Τεχνολογία|20.04.2023 21:25

SpaceX: Καρέ – καρέ η έκρηξη στον αέρα του πυραύλου Starship – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Την πρώτη του εκτόξευση πραγματοποίησε σήμερα ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Με έναν ισχυρό βρυχηθμό, ο πρώτος ολοκληρωμένος πύραυλος Starship εκτοξεύτηκε στις 20 Απριλίου προς το διάστημα από τις παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις Starbase της SpaceX στην παραλία Boca Chica στην ακτή του Κόλπου του Νοτίου Τέξας λίγο μετά τις 16:25 ώρα Ελλάδος.

Ήταν ένα θεαματικό και σουρεαλιστικό θέαμα: Το ύψους 120 μέτρων Starship, ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ, σηκώθηκε από την τροχιακή βάση εκτόξευσης της Starbase πάνω σε μια στήλη φλόγας που δημιουργούσαν οι 33 κινητήρες Raptor του πρώτου σταδίου. Το Starship συνέχισε να ανεβαίνει σε αψηφώντας τον τεράστιο όγκο του, με το γυαλιστερό, ανοξείδωτο ατσάλινο σώμα του να αντανακλά συνεχώς τον πρωινό ήλιο του Τέξας.

Ωστόσο, η διαδρομή δεν κράτησε πολύ. Το ανώτερο στάδιο του Starship, ύψους 50 μέτρων, υποτίθεται ότι θα διαχωριζόταν από το πρώτο στάδιο Super Heavy περίπου τρία λεπτά μετά την απογείωση, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τα δύο μέρη παρέμειναν συνδεδεμένα, και η στοίβα άρχισε να πέφτει, με αποτέλεσμα να εκραγεί τελικά - ή να υποστεί μια «ταχεία απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση», όπως την αποκαλεί η SpaceX - λίγο λιγότερο από τέσσερα λεπτά μετά την εκτόξευση».

Τα χειροκροτήματα μετά την έκρηξη

Όμως οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία της SpaceX στο Hawthorne της Καλιφόρνια για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση προχώρησαν σε ένα τεράστιο χειροκρότημα στην κατάρρευση του Starship, γιορτάζοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν στην πρώτη του εκτόξευση. Το γιγάντιο όχημα έφτασε σε μέγιστο ύψος περίπου 39 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία στην διαδικτυακή μετάδοση της εκτόξευσης της SpaceX.

Το σχέδιο πτήσης σήμερα προέβλεπε ότι το Super Heavy θα επέστρεφε στη Γη στον Κόλπο του Μεξικού περίπου οκτώ λεπτά μετά την πτήση. Το ανώτερο στάδιο, εν τω μεταξύ, επρόκειτο να πυροδοτήσει τα έξι Raptor του για να κατευθυνθεί προς το τελευταίο σύνορο, και ένα προγραμματισμένο μερικό ταξίδι γύρω από τον πλανήτη μας.

Ο στόχος ήταν να φτάσει το Starship σε μέγιστο ύψος περίπου 233 χιλιομέτρων και στη συνέχεια να επιστρέψει με ορμή στη γήινη ατμόσφαιρα για μια δοκιμαστική επανείσοδο, η οποία θα κατέληγε με μια σκληρή πτώση στον Ειρηνικό Ωκεανό, όχι μακριά από το νησί Καουάι της Χαβάης, περίπου 90 λεπτά μετά την απογείωση.

Ωστόσο, η SpaceX δεν περίμενε ότι όλα θα πήγαιναν καλά- οι νέοι πύραυλοι συχνά αποτυγχάνουν στην πρώτη τους δοκιμαστική πτήση, και το Starship είναι πολύ πιο τολμηρό και πιο πολύπλοκο από τους περισσότερους εκτοξευτές. (Έχει 33 κινητήρες πρώτου σταδίου και έχει ύψος σχεδόν 400 πόδια, άλλωστε.) Αντίθετα, η σημερινή ημέρα αφορούσε τη συλλογή δεδομένων και την κατάλληλη αντίδραση σε ό,τι κι αν κατέληγε να συμβεί, τόνισαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλον Μασκπλανήτης Άρηςειδήσεις τώραδιάστημαSpaceX