Απόψεις|29.03.2019 10:28

Κίνδυνος να χαθούν σπίτια από την τιµωρητική πολιτική

Έθνος Γνώμη

Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι εκπρόσωποι των δανειστών τις εκβιαστικές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά: Χθες η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να µειώσει το όριο της οφειλής για τα υπό προστασία επιχειρηµατικά δάνεια µε εγγύηση πρώτης κατοικίας.

Οι δανειστές προβάλλουν ως επιχείρηµα ότι δεν υπάρχει καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό µπορεί να αληθεύει – αλλά δεν µπορεί να ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οπως είναι γνωστό, σε όλους, πλην των δανειστών, η χώρα µας πέρασε –µόνη σε όλη την Ευρωζώνη– όχι ένα και δύο, αλλά οκτώ χρόνια µνηµονιακών πολιτικών, µε όλες τις παρενέργειες που βίωσε η ελληνική κοινωνία: Η ύφεση έφτασε σωρευτικά στο 25% και πάρα πολλές µικρές επιχειρήσεις δεν άντεξαν.

Υπήρξαν, εποµένως, µικροί επιχειρηµατίες που είτε δανείστηκαν στην εποχή προ του µνηµονίου µε εγγύηση την κατοικία τους είτε τα πρώτα χρόνια της κρίσης προσπάθησαν να σώσουν την επιχείρησή τους, χωρίς να τα καταφέρουν.

Οι άνθρωποι αυτοί καλούνται τώρα είτε να πληρώσουν -µε χρήµατα που δεν διαθέτουν- είτε να χάσουν το σπίτι τους, σε µια στιγµή που η Ελλάδα επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα και η προσδοκία είναι ότι και τα µεγάλα θύµατα της κρίσης θα µπορέσουν να επανέλθουν στην αγορά.

Το επιχείρηµα περί «στρατηγικών κακοπληρωτών», επίσης, δεν ευσταθεί: Το θεσµικό πλαίσιο έχει εκ βάθρων αλλάξει – και το περιουσιακό προφίλ όλων είναι ανοικτό για το ∆ηµόσιο και τις τράπεζες. Εποµένως, εφόσον φτωχοποιηµένοι χάσουν το σπίτι τους, θα πρόκειται απλώς για τη συνέχιση µιας τιµωρητικής πολιτικής.

πρώτη κατοικίαμνημόνιαδανειστέςκόκκινα δάνεια