Σαν Σήμερα|04.02.2023 00:00

Οι Γερμανοί εκτελούν τον ήρωα Κωνσταντίνο Περρίκο – Ποιο ήταν το οικτρό τέλος του χωροφύλακα προδότη της οργάνωσης ΠΕΑΝ

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου του 1943 εκτελείται από τους Ναζί ο αξιωματικός της Αεροπορίας Κωνσταντίνος Περρίκος. Η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ είχε προδοθεί από έναν χωροφύλακα που τον περίμενε οικτρό τέλος! 

Ο Κωνσταντίνος Περρίκος ήταν από τους πρώτους μάρτυρες της Εθνικής Αντίστασης που έδρασε στην Αθήνα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Είχε γεννηθεί στις 23 Απριλίου 1905 στην Καλλιμασιά της Χίου και μεγάλωσε με τις θείες του σε Χίο και Αλεξάνδρεια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1925 και υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του και κατατάχτηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας της Θεσσαλονίκης και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός. Η στρατιωτική καριέρα του τερματίστηκε το 1935, όταν αποτάχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία επειδή με σειρά άρθρων του είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

Στα πρώτα χρόνια της κατοχής, ο Περρίκος είχε ιδρύσει την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Ελλήνων). Η ΠΕΑΝ ήταν εκείνη που ανέλαβε να καθαρίσει τα «σκουπίδια» της ΕΣΠΟ από την Αθήνα!

Η ελεεινή δράση της ΕΣΠΟ

Η ΕΣΠΟ (Ελληνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), ούτε πατριωτική ήταν, ούτε σοσιαλιστική και η λέξη «ελληνική» ντρόπιαζε την Ελλάδα, στρατολογούσε δωσίλογους με στόχο να μποϊκοτάρουν λαϊκές εξεγέρσεις, έστελνε έλληνες εργάτες στα γερμανικά εργοστάσια της πολεμικής βιομηχανίας και στρατολογούσε εθελοντές που θα πολεμούσαν στο πλευρό της Βέρμαχτ, όπου και όταν διατάσσονταν! Η ΕΣΠΟ ήταν το όνειδος των Ελλήνων αξιωματικών, αφού στις τάξεις της ήταν πολλοί απόστρατοι στρατιωτικοί, αλλά και των διανοουμένων: γιατροί, δικηγόροι, επιστήμονες είχαν ενταχτεί στην φιλοναζιστική – ανθελληνική οργάνωση!

Τα Γραφεία της ΕΣΠΟ βρίσκονταν γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1942, και ενώ η φιλογερμανική οργάνωση είχε γενική συνέλευση, συνεργάτες της ΠΕΑΝ τοποθέτησαν βόμβα και ανατίναξαν τα Γραφεία της. Από την ανατίναξη και την πυρκαγιά που προκλήθηκε βρήκαν τον θάνατο 43 Γερμανοί και 29 μέλη της ΕΣΠΟ, ενώ τραυματίστηκαν τρεις γερμανοί στρατιώτες και 12 διερχόμενοι.

Το μέλος της ΠΕΑΝ, χωροφύλακας Πολύκαρπος Νταλιάνης ήταν εκείνος που έπαιξε τον ρόλο του Εφιάλτη… Ο Νταλιάνης ήταν πληροφοριοδότης των Γερμανών και με τρεις χρυσές λίρες για κάθε αντιστασιακό κατέδωσε 15 μέλη της οργάνωσης στην Γκεστάπο, ανάμεσα τους και τον αρχηγό της ΠΕΑΝ, Κώστα Περρίκο, που μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκαν στα κελιά των Ναζί.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1942, ο Κωνσταντίνος Περρίκος καταδικάσθηκε από γερμανικό Στρατοδικείο της Αθήνας σε θάνατο και νωρίς το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου του 1943 οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στις 07.30, κραυγάζοντας «ζήτω η Ελλάς!» έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.
Η εφημερίδα «Μάχη», μέρες μετά την εκτέλεσή του Περίκου, σκιαγράφησε ως εξής τον ήρωα: «Μικρόσωμος, λεπτός, με μέτωπο ευρύ και μάτια διαπεραστικά και ρεμβώδη, γελαστός πάντα και μειλίχιος στους τρόπους, έμοιαζε περισσότερο ποιητής και λιγότερο ή καθόλου επαναστάτης, αλλά έκλεινε μέσα στην ψυχή του την Ελλάδα.

Το τέλος του προδότη της οργάνωσης, του χωροφύλακα Πολύκαρπου Νταλιάνη ήταν οικτρό: αφού καταδικάστηκε από «δικαστήριο» της αντιστασιακής οργάνωσης Όμηρος, εκτελέστηκε με σφυριές στο κεφάλι και το άψυχο κορμί του ρίχτηκε σε έναν υπόνομο στη Νέα Σμύρνη.

σαν σημεραΚατοχήεκτέλεσηΕθνική ΑντίστασηΝαζίειδήσεις τώραΒ' Παγκόσμιος Πόλεμος