώσει θάνατο και πένθος στον υπερθετικό βαθμό!

Έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1969, ο Έντουαρτ Κένεντι - ο οποίος μέχρι τότε είχε χάσει τέσσερα από τα αδέρφια του - αναρωτήθηκε αν «Κάποια απαίσια κατάρα όντως κυνηγούσε τους Κένεντι». Δεν είχε άδικο…

Ο αμέτρητος αριθμός των τραγικών θανάτων που… επισκέφτηκαν την οικογένεια έχει κάνει πολλούς να τους θεωρούν «καταραμένους». Οι τραγωδίες που υπέστησαν οι Κένεντι, σε συνδυασμό με την αίγλη και τη δύναμή τους, έχουν προκαλέσει τη φαντασία των ανθρώπων που διακρίνουν ένα πέπλο δεισιδαιμονίας να έχει τυλίξει τους Κένεντι. Διαβάστε τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της «κατάρας» των Κένεντι και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, Τυχαία όλα αυτά; Σίγουρα…

Εν αρχή ην ο Τζόζεφ

Ο πατέρας της οικογένειας, Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι, ήταν ένας επιφανής επιχειρηματίας στη Βοστώνη κι η γυναίκα του, η Ρόουζ, ήταν γνωστή στους κοσμικούς και φιλανθρωπικούς κύκλους των ΗΠΑ· είχαν αποκτήσει συνολικά εννέα παιδιά, τρία εκ των οποίων ασχολήθηκαν με την πολιτική. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους έδρασαν στο παρασκήνιο· πολλοί τους παρομοίαζαν σαν την αμερικανική εκδοχή μιας βασιλικής οικογένειας της Ευρώπης.

H λοβοτομή της Ρόζμαρι

Η Ρόζμαρι Κένεντι, αδερφή του J.F. K. ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Τζόζεφ Κένεντι. Ο γυναικολόγος - μαιευτήρας που την έφερε στον κόσμο άργησε να φθάσει στον τοκετό κι η μαία, που δεν ήθελε να γεννηθεί το μωρό απόντος του γιατρού, έβαλε το χέρι της στη μήτρα της μητέρας για να συγκρατήσει στη θέση του το παιδί. Όμως οι ενέργειές της έμελλαν να σημαδέψουν για πάντα την υγεία του!

Η ελλιπής οξυγόνωση του εγκεφάλου της Ρόζμαρι κατά τον τοκετό προκάλεσε ανήκεστο βλάβη στις νοητικές της λειτουργίες. Καθώς μεγάλωνε, δεν είχε την ανάπτυξη που είχαν άλλα παιδιά της ηλικίας της. Η οικογένειά της την έστειλε σε σχολεία για «διανοητικά καθυστερημένα» παιδιά και επικέντρωσε την προσοχή της σε αυτήν. Καθώς έφτασε στην ηλικία των 20 χρονών, η Ρόζμαρι, άρχισε να παρουσιάζει βίαιες εναλλαγές της ψυχικής της διάθεσης και να σε συχνά διαστήματα να έχει έντονους σπασμούς. Ο πατέρας της αποφάσισε τότε να υποβάλει τη Ρόζμαρι σε μια νέα πειραματική επέμβαση, τη λοβοτομή, επιλέγοντας να μην ενημερώσει την οικογένειά του παρά μόνο αφού ολοκληρώθηκε.

Η λοβοτομή απέτυχε, αφήνοντας τη Ρόζμαρι με πνευματικές ικανότητες ενός 2χρονου παιδιού, ενώ της αφαίρεσε την ικανότητα να περπατά και να μιλάει. Η κόρη των Κένεντι, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής σε ιδιωτικά ιδρύματα, κρυμμένη από τα μάτια του κόσμου, αφού η οικογένειά της πίστευε ότι η αν γινόταν γνωστή η ψυχικής της ασθένειας θα μπορούσε να γίνει επιζήμια για τις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Η Ρόζμαρι πέθανε ξεχασμένη από όλους το 2005. 

Ο πόλεμος παίρνει τον πρώτο

Ο μεγαλύτερος γιος των Κένεντι, ο Τζοζεφ τζούνιορ, ήταν χαρισματικός, ευφυής και όλοι τον αγαπούσαν. Ο πατέρας του είχε τη φιλοδοξία μια μέρα να δει τον Τζο τζούνιορ Πρόεδρο – θα ήταν ο πρώτος καθολικός πρόεδρος - των ΗΠΑ και είχε ήδη είχε αρχίσει πολιτική καριέρα όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τζο κατατάχθηκε τον Ιούνιο του 1941 και εκπαιδεύτηκε ως ιπτάμενος του Ναυτικού προτού μετατεθεί στη Βρετανία· ολοκλήρωσε με επιτυχία 25 αποστολές μάχης και προσφέρθηκε εθελοντικά να λάβει μέρος σε δύο άκρως απόρρητες αποστολές γνωστές ως Επιχείρηση Αφροδίτη και Επιχείρηση Αμόνι.
Σε μία από αυτές τις αποστολές, τον Αύγουστο του 1944, τα εκρηκτικά που μετέφερε στο αεροπλάνο του πυροδοτήθηκαν, καταστρέφοντας το αεροπλάνο και σκοτώνοντας τον Κένεντι και τον συγκυβερνήτη του. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την τελική αποστολή και τον θάνατό του κρατήθηκαν μυστικές μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Τζόζεφ τζούνιορ ήταν μόλις 29 ετών όταν πέθανε. Λέγεται ότι ο θάνατός του επηρέασε τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι που έβαλε σκοπό της ζωής του να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Καθλίν σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα

Η Καθλίν Κένεντι, δεύτερη κόρη του Τζόζεφ, είχε το παρατσούκλι «Kick» (κλωτσιά) για τη ζωηρή της φύση. Ο γάμος όμως της ήταν μια τραγωδία, όπως και ολόκληρη η ζωή των Κένεντι: Η Καθλίν νυμφεύτηκε το 1944 τον λόρδο Χάρτινγκτον και έζησαν ευτυχισμένοι λιγότερο από πέντε εβδομάδες, πριν κι αυτός κληθεί να πολεμήσει στη Γαλλία. Ο Χάρτινγκτον σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια μάχης με τους Γερμανούς στο Βέλγιο, σχεδόν ένα μήνα μετά τον χαμό του αδελφού της Καθλίν.

Το 1948 Ο πατέρας της Καθλίν υπηρετούσε ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Κάθλιν έκανε πολλούς φίλους στο Λονδίνο. Το 1948 βρήκε στο πρόσωπο του πρόσφατα χωρισμένου λόρδου Φιτζγουίλιαμς τον νέο έρωτα της ζωής της. Στις 13 Μαΐου του 1948, η λαίδη Χάρτιγκτον - Κένεντι και ο λόρδος Φιτζγουίλιαμ πετούσαν από το Παρίσι προς τη Γαλλική Ριβιέρα για διακοπές με ένα μικρό αεροσκάφος. Το αεροπλάνο έπεσε σε καταιγίδα και σύντομα χάθηκε ο έλεγχος από τον πιλότο· άρχισε τότε ξέφρενη πορεία προς το έδαφος και παρά την προσπάθεια του κυβερνήτη να το ανυψώσει, η πίεση μέσα στην άτρακτο αποδείχθηκε μοιραία. Και οι 4 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ακαριαία!

Πεθαίνει ο νεογέννητος Πάτρικ 

Στις 7 Αυγούστου του 1963, η Ζακλίν Κένεντι γέννησε ένα πρόωρο αγοράκι, το οποίο γρήγορα βαφτίστηκε και ονομάστηκε Πάτρικ· έζησε μόλις 39 ώρες, υποκύπτοντας σε επιπλοκές του πρόωρου τοκετού παρά τις απέλπιδες προσπάθειες να τον σώσουν οι γιατροί. Η Τζάκι, το 1956, είχε αποβάλει: διάνυε τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της, όταν άρχισε να αιμορραγεί· διακομίστηκε σε άθλια κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι το παιδί - ένα κοριτσάκι - ήταν νεκρό. Αργότερα το ζεύγος Κένεντι απέκτησε δύο παιδιά: την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ. Η Τζάκι πέθανε από καρκίνο στους λεμφαδένες το 1993 σε ηλικία μόλις 64 χρονών. Να πούμε ότι η κατάρα της οικογένειας Κένεντι «ακούμπησε» και τους Ωνάση μέσω Τζάκι…

Η δολοφονία που συντάραξε τον κόσμο

Είναι μια από τις πιο διάσημες δολοφονίες αρχηγού κράτους στην Ιστορία: στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Η ιστορία είναι χιλιοειπωμένη και πασίγνωστη. Ο Πρόεδρος ήταν 46 χρονών και βριοσκόταν στο αξίωμα για 1.036 ημέρες, ή κάτι λιγότερο από 3 χρόνια. Ο θάνατός του συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Η οικογένεια του Τζον Κένεντι έχασε όχι μόνο τον πρόεδρό τους, αλλά και τον σύζυγό, τον πατέρα, τον θείο, τον γιο και τον αδερφό. Και η κατάρα συνεχίζεται…

Κι ο Ρόμπερτ την ίδια τύχη!

Ένα άλλο εξέχον μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ρόμπερτ Κένεντι (γνωστός με τα αρχικά του: RFK) υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ μεταξύ 1961 και 1964, και στη συνέχεια ήταν γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. Μέχρι το 1968, ο RFK ήταν ο κορυφαίος υποψήφιος για τον κορυφαίο θώκο των Δημοκρατικών, ακολουθώντας τα βήματα του αδελφού του Τζον. Λίγο μετά τη νίκη των προκριματικών στην Καλιφόρνια στις 5 Ιουνίου 1968, ο RFK πυροβολήθηκε από τον Σιρχάν Σιρχάν, έναν νεαρό Παλαιστίνιο που ισχυρίστηκε ότι ενήργησε ως αντίποινα για τη φιλο-ισραηλινή στάση του RFK κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967. Ένας ακόμα βίαιος θάνατος μέσα στους θανάτους της οικογένειας Κένεντι!

Μια νεκρή στη λίμνη και μια καριέρα στον βυθό

Το καλοκαίρι του 1969 ο  Έντουαρτ (Τεντ) Κένεντι και το επιτελείο του βρίσκονταν στο νησί Chappaquiddick στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό χρίσμα. Η Μέρι Τζο Κοπέτσνι ήταν 28 χρονών και σημαντικό στέλεχος στην ομάδα του Τεντ. Το βράδυ της 18ης Ιουλίου - δύο νύχτες μετά την προσσελήνωση του «Απόλλων 11» - ο Τεντ και η Μέρι έφυγαν μαζί από δεξίωση, την οποία διοργάνωσαν αυτός και ο ξάδερφος του Τζο Γκάργκαν για να τιμήσουν 6 γυναίκες που είχαν εργαστεί στην καμπάνια του Μπομπ Κένεντι.

Κάπου στην γέφυρα Dike ο Τεντ έχασε τον έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε. Το αυτοκίνητο ντεραπάρισε και βρέθηκε στη λίμνη Poucha. Με το όχημα αναποδογυρισμένο στον βυθό της λίμνης, ο Τεντ προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα και να βγει στην επιφάνεια. Για την Μέρι ουδείς έμαθε αν το επιχείρησε ή αν έχασε τις αισθήσεις της. Ο 37χρονος πολιτικός, όμως, μπόρεσε να αναδυθεί. Ο Κένεντι, υποστήριξε ότι, βούτηξε ξανά και ξανά για να βρει την Μέρι και να την βοηθήσει. Άλλοι λένε ότι δεν προσπάθησε καν κάτι τέτοιο.

Ο Κένεντι κάλεσε τον Τζόζεφ Γκάργκαν και τον φίλο του Πολ Μάρκαμ· επέστρεψαν στον τόπο του ατυχήματος και προσπάθησαν να ανασύρουν την άτυχη γυναίκα· μάταια! Και τι έκανε ο Τεντ; Γύρισε μαζί με τους άλλους δύο στο ξενοδοχείο του! Πέρασαν 9 ώρες για να ενημερωθεί η πυροσβεστική και να ανασύρει νεκρή τη Μέρι Κοπέτσνι.

Ο Κένεντι δικάστηκε, κρίθηκε ένοχος για εγκατάλειψη θύματος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 μηνών με αναστολή και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 16 μήνες. Το 1969 όλοι πίστευαν ότι ο Τεντ Κένεντι θα γινόταν Πρόεδρος των ΗΠΑ. Το Περιστατικό Chappaquiddick, όπως έγινε γνωστό, όμως «έδωσε» την πλειοψηφία στον Τζίμι Κάρτερ!

Χτύπημα από καρκίνο 

Ο γιος του Έντουαρτ Κένεντι και ανιψιός του JFK, ο Τεντ Κένεντι τζούνιορ, διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, μια μορφή καρκίνου των οστών στο δεξί του πόδι· αυτό οδήγησε τους γιατρούς στο να το ακρωτηριάσουν γρήγορα και επιτυχώς τον Νοέμβριο του 1973 και ο καρκίνος δεν επανεμφανίστηκε.

Χτύπημα από ναρκωτικά και... δένδρο 

Ο τέταρτος γιος του Ρόμπερτ Κένεντι και της Έθελ Σκέικελ, ο Ντέιβιντ, παραλίγο να πνιγεί ενώ κολυμπούσε στο Μαλιμπού, σε ηλικία 13 χρονών, αλλά τον έσωσε τελευταία στιγμή ο πατέρας του. Την επόμενη μέρα ο Ντέιβιντ θα παρακολούθησε τη δολοφονία του πατέρα του ζωντανά στην τηλεόραση! Ο Ντέιβιντ Κένεντι στράφηκε στην χρήση ναρκωτικών για να αντιμετωπίσει το ψυχολογικό τραύμα που είχε βιώσει, αλλά και τους πόνους από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε το 1973 και που τον οδήγησε στα οπιοειδή. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες για απεξάρτηση, ο Ντέιβιντ δεν έκοψε ποτέ τον εθισμό του· βρέθηκε νεκρός τον Απρίλιο του 1984, από υπερβολική δόση συνδυασμού κοκαΐνης και φαρμάκων.

Ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1997 όταν ο Μάικλ Κένεντι, έκτο από τα 11 παιδιά του Ρόμπερτ και της Έθελ, αδελφός του Ντέιβιντ, έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα κάνοντας σκι στο Άσπεν του Κολοράντο. Ο Μάικλ Κένεντι δεν φορούσε κράνος ή άλλο εξοπλισμό ασφαλείας και χτύπησε σε ένα δέντρο. Το χτύπημα ήταν μοιράιο.

Ενα ακόμα αεροπορικό δυστύχημα

Ο Τζον Κένεντι τζούνιορ γεννήθηκε λίγες μέρες μετά την εκλογή του πατέρα του ως προέδρου των ΗΠΑ και από την αρχή της ζωής του τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του. Ο Τζον τζούνιορ έχασε τον πατέρα του λίγο πριν τα τρίτα γενέθλιά του· σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος μέχρι τη δεκαετία του '90 όταν και εγκατέλειψε το επάγγελμα για να εκδώσει το περιοδικό «George». Στις 16 Ιουλίου του 1999 και ενώ κατευθυνόταν προς την Μασαχουσέτη, για να παραστεί στον γάμο της εξαδέλφης του Ρόρι Κένεντι, κατέπεσε το ιδιωτικό του αεροπλάνο, στο οποίο ήταν ο ίδιος πιλότος, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Στο αεροσκάφος επέβαιναν η σύζυγός του Τζον, Κάρολαϊν Μπεσέτ, και η αδερφή της, οι οποίες σκοτώθηκαν. Η σορός του Τζον ανασύρθηκε τις επόμενες μέρες. Πιστεύεται ότι ο Κένεντι αποπροσανατολίστηκε με αποτέλεσμα να συντριβεί. Κι αν νομίζετε ότι κάπου εκεί σταματάει η κακοτυχία των Κένεντι έχετε κάνει λάθος…

Και δυο αυτοκτονίες

Το 2012 η Μαίρη Ρίτσαρντσον Κένεντι βρίσκεται κρεμασμένη στο σπίτι της σε ένα από τα πιο πλούσια προάστια της Νέας Υόρκης. Η Μαίρη Ρίτσαρντσον Κένεντι, 52 ετών, ήταν η εν διαστάσει σύζυγος του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ και επί πολλά χρόνια έδινε τη δική της μάχη με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η Μαίρη Ρίτσαρντσον είχε πεντρευτεί το 1994 τον γιο του δολοφονηθέντος γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και ανιψιό του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Τον Αύγουστο του 2019 η 22χρονη Σίρσε Κένεντι, εγγονή του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι βρέθηκε νεκρή στο σπίτι που έμενε με τη γιαγιά της, σε συγκρότημα στο Χαϊάνις Πορτ της Μασαχουσέτης. Η Σίρσε Κέννεντι διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η ιατροδικαστική έκθεση έκανε λόγο για οξεία τοξικότητα από μεθαδόνη, διαζεπάμη, νορδιαζεπάμη, φλουοξετίνη, νορφλουοξετίνη και αιθανόλη. Η Σίρσε Κένεντι έπασχε απο κατάθλιψη.

Διπλός πνιγμός για φινάλε

Τον Απρίλιο του 2020, η 40χρονη Μαέβ Φέιχι Κένεντι - εγγονή του δολοφονημένου RFK, αδελφού του επίσης δολοφονημένου JFK - και ο 8χρονος γιος της πνίγηκαν στη θάλασσα κυνηγώντας μια μπάλα! Μετά ένα τετραήμερο άκαρπης αναζήτησης, δύτες ανέσυραν το πτώμα της Μαέβ Φέιχι Κένεντι Τάουνσεντ ΜακΚιν από τα νερά του κόλπου Τσέζαπικ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Η 40χρονη Μαέβ μαζί με το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της, τον Γκίντεον, είχαν ανοιχτεί με ένα κανό στη θάλασσα αναζητώντας την μπάλα με την οποία έπαιζαν στην παραλία. Επνεαν δυνατοί άνεμοι και προφανώς η Μαέβ υποτίμησε τις καιρικές συνθηκών. Η σορός του 8χρονου Γκίντεον εντοπίστηκε έξι ημέρες μετά την εξαφάνισή του. Μητέρα και γιος προστέθηκαν στον μακάβριο, σχοινοτενή κατάλογο με τα μέλη της δυναστείας Κένεντι που «έφυγαν» βίαια. 

«Μην εύχεστε για εύκολες ζωές. Να εύχεστε να είστε πιο δυνατοί», είχε πει κά΄ποτε ο διασημότερος των Κενεντι, JFK... Η Οικογένειά του - όσοι έχουν απομείνει τέλος πάντων -  σίγουρα γελούν πικρά με το απόφθεγμά του...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου: Στη μάχη με τις φλόγες και εναέρια μέσα - Συναγερμός σε 5 περιφέρειες

Γουργουλιάνης στο ethnos.gr για μετάλλαξη «Κένταυρος»: Πολύ μεταδοτική αλλά όχι περισσότερο θανατηφόρα

Οι καταραμένοι Κένεντι: Ό,τι πιο τραγικό κι απίθανο τους έχει συμβεί – Λοβοτομή, θάνατος σε μάχη, δολοφονίες, αεροπορικά δυστυχήματα, ναρκωτικά, αυτοκτονίες

Αγλαΐα Μπλιούμη στο ethnos.gr: «Η Ευρώπη ήταν και θα είναι πάντοτε ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Τζον ΚένεντιΚένεντιειδήσεις τώραΡόμπερτ ΚένεντιΤζάκι ΚένεντιΗΠΑκατάρα