Travel|23.12.2022 09:00

Η Αρχαία Κόρινθος στο σύγχρονο χάρτη – Εδώ είναι το ταξίδι!

Χριστίνα Τσαμουρά

Την προσπερνούσαμε τόσα χρόνια, αφιερώνοντάς της το πολύ μια «στάση για σουβλάκια στον Ισθμό». Ήρθε η ώρα να την αντιληφθούμε ως ανεξάρτητο προορισμό. Είναι τόπος «αφνειός», πλούσιος σε όλα του: ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομία, φυσική ομορφιά. Και βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα. Ο λόγος για την Κόρινθο, την οποία χιλιάδες επισκέπτες απ’ το εξωτερικό γνωρίζουν ήδη καλά. Καιρός να την ανακαλύψουμε κι εμείς που την έχουμε δίπλα μας.

«ΑΦΝΕΙΟΣ ΑΦΘΟΝΟΣ | πολιτισμός – προορισμός – γαστρονομία» 

Στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου (ΣΕΑΚ) την περασμένη Κυριακή (18 Δεκεμβρίου 2022) υπό τον γενικό τίτλο «ΑΦΝΕΙΟΣ ΑΦΘΟΝΟΣ | πολιτισμός – προορισμός – γαστρονομία» με στόχο την τουριστική προβολή της περιοχής τους ξεδιπλώθηκαν ουκ ολίγες από τις αρετές που συγκεντρώνει η Αρχαία Κόρινθος και η νέα πόλη, ως ταξιδιωτικός προορισμός. Η εκδήλωση έκλεισε με μεγάλο μπουφέ που επιμελήθηκε ο σεφ, Γιάννης Μπρατσολιάς, αλλά και οι χρυσοχέρες γιαγιάδες του χωριού. Ψίχουλο δεν έμεινε από τα εδέσματα που τίμησαν τις πρώτες ύλες και προϊόντα της περιοχής. Λαχταριστές πίτες (τσουκνιδόπιτες, κολοκυθόπιτες κ.ά),  καλοψημένο χοιρινό και μεθυστικό Αγιωργίτικο είχαν την τιμητική τους μαζί με νόστιμα μεζεδάκια. 

Μεγάλη συμμετοχή, διαφωτιστικές τοποθετήσεις

Μέσα από τις ομιλίες των Τιμολέοντος Πιέτρη (αντιδημάρχου Τουρισμού του Δήμου Κορινθίων), Νίκου Ξύδη (ξεναγού), Λάμπρου Ψωμά (θεολόγου), Μαρίας Κατσούλη (διευθύντριας του Atena International Olive Oil Competition), Κατερίνας Καρσιώτη (δημοσιογράφου – ξεναγού σε αγροτουρισμό & γαστρονομία), Νίκα Μυρσίνης Σοφίας (εκπροσώπου της Tourix), Παναγιώτας Κασίμη (προϊστάμενης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας), Τζώνου Ιουλίας (αναπληρωτρίας διευθυντρίας των Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών), φωτίστηκαν τα αλληλένδετα πεδία των αρχαιολογικών χώρων, των νεότερων αξιοθέατων, της γαστρονομίας, του φυσικού κάλλους, της φιλοξενίας και διαμονής, καθώς  όλα μαζί συνθέτουν έναν τόπο ελκυστικό για τον επισκέπτη, ενώ σκιαγραφήθηκαν υποτυπωδώς οι τάσεις των νέων ταξιδιωτών. Ταυτόχρονα τέθηκαν τα ζητήματα που «πιέζουν» τους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι ζητούν υποστήριξη και λύσεις, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα ο τόπος να εξελιχθεί σε 12μηνος τουριστικός προορισμός με επισκέπτες και από την Ελλάδα.

Ιστορία, πολιτισμός, γαστρονομία, φυσική ομορφιά -δεν της λείπει τίποτα

Ο ισχυρός μνημειακός πλούτος, που μετράει πάνω από 100 χρόνια ανασκαφών, με το πολύ σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι αμέτρητες μυθολογικές αναφορές, που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν, η ιστορική σύνδεση του τόπου με τον Απόστολο Παύλο που ανοίγει ένα δρόμο προς το θρησκευτικό τουρισμό, τα ενδιαφέροντα κτίρια/αξιοθέατα της νέας πόλης, ιδρυμένης το 1858 με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα (μητροπολιτικός ναός, δικαστικό μέγαρο, κτίριο Εθνική Τραπέζης κ.ά) και τα αξιόλογα μουσεία με κορυφαίο αυτό της Δημοτικής Πινακοθήκης, που συνθέτουν γοητευτικές αστικές διαδρομές, οι γαστρονομικοί θησαυροί και οι εξαιρετικές προϋποθέσεις που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και -προσφάτως- του ελαιοτουρισμού, καθιστούν την Αρχαία και νέα Κόρινθο έναν τόπο που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το τρίπολο ήλιος-θάλασσα-καλοκαίρι για να σταθεί στο σύγχρονο τουριστικό χάρτη.

Ο απίθανος γευστικός πλούτος της κορινθιακής γης

Ταυτόχρονα, «σκίζει» από αγροδιατροφικά προϊόντα άριστης ποιότητας. Ό,τι καλό γεννά η Μεσόγειος και τα εδάφη της θα το βρεις εδώ στην καλύτερη εκδοχή του: Ονομαστούς οίνους της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης της Ελλάδας, όπου παράγονται τα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) Νεμέα. Τις πιο διάσημες σταφίδες της οικουμένης, τις κορινθιακές. Περίφημο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ξακουστά όσπρια στα ορεινά της, στον Φενεό, πρώτης τάξης εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα και καρπούς.

Στην Αρχαία Κόρινθο, το αφήγημα του προορισμού ξεδιπλώνει όντως «κάθε δυνατή πτυχή του, από την ιστορία και τον πολιτισμό, μέχρι την αγροδιατροφή και τη γαστρονομία», όπως εύστοχα συνοψίζουν οι διοργανωτές της Ημερίδας.

Τι νέο ετοιμάζεται για την Αρχαία Κόρινθο

Παράλληλα με την επιτυχημένη από άποψη ουσίας και ανταπόκρισης του κόσμου διοργάνωση, ένα επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για την αποκατάσταση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο και στον οικισμό της Αρχαίας Κορίνθου, βλέπει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε πρόσφατα υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή της Παναγιώτας Κασίμη (προϊστάμενης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας), της διευθύντριας της Αμερικανής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών (ASCS) δρ Bonna Wescoat, του διοικητικού διευθυντή της ASCS, Παντελή Πάνου, και του δημάρχου Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, για την περιοχή σχεδιάζεται «η ιεράρχηση των μνημειακών συνόλων, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η σύνδεση των διάσπαρτων μνημείων και η βελτίωση της προσβασιμότητάς τους, με στόχο να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου». Ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων πόλων πολιτιστικού ενδιαφέροντας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο αναμένεται να βελτιωθεί η εμπειρία του επισκέπτη, ενώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με την τοπική κοινωνία και οικονομία. Αναβάθμιση των μετακινήσεων και χώρων στάθμευσης, νέες διαδρομές εντός του αρχαιολογικού χώρου, αύξηση φωτισμού, δημιουργία αναβατορίου για πρόσβαση ΑμεΑ, δημιουργία στάσης και πλατώματος σύνδεσης με την είσοδο στο Παλιό Μουσείο, είναι μερικά από τα σημεία που βρίσκονται στα σκαριά.

Πάμε Κόρινθο;

Ένας κοντινός στην Αθήνα προορισμός με εξαιρετικής ομορφιάς μεσογειακό τοπίο με μοναδικό πολιτιστικό πλούτο, με μνημεία που κόβουν την ανάσα, με όμορφες παραλίες και δαντελωτά ακρογιάλια, με ελαιώνες, πορτοκαλεώνες και πευκόφυτες διαδρομές, με εξαιρετικά κρασιά και αγροτικά προϊόντα ανώτερης γευστικής και διατροφικής αξίας και ένα εμπορικό κέντρο γεμάτο cafe, μπαρ και εστιατόρια, η Κόρινθος θα μπορούσε να είναι η τέλεια ολιγοήμερη απόδραση για τους Αθηναίους και ένας τουριστικό προορισμός για όλο το χρόνο. Με κοινή προσπάθεια πολιτείας, αυτοδιοίκησης και πολίτων, το όνειρο μοιάζει απολύτως εφικτό.

μουσείογαστρονομίατουρισμόςΚόρινθοςαρχαιολογικός χώροςημερίδα