Τεχνολογία|29.02.2024 07:20

Το X μπήκε στη ζωή μας αλλά το twitter ζει και βασιλεύει! Γιατί δεν επικρατεί η νέα ονομασία

Newsroom

Το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα την 23η Ιουλίου 2023 μπήκε στη ζωή μας το Χ. Η μετονομασία-μετεξέλιξη του Twitter, η αυτοαποκαλούμενη «ψηφιακή πλατεία της πόλης» μπήκε στις οθόνες των υπολογιστών μας και των smartphone μας, αλλά δεν μπήκε ποτέ στη συνείδησή μας! 

Έχει περάσει περισσότερο από μισός χρόνος από την αλλαγή της επωνυμία αλλά το domain name της πλατφόρμας παραμένει twitter.com. Για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει ακόμη και το x.com ανακατευθύνει στον αρχικό σύνδεσμο. Ακόμα και οι υπενθυμίσεις χρέωσης στους συνδρομητές X Premium, όπως προβάλλεται από το CNN, το email αναφέρει: «Η συνδρομή σας X (πρώην Twitter) θα ανανεωθεί σύντομα».

Η πλατφόρμα δεν μπορεί να «πετάξει» από πάνω της το εμπορικό σήμα του twitter», κάτι το οποίο έχει παραδεχτεί σε tweet του και ο ίδιος ιδιοκτήτης του, ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ! Και μπορεί εκείνος και οι θαυμαστές του να έχουν αγκαλιάσει το όνομα X, αυτό δεν ισχύει για την πλειοψηφία του κόσμου.

Γιατί αγαπήσαμε το Twitter

Το Twitter βγήκε στο φως στις 15 Ιουλίου 2006 και μέσα σε λίγα χρόνια είχε αποκτήσει ευρεία αναγνώριση της επωνυμίας. Αμέσως έγινε μία από τις λίγες εταιρείες «με μια εμπειρία προϊόντος τόσο μοναδική που η επωνυμία της έχει γίνει συνώνυμη με μια συμπεριφορά», δήλωσε στο CNN ο Ramon Jimenez, Global Principal στην εταιρεία συμβούλων επωνυμίας Wolff Olins . «Τιτιβίζουμε», «googlάρουμε», κάνουμε «uber» και ούτω καθεξής».

Το 2011, η φράση «tweet» προστέθηκε στο λεξικό Merriam-Webster , ενώ το «retweet» προστέθηκε στο Συνοπτικό Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης την ίδια χρονιά. Ενώ το Twitter απείχε πολύ από το τέλειο , οι άνθρωποι συνέρρεαν στην πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα έδινε βήμα στον κόσμο για να μοιραστούν τις σκέψεις τους για σημαντικά γεγονότα , καθώς και μεγάλα ορόσημα — από νέες θέσεις εργασίας μέχρι αρραβώνες και ταξίδια. Για τους δημοσιογράφους , ήταν ένας τρόπος να παραμείνουν στην κορυφή των πολιτιστικών τάσεων και να προσεγγίσουν πιθανές πηγές. Για τα δημόσια πρόσωπα , ήταν ένας τρόπος να συνδεθούν με τους ακόλουθους και να φαίνονται πιο προσιτοί.

«Το όνομα Twitter σήμαινε κάτι για τους χρήστες», είπε στο CNN ο Marty Neumeier, συγγραφέας, εκπαιδευτής επωνυμίας και Διευθυντής Μετασχηματισμού στο Liquid Agency.

Οι εμμονές του Μασκ

Όταν ο Μασκ αγόρασε την πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2022 το Twitter άρχισε να αλλάζει ριζικά! Στις αρχές του 2023 η μητρική εταιρεία της πλατφόρμας, έγινε X Corp και στη συνέχεια ο Μασκ άρχισε να στέλνει στο Twitter ότι ήρθε η ώρα να μετονομάσει την πλατφόρμα σε X. Ο Μασκ είχε μια συγγένεια με το branding X εδώ και δεκαετίες – ήθελε να ονομάσει την πρώτη του startup X, κάτι που ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που είχε μια διαμάχη με τους συνιδρυτές του. Ονόμασε επίσης έναν από τους γιους του Χ. «Από τη στιγμή που αποφάσισε να αγοράσει το Twitter, αρχίζει να λέει στους στενούς του συνεργάτες, «Αυτή είναι η ευκαιρία μου να αναστήσω το x.com».

Ο κόσμος δεν αποδέχτηκε το Χ

Η αλλαγή επωνυμίας προκάλεσε κύμα σύγχυσης στο διαδίκτυο. Όμως ακόμα και η ίδια η εταιρία άργησε να ενημερώσει τον ίδιο τον ιστότοπο. Δηλαδή η επωνυμία του Twitter, συμπεριλαμβανομένων των λέξεων «tweet», «retweet» και «quote tweet», εξακολουθούσε να εμφανίζεται στο site για μέρες μετά!

Στη συνέχεια ο Μασκ συνέχισε να δημοσιεύει σχετικά με την προτιμώμενη ορολογία της επωνυμίας του λέγοντας ότι τα tweets θα πρέπει πλέον να ονομάζονται “x” και ότι ολόκληρη η έννοια του retweet θα πρέπει να επανεκτιμηθεί. Όμως γρήγορα έκανε πίσω λέγοντας στο DealBook Summit των New York Times στα τέλη Νοεμβρίου ότι προτιμά τα tweets να ονομάζονται αναρτήσεις.

Το γεγονός πάντως ότι πολλοί χρήστες δεν κατάλαβαν γιατί το Twitter μετονομάστηκε, τους δυσκόλεψε να αποδεχτούν την πλατφόρμα ως X αναφέρουν τέσσερις ειδικοί με τους οποίους μίλησε το CNN.

«I Still Call It Twitter»

Οι αλλαγές ονομάτων χρειάζονται λίγη εξοικείωση, είπε ο James Withey, Διευθυντής Παγκόσμιας Εκτελεστικής Στρατηγικής & Καινοτομίας για τον ειδικό της επωνυμίας Landor — εξηγώντας ότι οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να αποκαλούν τη Nissan «Datsun» για λίγο καιρό μετά τη μετονομασία της στη δεκαετία του ’80.

Η νέα επωνυμία X μπορεί να έχει ένα πιο δύσκολο ταξίδι, είπε ο Withey, επειδή πρόκειται για μια ασυνήθιστη περίπτωση μιας επωνυμίας υψηλής μετοχικής αξίας – μια πολιτιστική δύναμη για πάνω από μια δεκαετία – που μετονομάστηκε σε μια νύχτα.

Από το rebrand, ορισμένοι χρήστες X συνέχισαν να υποστηρίζουν το προηγούμενο branding της πλατφόρμας. Όταν ένας λογαριασμός έκανε μια δημοσκόπηση ρωτώντας πώς αποκαλούν οι χρήστες την πλατφόρμα, σχεδόν το 95% των 33.210 ψήφων απάντηση το Twitter. Άλλοι θαυμαστές έχουν δημιουργήσει μπλουζάκια με το «I Still Call It Twitter» στο μπροστινό μέρος.

Στο Reddit, οι θαυμαστές του Twitter έχουν φτάσει στα άκρα την αποστροφή τους για το όνομα Χ. Μετά την ανακοίνωση της αλλαγής επωνυμίας, ένας χρήστης ρώτησε εάν μια ολόκληρη γενιά θα μπορούσε να υποβάλει ομαδική αγωγή για να αποτρέψει τη νέα επωνυμία.

Έλον Μασκειδήσειςπλατφόρμαειδήσεις τώραTwitter