Σαν Σήμερα|31.12.2022 00:00

Μην κοιτάζετε απλά το ρολόι, μιμηθείτε το: προχωρήστε!

Νίκος Τζιανίδης

Τι ώρα πήγε; Να δω το ρολόι... Πώς πέρασαν τα χρόνια...

Μια μέρα σαν σήμερα, 31 Δεκεμβρίου, μια βραδιά σαν τη σημερινή, κλείνουν τα πεπραγμένα του έτους.
Κάτι διαφορετικό το θέμα του Σαν Σήμερα, σήμερα. Το 2022 μπαίνει από τους ανθρώπους - που επινόησαν τον χρόνο μαζί με τον Θεό για να τους καταδυναστεύουν - στο ράφι του «τότε» και ανοίγει το βιβλίο των 365 ημερών του 2023.

Σαν σήμερα, οι ειδήσεις το 2021, έναν χρόνο πριν δηλαδή, είχαν πολύ... πρωτότυπα θέματα: τα κάλαντα στον αρχηγό ΓΕΝ, ευχές για καλή χρονιά, αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον, μήνυμα της ΠτΔ και συνταγές… Συνταγές για σοκολατόψωμα, συνταγές για καλύτερη υγεία, για εύκολο πλουτισμό, για περιπέτειες… Α, και το προσφιλές θέμα της κάθε μέρας: τι καιρό θα κάνει το Πάσχα, τι καλοκαίρι θα περάσουμε, τι λένε τα μερονήνια. Κι όπως έλεγε κι ο Χέμινγουεϊ: «Θυμήσου να βάλεις τον καιρό στο αναθεματισμένο το βιβλίο σου, ο καιρός είναι πολύ σημαντικός»!

Κι οι χρόνοι καλπάζουν αρίφνητα κι οι καιροί θερίζουν πλήθος ψυχών και όσοι μένουν συνηθίζουν να λογαριάζουν τι είχαν, τι έχασαν, τι πήραν, τι έδωσαν, τι περιμένουν, τι τους περιμένει… Σαν τα χοντρά λογιστικά βιβλία να πέφτουν να σε πλακώσουν.

Εφέτος θα απουσιάσουν πολλοί από το πρωτοχρονιάτικο δείπνο. Άλλωστε έτσι είναι η τάξις των πραγμάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς των χρόνων: κάποιοι κατεβαίνουν, κάποιοι ανεβαίνουν, πολλοί παραμένουν μέχρι να φθάσει η στάση τους και το λεωφορείο ταξιδεύει, ταξιδεύει ασταμάτητα με καύσιμο της αναμνήσεις και τα όνειρα.
Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνια μπρος, χρόνια μετά...

Και πέρυσι προκλητικές δηλώσεις από τους Τούρκους και πέρυσι τέλη κυκλοφορίας και πέρυσι θανατηφόρα τροχαία, βιασμοί, λοιμοί σε ύφεση, λιμός σε εξέλιξη, επίπλαστη ευτυχία.
Ο φόνος; Καθημερινότητα! Οι άθλιοι εκμεταλλευτές του πόνου; Δάσος γύρω μας! Και τα μενού τα γιορτινά να σε σπιρουνίζουν: Πορκέτα μαύρου χοίρου με γλάσο ξυδιού, κολοκάσι και γλυκοπατάτες…

Πάει ο παλιός ο χρόνος κι ένας ίδιος έρχεται, μην αυταπατάστε: Το «σήμερα», αύριο θα είναι «χθες» κι εμείς μια μέρα πιο κοντά στο τέλος.
Τι σημασία έχουν τα γεγονότα την τελευταία μέρα της χρονιάς; Και τι έγινε που το 535 ο στρατηγός Βελισάριος ισοπέδωσε τη Σικελία; Και το 2022, ο Πούτιν βομβάρδισε το Κίεβο.
Μια μέρα σαν σήμερα, το 2005 σταμάτησε να ακούγεται η ελληνική φωνή του BBC… Και ποιος θα την άκουγε σήμερα με τόση οχλοβοή; Νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας το 2008; Νεκροί και στο Χάρκοβο το 2022.
Μετρώντας τους απόντες νομίζουμε ότι σκοτώνουμε τον χρόνο μας, μέχρι να μας σκοτώσει εκείνος. Μέρα χωρίς ειδήσεις, μια καλή μέρα.
Πήγε 12 και ένα λεπτό. Πολύ νωρίς για οτιδήποτε. Σε λίγες ώρες ξημερώνουν 2023 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού. Πολύ αργά για τα πάντα. Μην κοιτάζεις το ρολόι, μιμήσου το: προχώρα!

Πρωτοχρονιάειδήσειςειδήσεις τώρασαν σημερα