Pet|30.05.2022 09:46

Με τον σκύλο σου στη θάλασσα; Τι πρέπει να προσέξεις

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Όταν έρχεται καλοκαίρι και κάποιος ζεσταίνεται τι σκέφτεται; Φυσικά, να πάει στη θάλασσα. Αλλά όχι μόνος του, εάν έχει και κατοικίδιο.

Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε το κατοικίδιο μαζί σας στη θάλασσα ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα; Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις ενέργειες, που πρέπει να κάνετε για να νιώθετε ασφαλείς, τόσο εσείς, όσο και το κατοικίδιό σας.

Μην το πιέσετε να μπει στη θάλασσα

Όταν φτάνετε λοιπόν στην παραλία, σίγουρα θα πρέπει να έχετε το λουράκι στον σκύλο σας, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, και να τηρείτε αποστάσεις από τους λοιπούς λουόμενους.

Μπορείτε να βρείτε ένα πιο απομονωμένο μέρος, ώστε να κάθεστε ήσυχα με το σκυλάκι σας χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως το να καθίσετε κοντά στον υπόλοιπο κόσμο με τον κοινωνικό τετράποδο φίλο σας είναι λάθος.

Μέχρι να πλησιάσετε στη θάλασσα, υπάρχει άμμος. Η άμμος, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι καυτή το καλοκαίρι για αυτό θα πρέπει να προσέξτε τα πατουσάκια από το σκυλάκι σας, καθώς καίγονται, όπως και τα δικά μας. Μπορείτε να τεστάρετε αν η άμμος έχει κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να μην ερεθιστούν οι πατούσες του κατοικιδίου σας.

Θα βάλετε λοιπόν για 7 δευτερόλεπτα το δάχτυλο σας στην άμμο. Αν αντέξετε την θερμοκρασία τότε αντέχει και το κατοικίδιο σας. Αν νιώσετε ότι καίγεστε και απομακρύνεται το δάχτυλο σας καλύτερα να πάρετε αγκαλιά τον τετράποδο φίλο σας μέχρι τις ξαπλώστρες.  Ειδικά ένας σκύλος, ο οποίος μένει όλο το χρόνο μέσα στο σπίτι, είναι πολύ πιο ευαίσθητος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Όταν αποφασίσετε να μπείτε στη θάλασσα, να έχε υπόψη ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Μην πάρετε δηλαδή το σκυλάκι σας και το βουτήξετε κατευθείαν μέσα. Θα το αφήσετε να εξοικειωθεί πρώτα μόνο του με το νερό και να κάνει μόνο του τα πρώτα βήματα.  Εφόσον λοιπόν βουτήξει μέσα στη θάλασσα, να είστε πάντα δίπλα του για να το βοηθήσετε και να το πιάσετε αν χρειαστεί.  Προσοχή, όμως να μην το πιέζετε.

Αυτό που σας προτείνω και είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι να πηγαίνετε με το κατοικίδιό σας στη θάλασσα, είτε πρωί, είτε αργά το απόγευμα, όχι όμως το μεσημέρι. Κι αυτό γιατί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία  του σκύλου σας. Ειδικά κάποιες φυλές, όπως τα γαλλικά μπουλντόγκ, που θεωρούνται βραχύ-κεφαλικά, δηλαδή είναι πιεσμένη η μυτούλα τους, μπορεί να έχουν δυσφορία στην αναπνοή.

Να θυμάστε πάντα ότι όποια ώρα και να αποφασίσετε να πάτε τελικά στη θάλασσα, θα πρέπει να υπάρχει ένα δροσερό σημείο κάτω από κάποια σκιά, όπου θα κάθετε το σκυλάκι σας και πάντα θα έχει νεράκι δίπλα του για να μπορεί να πίνει ανά πάσα στιγμή.

Τα σκλυλάκια δεν κάνει να παραμείνουν για πολύ ώρα στον ήλιο, ειδικά αυτά, που έχουν λευκό τρίχωμα ή ροζ δέρμα είναι πολύ ευαίσθητα στον ήλιο και μπορεί να πάθουν φωτοδερματίτιδα, κάτι που δεν το θέλουμε γι’ αυτό πάντα φροντίζουμε το ζωάκι μας να είναι ασφαλές και υγιές.

Ήρθε η ώρα τώρα να φύγουμε από τη θάλασσα και να επιστρέψουμε στο σπίτι. Πρώτα θα πρέπει να ξεπλύνετε καλά το σκύλο σας, ώστε να φύγει η άμμος και η αλμύρα από πάνω του, γιατί είναι βλαβερά να μένουν στο δέρμα του σκύλου. Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η μικροχλωρίδα του δέρματος και αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία του σκύλου μας.

Τέλος, στεγνώνουμε το σκυλάκι μας πάρα πολύ καλά, είτε με μία πετσέτα, είτε με το σεσουάρ στον κρύο αέρα και καθαρίζουμε καλά τα αυτάκια του, γιατί υπάρχει περίπτωση να πάθει ωτίτιδα, που είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο μετά το μπάνιο στη θάλασσα.

Εάν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε το μπάνιο σας με το αγαπημένο σας κατοικίδιο, ακολουθείστε τις οδηγίες, που αναφέραμε, ώστε να περνάτε όμορφα τόσο εσείς, όσο και ο τετράποδος φίλος σας και παρακάτω μπορείτε να δείτε και το ανάλογο βίντεο.

θάλασσακατοικίδιοσκύλος