Τεχνολογία|04.05.2023 20:05

Έχετε iPhone; Δείτε γιατί πρέπει κάνετε οπωσδήποτε τη νέα ενημέρωση

Newsroom

Η Apple εξέδωσε την πρώτη ενημέρωση ασφαλείας νέου τύπου για iPhone, iPad και υπολογιστές Mac, η οποία ονομάζεται «Rapid Security Response».

Αυτές οι εκδόσεις λογισμικού αποσκοπούν στην παροχή σημαντικών βελτιώσεων ασφαλείας στις συσκευές μεταξύ των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση τρωτών σημείων στο λογισμικό που θα μπορούσαν να δώσουν στους χάκερ πρόσβαση στο smartphone σας.

Η πρώτη «Rapid Security Response» έχει διατεθεί σε συσκευές της Apple που τρέχουν τις τελευταίες εκδόσεις των iOS, iPadOS και macOS. Αυτές είναι το iOS 16.4.1, το iPadOS 16.4.1 και το macOS 13.3.1, οι οποίες κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα.

Για να εγκαταστήσετε το πρώτο «Rapid Security Response», μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις» της συσκευής σας και στη συνέχεια κάντε κλικ στις επιλογές «Γενικά» και «Ενημέρωση λογισμικού». Θα πρέπει να εμφανιστεί μια επιλογή που γράφει «iOS Security Response 16.4.1 (a)», και από κάτω ένα κουμπί που λέει «Λήψη και εγκατάσταση».

Αφού κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί και στη συνέχεια στο «Restart Now» (Επανεκκίνηση τώρα), η συσκευή σας θα απενεργοποιηθεί και θα ενεργοποιηθεί ξανά με την ενημέρωση εγκατεστημένη.

Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μόνο μερικά δευτερόλεπτα, οπότε είναι πολύ πιο γρήγορο από τις κανονικές ενημερώσεις iOS iPadOS και macOS.

Όταν ολοκληρωθεί, το λειτουργικό σας σύστημα θα έχει την ένδειξη iOS 16.4.1 (a), iPadOS 16.4.1 (a) ή macOS 13.3.1 (a).

Οι ρυθμίσεις της συσκευής σας θα γίνουν επίσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε μελλοντική «Rapid Security Response» θα εγκατασταθεί αυτόματα.

Για να το ελέγξετε αυτό, επιστρέψτε στην ενότητα «Ενημέρωση λογισμικού» και κάντε κλικ στην επιλογή «Αυτόματες ενημερώσεις». Θα πρέπει να υπάρχει ένας διακόπτης δίπλα σε μια επιλογή που ονομάζεται «Security Responses & System Files», ο οποίος θα πρέπει να είναι στην πράσινη θέση.

Ακόμα και με ενεργοποιημένη αυτή την επιλογή, ενδέχεται να σας ζητηθεί να κάνετε επανεκκίνηση της συσκευής σας για να ολοκληρώσετε μελλοντικές ρυθμίσεις. Αλλά αν την απενεργοποιήσετε, η συσκευή θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τις τελευταίες διορθώσεις ασφαλείας στην επόμενη ενημέρωση λογισμικού.

Ορισμένες ενδέχεται επίσης να εγκατασταθούν αυτόματα, ακόμη και αν είναι απενεργοποιημένη.

Η κυκλοφορία της πρώτης «Ταχείας αντίδρασης ασφαλείας» έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του iOS 16.4.1, το οποίο διόρθωσε δύο επείγοντα σφάλματα ασφαλείας.

Και οι δύο θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε χάκερς να διεισδύσουν στη συσκευή και να «εκτελέσουν αυθαίρετο κώδικα», σύμφωνα με την Apple.

Αυτός ο κώδικας θα μπορούσε να τους δώσει πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα, να τους επιτρέψει να αποκτήσουν τον έλεγχο των λειτουργιών της συσκευής και να τους επιτρέψει να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό.

Θα μπορούσε ακόμη και να τους επιτρέψει να αποκτήσουν τον έλεγχο άλλων συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο ή στο διαδίκτυο, στο οποίο ήταν συνδεδεμένη η αρχική συσκευή.

Η Apple δήλωσε ότι οι νέες «Ταχείες ενημερώσεις ασφαλείας» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «μετριάσουν πιο γρήγορα ορισμένα ζητήματα ασφαλείας», τα οποία μπορεί να έχουν ήδη αξιοποιηθεί ή να έχει αναφερθεί η ύπαρξή τους.

Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση κρίσιμων βιβλιοθηκών συστήματος - των συλλογών συστατικών λογισμικού που επιτρέπουν την εκτέλεση του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ApplesmartphonesiPhoneειδήσεις τώρα