Αθλητισμός|12.04.2019 18:34

Παναθηναϊκός: Το μάθημα… ζωής του Μακέντα στους «μικρούς»!

Κώστας Γουλής

Μία… διαφορετική εμπειρία είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής (12/4), οι περίπου 90 παίκτες της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού που συγκροτούν τα ηλικιακά κλιμάκια Κ15, Κ16, Κ17 και Κ19 του «τριφυλλιού». Για περίπου μισή ώρα, οι εκκολαπτόμενοι άσοι του Παναθηναϊκού, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική αίθουσα του «Γ. Καλαφάτης», είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις συμβουλές του Φεντερίκο Μακέντα, ο οποίος τους μίλησε για όλα όσα βίωσε πριν από μία δεκαετία ως (τότε) «παιδί-θαύμα» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δείχνοντάς τους το δρόμο, για όλα όσα μπορούν και όσα δεν πρέπει να κάνουν για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, σε υψηλό επίπεδο.

«Αυτό που έχω να σας συμβουλέψω απ’ την πλευρά μου, είναι να ακολουθείτε τα όνειρα σας. Για να βρίσκεστε εδώ, σε έναν μεγάλο σύλλογο όπως είναι ο Παναθηναϊκός και ειδικά σε αυτή την ηλικία, σημαίνει ότι όλοι σας έχετε ταλέντο. Το σημαντικό όμως είναι να δουλεύετε συνεχώς. Το αν θα γίνετε επαγγελματίες επιπέδου, εξαρτάται κυρίως από εσάς» τόνισε αρχικά ο Ιταλός επιθετικός κι εν συνεχεία τους «προσέφερε» ένα «μάθημα ζωής», χρησιμοποιώντας το δικό του «παράδειγμα» στους «κόκκινους διαβόλους».

«Εγώ έκανα αρκετά λάθη στην καριέρα μου. Επαναπαύτηκα όταν έφτασα στην κορυφή, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να δουλεύεις ακόμα περισσότερο όταν είσαι εκεί». Και συμπλήρωσε για το τώρα και το μέλλον: «Είμαι αποφασισμένος να φτάσω την καριέρα μου εκεί που τη θέλω και να την ολοκληρώσω χωρίς να μετανιώσω για κάτι. Για να το πετύχω αυτό δουλεύω περισσότερο, προσέχω περισσότερο το σώμα μου. Πρέπει κι εσείς να προσέχετε το σώμα σας και να μην επαναπαύεστε. Αν δεν δουλέψετε εσείς, θα έρθει κάποιος άλλος να πάρει τη θέση σας» τόνισε ο «Κίκο» Μακέντα.

Η ομιλία του προς τους «μικρούς» του Παναθηναϊκού κράτησε περίπου 20 λεπτά, με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Νίκο Νταμπίζα να κάνει τον πρόλογο και να κλείνει την ομιλία του Ιταλού φορ. Το παρών έδωσαν ακόμα ο διευθυντής της Ακαδημίας, Τάκης Φύσσας, το τεχνικό επιτελείο της Ακαδημίας, αλλά και κάποιοι ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας του Παναθηναϊκού (Εμμανουηλίδης), σε μία κίνηση που θα επαναληφθεί στο μέλλον και με άλλους παίκτες απ’ την ανδρική ομάδα…

Νίκος ΝταμπίζαςΠαναθηναϊκόςΦεντερίκο ΜακένταSuper League 1